Hlavní navigace

Líbí se vám GSoC? A znáte GHOP?

23. 4. 2008 12:51 (aktualizováno) Svatopluk Vít

O aktivitě Google Summer of Code (GSoC) jste možná již slyšeli. Nyní přichází Google s další podobnou aktivitou nazvanou The Google Highly Open Participation Contest (GHOP). Pojďme se podívat, co to vlastně je a zda je to užitečné.

Přiznám se, že jsem o GHOP moc nevěděl a narazil jsem na ní až při pročítání článku na domovské stránce mé oblíbené Joomly. Nejdříve snad jemný úvod o GSoC, pokud nejste v obraze. GSoC je program sponzorovaný firmou Google nabízející různým open source projektům „najmout si“ práci studentů, kteří si chtějí přes léto přivydělat. Základem je tedy open source projekt a nějaký palčivý problém, který se pokusí daný student – programátor vyřešit. K ruce je mu někdo z projektu, který pak jeho práci hodnotí. Na každý takto schválený projekt přidělí Google 5000 USD, které jsou rozděleny tak, že 500 USD dostane přímo projekt a až 4 500 USD dostává student. V rámci projektu jsou vyhlášeny termíny, takže celkovou částku 4 500 USD může student dostat jen tehdy, pokud splní podmínky, které byly na začátku stanoveny. Součástí programu je mnoho open source projektů, za všechny např. OpenOffice.org, Joomla nebo Ubuntu. Tento program však běží jen přes letní prázdniny tedy někdy od června do září (nepamatuji si datumy přesně).
Do programu bylo zařazeno celkem 10 open source projektů (mj. Joomla!, Drupal, Gnome, Apache, Mono atd.) a jejich zástupci byli požádáni o vypsání předem definovaných úkolů. Oproti GSoC však nejde jen o psaní kódu. Např. Joomla rozdělila své úkoly do skupin, mezi kterými najdete dokumentaci, kontrolu kvality, překlady, uživatelské rozhraní atd. Škála zadání je tak vhodná i pro lidi, kteří mají jen minimální znalosti daného produktu. Je to prý skvělý start k tomu, jak začít přispívat do open source komunity. Nutno však říci, že program je určen lidem ještě nestudujícím univerzitu (středoškoláci).
A co vás čeká jako odměna? Pokud se zúčastníte libovolného programu a úspěšně jej dořešíte, dostanete tričko. Za každé tři dokončené programy dostanete 100 USD. Každý dokončený projekt bude ještě hodnocen zvláštní porotou, která nakonec udělí hlavní cenu – výlet do sídla firmy Google v Kalifornii. Pokud máte ještě nějaké dotazy, podívejte se do FAQ.
Přiznám se, že tato akce vypadá zajímavě. Sice nepřináší tak velký výdělek jak GSoC, na druhou stranu nemusíte být programátor. Takže vzhůru do toho! Určitě to může zajímat jak studenty, tak i vyučující, kteří mohou motivovat své žáky.

Sdílet