Hlavní navigace

Objevil jsem Xobni

2. 4. 2009 14:16 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Pokud používáte produkty Microsoftu i na poli mailovém (tj. Outlook), možná znáte nekonečně trvající operace vyhledávání mailů podle odesílatele či nějakého klíčového slova. Alespoň pro mne je to horor. Před časem jsem však objevil zdatného pomocníka.

Následující článek je určen převážně lidem, kteří Outlook používají a to buď ve verzi 2003 nebo 2007. Pokud se vám zdá jméno Xobni těžko zapamatovatelné a divíte, co je to za patvar, zkuste si jej přečíst pozpátku a je vše jasné. Otázka do pléna – existuje něco takového pro nějakého jiného mailového klienta? Líbilo by se mi to např. pro Thunderbird.

Jedná se o doplněk, která se doinstaluje přímo do prostředí Outlooku a přidá do něj nové možnosti při práci s tříděním doručených zpráv. Dlouhou dobu byl v beta verzi (kterou jsem používal a testoval) a na konci března byla vydána finální verze 1.7. Veřejnost měla možnost jej začít testovat v květnu loňského roku, i když je projekt ve vývoji již od roku 2006. Doplněk je k dispozici zdarma.

Ihned po instalaci proběhne indexace vašich mailů ve všech složkách (tedy ve všech smysluplných složkách, je vynechána složka se smazanými maily či spamy a lze to nastavit), což zabere jen několik minut (mých cca 12 000 zpráv bylo zaindexováno za asi 4 minuty). Poté, co Xobni spustíte, zjistíte zajímavé věci. Předně je to blesková reakce na vyhledávání. Určitě si dokážete představit, jak dlouho trvalo, než Outlook našel požadovaný mail s klíčovým slovem v předmětu zprávy. Počítalo se to na desítky sekund. Xobni je se vším hotovo až příliš rychle, chtělo by se říci. Ale vše je děláno poctivě.

I když s Xobni nevyhledáváte, stejně nezahálí. Xobni je totiž docela „vlezlé“ ale příjemně. Pokud kliknete na určitý email, začne Xobni pracovat a předvádět se. V postranní liště se objeví jméno kontaktu (které se pokusí vypíchnout z emailu), pokud je zde telefon, objeví se i telefon. Pak se zobrazí další informace. Například souhrn několika posledních emailů, které jste si vyměnili včetně případných příloh. Navíc se ke každému kontaktu zobrazí i síť jiných kontaktů, která je sestavena na základě CC (alias Kopie) v mailech atd.

Vhod někomu může přijít i statistika. Vidíte kolik mailů vám od určitého kontaktu přišlo, kolik jste mu jich naopak odeslali vy a je sestavován i žebříček vašich „nej“ kontaktů ve smyslu nejvíce odeslaných mailů. Například jsem zjistil, mailová komunikace s mým šéfem je na žebříčku až 23…

Pak už se statistiky odebírají do geekovských končin. Například zjistíte, jaká je potřebná „reakční“ doba na email u kontaktů či v které době nejčastěji vám emaily od daného kontaktu přicházejí. Samostatnou kapitolou jsou propojení na služby jako je Facebook a Skype. Xobni se snaží z emailů najít informace o kontaktu a ty pak vyhledávat v DB Facebooku a Skype. Pokud něco najde, zobrazí to (třeba fotografii nebo Skype jméno atd.) a pokud je daná informace k dispozici, můžete např. rovnou skypovat.

[caption id=„attachment206“ align=„alignleft“ width=„300“ caption=„xobni screenshot“]xobni screenshot[/caption]

Nevýhodou Xobni je, že start Outlooku je trochu zpožděný, ale dá se na to zvyknout. Jinak u mne docela vítězí to bleskurychlé vyhledávání a zobrazování poslední komunikace s kontaktem včetně příloh. Naopak jsem nikdy nevyužil spojení na Skype a facebook, což by mělo podle vyjádření na domovské stránce být to hlavní, proč Xobni použít.

Sdílet