Hlavní navigace

Jak vyčistit databáze a urychlit si Firefox

10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno) Petr Krčmář

Pavel Cvrček na svém blogu publikoval informace o tom, jak pročistit databáze Firefoxu a tím jej výrazně urychlit. Vyzkoušel jsem a funguje výborně. Jak na to?

Už před časem jsem se Pavla ‚JasnáPáka‘ Cvrčka ptal, jestli neexistuje nějaký způsob, jak pročistit databáze Firefoxu. Ten od jisté doby ukládá svá data do databáze SQLite, která je určena právě pro takového využití v lokálních aplikacích. Pavel mi tehdy řekl, že o ničem takovém neví.

Firefox do zmíněných databází ukládá ohromné kvantum informací včetně podrobné historie navštívených stránek, záložek a dalších údajů. Uvnitř souborů tak vzniká docela velký zmatek, který by chtělo jednou za čas uklidit. To naštěstí došlo i lidem od Mozilly a do příštích verzí se zřejmě dostane nějaký nástroj, který to bude dělat. Pravděpodobně při aktualizaci.

Naštěstí už teď existuje pohodlná cesta. Balík SQLite totiž nabízí také obslužnou řádkovou utilitu pro správu databází. Postup odkázal na svém blogu Pavel a vy se můžete podívat i na originální návod.

Pokud se nechcete zabývat detaily nebo neumíte anglicky, tady je celý postup zjednodušeně:

0) vypněte Firefox – budete se mu hrabat v databázi
1) Nainstalujte balíček sqlite3, určitě bude ve vaší distribuci.
2) Navštivte adresář s profilem. Bude ve vašem domovském adresáři v .mozilla/firefox. Ještě musíte do podadresáře s krkolomným automaticky generovaným názvem.
3) Spusťte v něm následující příkaz:

for z in *.sqlite; do echo "VACUUM;" | sqlite3 "$z"; done

Operace bude trvat několik desítek sekund. Moje databáze (dohromady všechny soubory s příponou .sqlite) se po akci smrskly z 81 na 60 MB.

Výrazně se tím zrychlil start Firefoxu a navíc jsou hned dostupné všechny informace, jako třeba historie. Dříve bylo potřeba po rozklepnutí menu pár sekund počkat, než se vše načte z disku do paměti a utřídí. Pak teprve se informace objevily. Teď je vše připraveno okamžitě po načtení.

Sdílet