Hlavní navigace

Jak vyléčit uživatele

10. 9. 2009 13:12 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Posledních několik týdnů se u nás každoročně potýkáme s úkolem sestavení plánu rozpočtu na příští rok s následným výhledem ještě na další 3 roky. Každý rok se kolem toho strhává velká nervozita a objevují se uživatelské zkraty. A to je voda na mlýn změn.

Scénář první : Nezálohuji každý den, je to blbost kvůli změně jednoho souboru

Jeden z manažerů se dostal do situace, kdy ho zálohování souborů obtěžovalo, protože to trvalo dlouho a bylo to v podstatě zbytečné. Zálohoval občas a nebo vůbec. Problém je totiž v tom, že standardní uživatelé vědí, že nemají nic ukládat na své lokální disky a vše dávat jen do sdílených složek na firemním serveru.

Uživatelé notebooků však vše ukládají do jedné složky na lokální disk a pak synchronizují do sdílené složky. Když se pohybují v terénu často, je s tím trochu problém, protože synchronizovat několik byť jen MB dat po mobilním připojení přes internet a VPN je prostě nemyslitelné. A když se v kanceláři pohybujete jen jednou za x dní, je to trochu problém. I přesto, že stále zdůrazňuji, jak je záloha potřebná, najdou se jedinci, kteří nedbají.

Jenže pak zaparkujete auto v centru města a když z něj vystupujete,  vaše taška s doklady, penězi, PC, telefonem a ostatním prostě zmizí. Poté co se vzpamatujete ze šoku, ohlásíte vše na Polici ČR a přijdete do firmy, kde se pokusíte diskutovat o náhradě všeho a uvedení do normálního stavu zjistíte, že data, která jsou k dispozici jsou více než rok stará. A vaše intenzivní  práce za poslední dva měsíce je prostě nenávratně ztracená. Něco se vám povede zrestaurovat z pracovních verzí zasílaných mailem k různým konzultacím, ale i tak se stavu před krádeží nedoberete.

A pak už není problém zálohovat. Dokonce zálohujte i několikrát denně a pak spíše před každým odchodem z kanceláře. Ono vám těch 10 minut zpoždění za to nestojí…

Scénář druhý – Mám spoustu souborů, které krotím Průzkumníkem

A jsme opět u plánu a u práce s mnoha soubory. S Průzkumníkem ve Windows pracujete metodou Drag & Drop a používáte CTRL+C a CTRL+V.  Váš firemní IT guru vám sice říkal něco o tom, že pro určité uživatele (zrovna jako vy) už není Průzkumník vhodný (no schválně struktura asi 450 složek, různě založených a s různými verzemi souborů) a že tu jsou jiné možnosti v podobě tzv. Správců souborů. Zaslechnete něco o FreeCommanderu či Unreal Commanderu.

A pak se to stane. Uložíte si váš cenný soubor a pak chcete přejmenovat složku. V průzkumníkovi na ní kliknete myší, přejmenujete a nějak se vám povede, že si celou stromovou strukturu přenesete někam jinam. Na obrazovce se bez jakéhokoliv dotazu objeví okno a už vidíte, jak soubory někam fičí. Tak se vylekáte, že kliknete na tlačítko Cancel.

A nastává peklo – kam jsem to vlastně přemístil? jak najít tu strukturu? A jak to přemístit zpět? Po 10 minutách strachu, kdy opravdu nejste schopni to najít si zavoláte IT podporu a ta přijde. Spustí si tam nějaký takový program, jak tam jsou ty dvě okna, něco tam pomačká a už to našel. Za další minutu je vše tam, jak bylo před tím. Nakonec už se jen slyšíte, jak říkáte, že ten program vypadá dobře a že jen co ten blázinec skončí, necháte si to vysvětlit, protože jste se přece na to téma už bavili a po dnešní praktické demonstraci víte, že to funguje.

Takže se osvědčila stará dobrá léčba šokem. Ještě mám v zásobě historky o uživatelích, kteří nepotřebují na domácím PC antivir nebo tu o uživateli, který si zabezpečil USB klíčenku, naplnil ji po okraj daty a až pak si vzpomněl, že si nezapamatoval použité heslo, protože když to po něm něco chtělo, tak tam něco napsal…

Sdílet