Hlavní navigace

Přesun Firefoxu na aktivní plochu Xfce

10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno) Petr Krčmář

Poměrně nedávno jsem přešel na prostředí Xfce. Zatím jsem velmi spokojen, ale setkal jsem se s nepříjemným problémem: Když třeba z Thunderbirdu otevřu URL ve Firefoxu, okno přeskočí na aktivní plochu.

Vím o tom, že tenhle problém trápí mnoho uživatelů. Stěžovali si na to i někteří mí kolegové z firmy. Můj obvyklý ranní postup je takový, že na druhé ploše pustím Thunderbird, procházím RSS čtečku a klikám na odkazy. Jakmile vše projdu, vrátím se na první plochu k Firefoxu, který mi mezitím pootevíral všechny linky v samostatných panelech.

(Pokud nevíte, jak správně otevírat nový panel z jiné aplikace (třeba z toho Tunderbirda), podívejte se na můj starší post Firefox: nový panel z jiné aplikace.)

Pokud se ale Xfce chová, jak se chová, je takový postup nepoužitelný, protože po každém kliku na URL před vás vyskočí okno Firefoxu s otevírajícím se novým panelem. Pak musíte okno odsunou to pozadí nebo ručně přehodit zpět na jeho plochu. Peklo.

Řešení je ale poměrně jednoduché a poradil mi ho jeden z našich redaktorů Tomáš Guzdek. Debata po Jabberu probíhala asi takto:

Petr: V Xfce mám problém s otevíráním nových tabů ve Firefoxu.
Vždycky mi to FF přesune na aktuální plochu. Nemáš s tím zkušenosti?

Tom: Mám i řešení.

Petr: Wow! Supr! V něco takového jsem doufal.

Protože je to řešení elegantní a téměř nedohledatelné, rozhodl jsem se ho sem napsat, snad ho další hledači vygůglí. Mimochodem Tomáš ho prý našel zahrabané v BugZille Xfce.

Zeditujte soubor ~/.config/xfce4/mcs_settings/wmtweaks.xml a přidejte do něj řádek:

<option name="Xfwm/ActivateAction" type="string" value="none"/>

Při restartu okenního manažeru se změna projeví a Firefox už neskáče, ale pevně drží tam, kam jste si ho umístili. Hezké Xfcení!

Sdílet