Hlavní navigace

Když si vývojář obhajuje svůj názor

7. 4. 2009 7:56 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Již před nějakou dobou jsem napsal článek, který popisoval to, co se mi nelíbí na nové verzi OpenOffice.org. Jsem velkým příznivcem svobodného software, ale mrzí mne, když tyto projekty vykazují známky skoro arogantního chování k uživateli.

Ve zmiňovaném článku jsem popsal několik výhrad, jednou z nich byla i docela „hnusné“ chování Windows instalátoru OpenOffice.org. Protože jsem se o vývoj této (dle mého) chyby zajímal, docela mne zarazilo, co se kolem ní strhlo.

V zásadě jde o to, že pokud spustíte instalátor, vybalí nejdříve všechny potřebné soubory do složky a teprve pak se spustí vlastní instalace. Doposud nic zvláštního. Jenže ta složka se vytvoří na vaší ploše. Dobře, jsem schopen to akceptovat. To, co je pro mne neakceptovatelné je fakt, že tam ta složka zůstane i po dokončené instalaci. Jejím obsahem jsou instalační soubory a je jich 80 MB. Když na toto nestandardní chování upozornili první uživatelé (Bug 49861), dostalo se jim odpovědi, že mají možnost tuto složku při spuštění instalátoru změnit.

Víte jak pracuje obyčejný uživatel? Stáhne si OOo pro Windows, klikne na spustitelný soubor a pak už kliká na Další, další, Další a dokončit. Výsledkem této činnosti je nainstalovaný OOo 3 a složka na ploše. Všiml si někdo nějaké hlášky o tom, že soubory budou rozbaleny do nějaké složky na ploše? Nikdo. Soubory budou rozbaleny do nějaké složky, až následně řeším proč je to zrovna plocha?

Když pročítáte komentáře u této chyby, vyskytuje se tam několik názorových proudů (V je vývojář, U je uživatel Windows):

1) V: Nemám zkušenost s Windows, ale NSIS (instalátor, který je použit) musí vytvářet nějakou pracovní složku. U: Já na to říkám – nemám problém, ale proč na ploše? V: Složka prostě musí vzniknout, takže je jedno kam ji dáme, ne? U: Já na to opět říkám – nemám se složkou problém, ale proč na proboha ploše? Cožpak nemáme TEMP? V: My tu složku potřebujeme pro funkci Repair (Oprava). Takže si ji vytváříme. U: Já na to opět říkám – nemám se složkou problém, ale proč na proboha ploše? Cožpak nemáme TEMP?

2) U: Po instalaci mi vznikla složka s OOo na ploše proč? V: Existují uživatelé, kteří potřebují rozbalené soubory pro další instalaci na více počítačů. U: Kolik takových uživatelů je? Nemyslíte si, že když už někdo instaluje OOo na více počítačů naráz, je to správce, který by třeba uměl spustit instalaci z příkazové řádky, a pomocí parametru si zajistit, že se mu ta složka vytvoří tam, kde by chtěl? Proč ji vytváříte pro všechny a na plochu, když 99% Windows uživatelů pak musí tuto složku ručně mazat? V: Neznamená to, že když to nepoužíváte vy, že to nepoužívá takto někdo jiný. U: Kolik takových uživatelů je? Nemyslíte si, že když už někdo instaluje OOo na více počítačů naráz, je to správce, který by třeba uměl spustit instalaci z příkazové řádky, a pomocí parametru si zajistit, že se mu ta složka vytvoří tam, kde by chtěl? Proč ji vytváříte pro všechny a na plochu, když 99% Windows uživatelů pak musí tuto složku ručně mazat? V: Kdo ji maže, je nezodpovědný a dělá to na vlastní nebezpečí.

3) U: Na ploše mi po instalaci OOo zůstala složka s rozbalenými soubory. Co s tím? V: Můžete jí smazat, ale pokud budete chtít provést Opravu instalace, máte smůlu. U: Fajn, beru. Ale proč to vzniklo na ploše? V: Prostě tu složku potřebujeme, tak jsme si ji vytvořili. Navíc si máte možnost tu výslednou složku uložit kam chcete. V: Fajn, beru. Ale proč to vzniklo na ploše? Že tam tato vzniklo jsem zjistil až po instalaci. Spousta programů se mne ptá na to, kam uložit instalační soubory, ale pak je smaže… 

Jinými slovy – my jako vývojáři jsme se rozhodli, že tam ta složka bude. My ji potřebujeme, vy ji potřebujete. Tak se s tím smiřte. Mně však v hlavě stále lítá – Chápu a rozumím. Ale proč proboha na ploše? Když budu mít nainstalovaných 100 programů, budu mít i na ploše 100 složek s rozbalenými soubory? Tenhle argument se v rozběhlé diskuzi ztratil.

Vše už je korunováno posledním komentářem :

„seems noone has done anything – change target“

Je OOo přívětivý ke koncovému uživateli?

Sdílet