Hlavní navigace

Jak čtou uživatelé obvykle poštu?

10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno) Petr Krčmář

Možná jste už přemýšleli nad tím, jak se asi chovají uživatelé při čtení pošty? Používají raději webové rozhraní nebo klienta? A jakého nejčastěji?

Pavel Cvrček na Twitteru upozornil na zajímavou statistiku „mailových klientů“ používaných uživateli. V uvozovkách proto, protože za klienty jsou považována i webová rozhraní. Je to logické, někdo čte poštu přes desktopovou a někdo přes webovu aplikaci.

Už delší dobu přemýšlím nad tím, jak se dnešní uživatelé chovají ke svým mailům. Zmíněná zpráva je proto velmi přínosná a navíc staví na poměrně velkém vzorku – čtvrt miliardy uživatelů. Z toho už se dá nějaká ta statistika vykutit. Výsledkem je následující přehled:

Statistiky e-mailových klientů
Autorem je společnost Salted Services Ltd., licence CC by-nc-sa

Pokud jste si mysleli, že nejpoužívanější bude GMail (jako já), tak jste teď asi překvapení (jako já). GMail je až na čtvrtém místě, naopak jednoznačně s přehledem vede Outlook, který používá téměř polovina uživatelů. Zklamáním je i Thunderbird, který je až na sedmém místě. Rozhodně se mu nedaří bojovat proti Outlooku tak, jako Firefox mává s Internet Explorerem. Důvod je jasný: Thunderbird je čistě mailový klient, kdežto Outlook je pro firmy výrazně všestrannějším nástrojem (PIM, kalendář, kontakty…).

Co používáte častěji?

Sdílet