Hlavní navigace

Tak jsme se dočkali

23. 4. 2008 12:47 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Mnoho z nás si myslelo, že 2 a půl roku je příliš dlouho na to, aby se nic nedělo a aby vývoj vůbec probíhal. Dokonce se šířily fámy o mrtvém produktu. Dnes ráno se očekávání stala skutečností. Objevila se nová verze redakčního systému Joomla! označená číslem 1.5.

Dopředu nezastírám fakt, že jsem hlavou české komunity a tak je pro mne Joomla! srdcovou záležitostí. S jejím vývojem se intenzivně potkávám poslední rok, kdy jsem vytrvale sledoval počínání vývojového týmu a připravoval překlady pro mnoho různých vývojových verzí. ne vždy se vývojářům verze povedly a známý je i fakt, že ne vždy označovali verze pravými jmény. Příliš rychle přešli k RC verzím, jejich stav rozpracovanosti se spíše blížil beta verzi.

Nicméně to je teď zapomenuto. Nová verze je tu a určitě si neumíte představit, jak mne svrběl jazyk, když už od pátku vím, že v pondělí vyjde nová verze. nakonec se objevil ještě nějaký problém ohledně jedné závažnější chyby a vydání bylo o pár hodin pozdrženo na dnešek, tedy úterý.
Pokud Joomlu! neznáte tak vězte, že je to celosvětově jeden z nejpoužívanějších redakčních systémů šířený pod svobodnou licencí GNU GPL2 postavený na PHP a databázi. V současné době disponujeme komunitou několika tisíc uživatelů a připravujeme překlady nejen jádra redakčního systému, ale i mnoha dalších rozšířeních.

Oproti „konkurentům“ (největším je asi Drupal) se snaží Joomla! udržet jádro co nejmenší a obalené jen nejnutnějšími funkcemi. Další rozšíření funkčnosti se pak provádí pomocí doplňků a na oficiálních stránkách repozitáře jich najdete více než 2 600. Často jí to bývá vytýkáno, protože po nainstalování téměř nic neumí a je nutno vše doinstalovávat. Na druhou stranu to přináší svobodu v tom, co budu nebo nebudu používat.

I Joomle! se však nevyhnul „syndrom Vista“, kdy je sice vydána nová a stabilní verze, uživatelé se však nehrnou do instalace, protože čekají na první opravy. Větší rozšíření se tak očekává až s příchodem verze 1.5.1, které bude určitě záhy následovat a opraví případné další opravené chyby. Pokud už vám na jazyk naskakuje jedovatá slina počkejte a hledejte paralely jinde, aktuálně např. u KDE 4.

Jak jsem zmínil, česká komunita má svůj portál a chystají se i české stránky nabízející ke stažení nejen Joomlu! a její lokalizaci, ale i nějakou dokumentaci apod. Portál pak přejde do stavu, kdy se na něm budou scházet uživatelé za různými tipy, fórem atd. Na nových stránkách pak budou stahovat a číst dokumentaci.

S příchodem nové verze se však vynořuje i další otázka. jak dlouho bude dobré posečkat s nasazením nové verze? Znamená to samozřejmě konverzi a testování, zda používané doplňky fungují pod novou verzí. Ale to už je nad rámec diskuze na tomto blogu. Pokud máte zájem, přijďte na podrobnější informace na náš portál. Dozvíte se i to, co je nového.

Sdílet