Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT

  • Tak jsme se dočkali

    Mnoho z nás si myslelo, že 2 a půl roku je příliš dlouho na to, aby se nic nedělo a aby vývoj vůbec probíhal. Dokonce se šířily fámy o mrtvém produktu. Dnes ráno se očekávání stala skutečností. Objevila se nová verze redakčního systému Joomla! označená číslem 1.5. Dopředu nezastírám fakt, že jsem hlavou české komunity a tak je pro mne Joomla! srdcovou záležitostí…
    23. 4. 2008 12:47 (aktualizováno)
  • Jak být dobrým taťkou

    Mnohokrát jsem to na svém blogu psal – jsem ročník 1974 a jakožto příslušník této komunity jsem prožil své dětství za doby minulého režimu. Mí vrstevníci mi však potvrdí, že z té doby jim v hlavách utkvělo mnoho „ikon“. Třeba Kofola nebo časopisy Čtyřlístek a ABC. Na to třetí jsem si zavzpomínal. Pomimu fakt, že tento časopis se na pultech stánků relativně těžko sháněl a sehnat předplatné bylo také velmi těžké. Nicméně okruh známých mých rodičů zahrnoval i trafikantku. Takže jsem ABC doma míval.
    23. 4. 2008 12:48 (aktualizováno)
  • Heuréka!

    Můj vlastní otec, invalidní důchodce, 56 let. Telefonní hovor, dnes odpoledne tj. 28.12.2007. Počítačový nadšenec a dlouholetý uživatel MS operačních systémů a znalý normálních, běžných postupů. Volá a veselým hlasem oznamuje… "Tak jsem včera neměl co dělat. Narazil jsem na nějaký odkaz. Stáhnul jsem si Linux. Bylo to ve formě na rozbalení na CD (rozuměj ISO soubor). Tak jsem to stáhnul, mělo to asi 700 mega. Vypálil jsem to na CD.
    28. 4. 2008 13:39 (aktualizováno)
  • A internetová kriminalita vybují!

    Dnes médii proběhla zajímavá, avšak pro mne celkem nepřekvapující zpráva. České policii kupodivu chybí odborníci, kteří by mohli bojovat s kriminalitou na internetu. Ačkoliv plán předpokládal, že v jednotlivých krajích vzniknou speciální týmy čítající až 9 lidí, skutečnost je jiná. Jsou jen na prezidiu a je jich 6.
  • Když technika funguje jak má

    Zjistil jsem, že mám problém se svým řidičským průkazem. Média nás zásobují tím, jak se na úřadech tvoří fronty, jak jsou lidé laxní. Proto mne docela vyděsilo to, že si budu muset zajít řidičák vyměnit, Nicméně se s vámi chci podělit o to, jak funguje pražský magistrát a jak „angažoval“ moderní technologie a jak to ovlivnilo mne – řadového občana.
    4. 3. 2010 13:03 (aktualizováno)
  • Na soubory opravdu multiplatformně

    Jsem celkem posedlý aplikacemi, které fungují skrz mnoho platforem. Obvykle se pro každou platformu vytváří specifická verze. Narazil jsem však na užitečnou aplikaci, která je v jedné verzi pro všechny platformy. Tedy pro všechny, které podporují Javu. No nedáte si multiplatfomního správce souborů?
    23. 4. 2008 12:50 (aktualizováno)
  • Poňoukáme začátečníky?

    Jeden z Murphyho „novinářských“ zákonů říká, že končí-li novinový titulek otazníkem, odpověď zní ne. V souvislosti s jedním článkem, který vyšel na konkurenčním „skoro win-only“ portále se však zdá, že tento zákon nemusí vždy platit. Konkrétně mluvím o serveru zive.cz a jeho článku o knize Ivana Bíbra, zaměřené na Mandrivu 2008. Jedná se o dobře napsanou recenzi knihy a v podstatě tento autor článek napsal poutavě, že se i začátečníci začnou ptát, jestli na tom Linuxu něco není (no dobře, moc po
    28. 4. 2008 14:25 (aktualizováno)
  • Hesla a zase ta hesla

    Včera se tu objevila zpráva o tom, jak uživatelé „lehkovážně“ volí podobu hesel. Zamýšleli jste se však někdy nad tím, kolik hesel vlastně v denním životě používáte? Já ano a byl jsem ohromen. A taky vím, že hesla jsou otravná, ale zároveň vím co se stane, pokud jej někdo prolomí. Jmenuji se Marek a jsem zaměstnanec. Popíšu vám své dopoledne. Ráno vstanu a procházím kolem telefonu se záznamníkem. Mám tam prý nějakou zprávu. Zadávám první PIN pro vstup do schránky. Pak popadnu telefon…
    23. 4. 2008 12:50 (aktualizováno)
  • Kdy začneme brát vážně licence?

    Na základě čerstvé zkušenosti, kterou jsem získal, bych si chtěl postesknout nad tím, že to, co je míněno dobře, se nakonec může celkem snadno obrátit proti vám. Konkrétně se chci pozastavit nad tím, že spousta lidí nechce akceptovat fakt, že dělají něco špatného v souvislosti s licencemi. Na řadu pak nepřichází nejen právo, ale i jakási morálka.
    23. 4. 2008 12:51 (aktualizováno)
  • Líbí se vám GSoC? A znáte GHOP?

    O aktivitě Google Summer of Code (GSoC) jste možná již slyšeli. Nyní přichází Google s další podobnou aktivitou nazvanou The Google Highly Open Participation Contest (GHOP). Pojďme se podívat, co to vlastně je a zda je to užitečné. Přiznám se, že jsem o GHOP moc nevěděl a narazil jsem na ní až při pročítání článku na domovské stránce mé oblíbené Joomly. Nejdříve snad jemný úvod o GSoC, pokud nejste v obraze…
    23. 4. 2008 12:51 (aktualizováno)