Hlavní navigace

Pravděpodobné zprávy o počasí

22. 8. 2011 10:39 (aktualizováno) Petr Krčmář

Taky nevěříte předpovědi počasí, kterou na vás v televizi během minuty vychrlí pán s rukama v kapsách? Dneska si můžete naštěstí zjistit informace sami a lépe.

Spousta Čechů je naštvaná na předpovědi počasí. V televizi to na vás tak nějak vychrlí (ideálně s rukama v kapsách), obvykle to končí větou: „Bude jasno, místy polojasno, ojediněle přeháňky či bouřky.„ a vyber si sám. Navíc se často stává, že předpovědi nefungují a počasí dělá úplně opačné věci. To si pak moje máma přeje být v příštím životě meteorologem. Podle ní je to nejlehčí povolání, v zásadě bez zodpovědnosti (tvrdí ona).

Jeden známý Skot mi vysvětloval, že v Česku se špatně předpovídá počasí, protože prý nám tu vanou větry z různých směrů a jak je to tu uprostřed kontinentu, tak se to tu míchá… bla bla. Chvíli jsem ho poslouchal a pak jsem mu řekl, že to celé je nesmysl. Jediný, kdo má problémy s počasím je ČHMÚ. „Podívej se na polské předpovědi pro Česko. Tam uvidíš, že se předpovídat počasí dá krásně i u nás. Jen je třeba to umět,“ řekl jsem mu. Později mi dal za pravdu.

Z toho plyne poučení: naštěstí už se nemusíme spoléhat na předpověď jedné správné televizní/rozhlasové stanice a můžeme si informace ověřit z jiných (lepších) zdrojů sami. K čemu by nám jinak byli internety?

Práci s počasím můžeme rozdělit na dvě části: aktuální situace a předpověď. Pro aktuální informace vám postačí mít surová data, ze kterých si vyčtete, jaká je situace a jak se bude vyvíjet. Pro předpověď naopak už potřebujete práci profesionálního meteorologa, respektive počítačový model.

Oba druhy informací jsou na internetu dostupné a já je používám. Používám především čtyři weby, na které vám teď dám tip.

Medard-online.cz

Model Aladin, který používá ČHMÚ je podle (nejen) mých praktických zkušeností velmi mizerný a obvykle nefunguje. Podstatně vyšší úspěšnost má model MM5, který používá Medard. Samozřejmě nejčastěji používám ukazatel srážek.

Ten má dole posuvník, kterým si můžete s předpovědí šoupat až tři dny dopředu. Používám tenhle web pravidelně a musím říct, že jeho úspěšnost je velmi vysoká. Někdy ukazuje přesně opačnou předpověď než ČHMÚ, což je trochu děsivé, ale praktická zkušenost ukázala, že Medard funguje výrazně lépe.

Meteo.pl

Meteo.pl je polský server, který dříve předpovídal jen pro území Polska. Samozřejmě s mírným přesahem přes hranice, takže pro Liberec byla předpověď k dispozici. Dnes jsou modely rozšířeny přes celou Evropu, takže jsou použitelné univerzálně. Meteo.pl má dva modely – UM a COAMPS, které se liší rozlišením. UM pracuje s oblastí o délce 4 km, COAMPS 13 km. Liší se ale zároveň dobou předpovědi, přičemž jde o nepřímou úměru – UM předpovádá na 48 hodin, COAMPS na 84 hodin. Přesnost s dobou samozřejmě klesá.

Web nabízí takzvané meteogramy, což jsou grafy, ve kterých jsou na časové ose zakresleny veličiny: teplota, srážky (déšť zelený, sníh je modrý), tlak, rychlost větru, směr větru, mraky. Nemusíte se bát polštiny, podle jednotek to vždycky dáte dohromady.

Nejdůležitější tady jsou samozřejmě srážky, většinou to funguje velmi slušně, občas se ale model netrefí a přestože je naznačen mírný déšť, nakonec neprší. Možná je model nastaven trochu víc pesimisticky. Nestává se mi ale, že by déšť předpovězen nebyl a pršelo by.

Radar.Bouřky.cz

Velmi pěkný web, který jsem objevil docela nedávno. Jedná se o mashup nad Google Mapami, který navíc přidává svou vrstvu srážek měřenou pomocí radarů. Skvělé je časové rozlišení po čtvrt hodině a možnost pustit si animaci. Vpravo si navolíte časy a klepnete na „Nahrát snímky“. Automaticky se spustí animace.

Na obrázku vidíte, jak postupovala fronta přes Liberec (ten mě zajímal). Na každém snímku poskočilo pásmo s deštěm o čtvrtinu. Bylo tedy jasné, že za půl hodiny bude po dešti. A bylo. Velmi užitečné, pokud potřebujete mít přehled o aktuální situaci a předpovědět si nejbližší hodiny.

ČHMÚ – detekce blesků

Sice nepoužívám předpověď od ČHMÚ, ale jejich detekce blesků je vynikající. Opět je možné si obrázek rozanimovat a sledovat průběh, tentokrát po deseti minutách.

Obvykle zaslechnu z venku hrom a hned se jdu podívat, co se to děje, jak je to velké a kam to postupuje. Někdy je zajímavé se podívat i zpětně, jak vypadala ta bouřka, která řádila v noci. Pokud fotíte blesky, což já někdy rád dělám, je dobré vědět, jestli to bude ještě chvíli pokračovat a má vůbec smysl vybíhat s foto výbavou ven.

Určitě to není vyčerpávající odkazovník, budu naopak rád, když mi doporučíte něco zajímavého v diskusi.

Sdílet