Hlavní navigace

Konečně jsem zrušil Facebook, důvodem byla Timeline

30. 9. 2011 19:08 (aktualizováno) | Petr Krčmář

Od začátku nemám Facebook rád a vlastně jsem ho nikdy pořádně nepoužíval. Včera jsem se ale definitivně rozhodl ho zrušit. Vyděsila mě chystaná služba Timeline.

Že nemám Facebook v lásce ví asi každý, kdo se o něm se mnou bavil. Negativ se najde celá spousta a nic pozitivního mi jeho používání nikdy nepřineslo. Ze zvědavosti jsem se kdysi zaregistroval, párkrát tam poslal nějakou veřejně dostupnou informaci a zjistil jsem, že to není nic pro mě (jako řada dalších lidí kolem mě).

Přestože jsem před více než rokem překládal článek Deset důvodů proč odejít z Facebooku, sám jsem na něm účet pořád ještě měl. Říkal jsem si, že ten účet tam prostě je, nijak mě neohrožuje ani neomezuje a vůbec nebude vadit, když na ten web nepolezu. Je to vlastně jedno.

Včera jsem se od kolegy dozvěděl o novince jménem Timeline, která byla pověstnou poslední kapkou. Prohlásil jsem: „Tak je na čase ten účet zrušit.“ V 23:08 jsem to pak skutečně udělal. Na Facebooku už mě nenajdete.

S Timeline už totiž přestane platit, že musíte explicitně říct, že tuhle konkrétní informaci chcete sdílet. Timeline totiž bude sama posílat, co děláte na webech, které to budou podporovat. Cituji článek z Technetu:

Nemusí tedy u videa klikat na „Líbí se mi“ – stačí, když se podívají na video, a přátelé hned uvidí, že „Petr se podíval na Evolution of Dance“.

V tu chvíli už nebyl účet na Facebooku něčím, co mi nijak nepřekáží, protože na ten web jednoduše nelezu. Naopak se účet stává hrozbou pro vaše soukromí, protože se na něj automaticky budou odesílat informace o tom, co jste dělali. Už vidím ty zničené třináctileté holky, kterým se bude celá škola posmívat, protože se v jejich profilu objeví:

Lucka si pustila písničku od Justina Biebera – Bejby, Bejby.

nebo nedej bože

Lucka si prohlídla nabídku vibrátorů, bičíků a kožených oblečků na našem sex šopu.

Ne, tohle vážně nechci. V takovou chvíli se z Facebooku stává pověstný zlý pán a to, že ho aktivně nepoužíváte, vás vůbec nezahrání. Tím u mě skončil nejen prakticky, ale konečně i formálně.

Doplnění: byl jsem v diskusi upozorněn na to, že stránce je nejprve třeba povolit, aby mohla odesílat informace o tom, co právě děláte. Tím se samozřejmě dopad problému snižuje. Pořád je tu ale problém s tím, že je možné povolení udělit jen celému webu a že řada lidí to prostě odklepne a rozšířené možnosti soukromí (které je možné si nastavit) si jednoduše nenastaví.

Pokud vás zajímá postup, pak vám poradím:

  • Navštívíte stránku pro mazání účtu a odsouhlasíte ji.
  • Automaticky vás to odhlásí. Teď se nesmíte 14 dní přihlásit, jinak se vaše žádost zruší. Po 14 dnech bude účet smazán.
  • Smažete cookies z prohlížeče, to je samozřejmě naprosto zásadní.
  • Případně smažete i heslo ze správce hesel a zapomenete ho.