Hlavní navigace

Ovládnou svět oční kliniky?

4. 3. 2010 13:09 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Mám docela čerstvou zkušenost s uživateli. Protože je naše firma významným zákazníkem u jednoho z mobilních operátorů a protože máme opravdu velké množství bonusových bodů, rozhodli jsme se je využít pro odběr mobilních telefonů. A narazil jsem na nečekané problémy, které, jak jsem zjistil na internetu, netrápí jen mé kolegy. Taky vám přijde písmo titěrné?

Protože jako firma dbáme na to, abychom byli vybaveni mobilními telefony bez nutnosti platit rozhlasový poplatek (díky vestavěnému FM rádiu), zúžila se naše nabídka na několik modelů. Kritéria byla jen dvě – telefony Nokia (kvůli HF sadám ve firemních automobilech) a bez rádia. Výběr nakonec padl na telefony Nokia E65 a Nokia E50. Jejich shodným znakem je to, že jsuo to mobily na trhu již nějakou dobu dostupné a fungující na operačním systému Symbian 9.1 alias S60 3rd edition.

Oba telefony jsou povedené a Symbianu jsem se nebál, protože jej znám už z dnes již letitého Siemense SX-1. Novější Symbian je hodně podobný a přináší spoustu věcí navíc (oproti implementaci od Siemense). Je zde ovšem jeden zásadní rozdíl. Písmo, je docela malé a nelze jej zvětšit (nějakou integrovanou funkcí Symbianu). Prostě ber telefon tak, jak je. Je to prostě vlastnost těchto Nokií. Kupodivu se však velké většině uživatelů moc nezamlouvá. Mám-li to vyjádřit, vypůjčím si slova jedné mé kolegyně. Ta doslova prohlásila : „Telefon je dobrý, dobře funkčně vybavený, ale má jednu podstatnou nevýhodu. Když mi někdo volá nebo potřebuji psát SMS, musím si vždy vzít brýle. Je to nepohodlné.“

Zde je prostě vidět, že výrobce jaksi nemyslel na uživatele. Proč tato zásadní funkce chybí? A proč po mnoha dotazech a stížnostech uživatelů nebyla přidána? Ano, vím o tom, že nejnovější telefony již možnost změny velikosti písma mají a že existuje jistá aplikace, která změnu písma umožňuje a není mi zatěžko za ní zaplatit 10 Euro. Jaksi z principu mi to není jasné. Máte podobnou zkušenost s nepřívětivostí i u jiné elektroniky?

Sdílet