Hlavní navigace

Joomla.org v novém

14. 8. 2008 8:08 Svatopluk Vít

Dnes ráno se jen tak zběžně podívám na sadu svých oblíbených stránek a něco mne zaujme. V první chvíli si to neuvědomím, ale později je to jasné. Vývojáři se rozhodli změnit vzhled domovské stránky projektu Joomla!

Tak, jako si někdo ráno čte noviny, já usedám k internetovému prohlížeči a klikám na záložku pro otevření asi 20 stránek. Postupně je procházím a zjišťuji, kde je co nového. Protože používám Mozilla Firefox a záložky v něm, vidím jen ikonky webů a titulky stránek. Dnes se mi tam objevila nová, ale mě známá ikonka a změnil se titulek.

Podívám se blíže a zjistím, že domovská stránka projektu Joomla! vypadá úplně jinak. Dostala takový ten moderní vzhled, který je líbivý a nikoho neurazí. Stránka je rozdělena do logických bloků. Říkám si, že už bylo načase. A v tom mne napadne se podívat, v jaké verzi Joomly je vlastně stránka udělána. Klikám na Zobrazit – Zdrojový kód stránky a už studuji metatagy. A je to tady!

<meta name="generator" content="Joomla! 1.5 - Open Source Content Management" />

Konečně se vývojáři rozhoupali a dokázali všem kritikům, že je Joomla! 1.5.x skutečně použitelná. Už od zveřejnění finální verze nové Joomly! se totiž vyrojily názory na to, zda je či není Joomla! v nové verzi 1.5.x použitelná k ostrému nasazení. Význačným argumentem skeptiků bylo to, že ani samotné stránky projektu Joomlu! v této verzi nepoužívají. Mám-li být upřímný, byl jsem také nahlodán, protože to na můj vkus trvalo docela dlouho. V této chvíli vím, že to bylo způsobeno :

  • nedostatkem zdrojů, které by clekem rozsáhlou migraci provedly
  • nedostatkem kvalitních rozšíření, které neexistovaly pro verzi 1.5.x

Dnes, skoro třičtvrtě roku po vydání nové verze je však situace stabilizována, vše, co mělo být životaschopné už je možno používat v nové verzi, jsou vychytány dětské chyby (např. docela komická chyba, která způsobovala zdvojování titulků stránek, ačkoliv ta verze prošla rozsáhlým testováním tzv. Bug Squad týmem, který má na starosti výstupní kontrolu) a tudíž je čas se začít novou verzí zabývat. Hodně velká část lidí právě z těch výše jmenovaných důvodů zůstávala u verze 1.0.x.

Tohle byl asi i poslední impuls pro ty, kteří váhali. Vím, že v této chvíli se začnou na českém portále vynořovat dotazy na to, jak přemigrovat a bude to trochu hektické (protože nikdo nic nečte a ptá se pořád dokola), ale tímto krokem asi dojde k definitivnímu konci starší verze – masy se houfně přesunou na novou verzi (aspoň doufám). Nová verze opravdu disponuje lepšími vlastnostmi a je pod kapotou úplně jiná.

Migrace ještě není úplná, protože podřízené weby ještě jedou na starší verzi, ale předpokládám, že se to v dohledné době změní.

A ještě perlička pro vnímavé (ze zdrojového kódu):

<!--[if lte IE 6]>
<link href="/templates/joomla08/css/ie6-png-fix.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" />
<![endif]-->
<!--[if IE]>
<link href="/templates/joomla08/css/template_ie.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<![endif]-->

Ach jo, že já jsem tam takhle po ránu lezl…

Sdílet