Hlavní navigace

Pozor na vedlejší efekt

4. 3. 2010 12:56 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Možná jste zaznamenali informace o tom, že se EU chystá odpojovat piráty. Tedy v zásadě by to mělo fungovat tak, že pokud vám bude prokázáno pirátství, bude vám automaticky upřena možnost mít internetové připojení. Zamýšleli jste však nad dalšími úskalími?

Stále více a více státních úřadů přesouvá své služby na internet. Například Finanční úřad. Můžete jim poslat různá daňová přiznání elektronicky. Stejně to funguje se sociálkou a zdravotními pojišťovnami a vůbec při komunikaci přes portál státní správy.

V posledních dnech se však objevily i zprávy o tom, že bude možné zasílat soudní a jiné obsílky elektronicky a po určité době bude tato „písemnost“ považována za doručenou a tudíž o ní víte. Je to bič na ty, kteří nevyzvedávají obsílky a spoléhají na to, že proběhne lhůta, do které musí být s vámi zahájeno projednávání dané věci.

A teď si představte tuto situaci :
- váš synek nebo přímo vy bude stahovat hudbu nebo filmy z pochybných zdrojů (nechci nic slyšet o tom, že je stahování u nás legální)
- internetové připojení bude soudně zrušeno a zakázáno. V praxi pak nepůjde nové připojení zřídit

Jakým způsobem budete komunikovat s úřady? A jak vám budou chodit e-obsílky? Já vím, že svým způsobem je to trochu přitaženo za vlasy, ale pro některé lidi může být daný soudní příkaz likvidační, protože budou odsouzeni k tomu chodit do internetové kavárny nebo k sousedům (pokud nebude přístup z práce atd.)

Je to stejné jako s bodovým systémem. Pomocí svého soukromého auta se můžete „vyuatovat“ a může to mít vliv na vaši práci – pokud pracujete jako profesionální řidič či k výkonu své práce auto potřebujete.

Je jen otázka, jak moc elektronicky s vámi bude chtít sát ve specifických případech komunikovat.

Sdílet