Hlavní navigace

Hromopták tři a jedna setina

26. 1. 2010 10:26 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Od softwaru chci aby fungoval, abych v něm mohl udělat to, co chci a jak chci.  Můj poštovní klient Mozilla Thunderbird mi plně vyhovuje. Nějak jsem si nedokázal představit, co mi v něm tak ještě chybí. Dostal jsem názornou lekci.

Spustím svou Mandrivu a ta mi vypíše hlášku o tom, že „Pro váš systém jsou nové aktualizace“. V duchu si řeknu, co zase chce. V seznamu jsem našel i aktualizaci Thunderbirda na verzi 3.0.1. Dvojková řada mi plně dostačovala a když jsem četl četl články o trojce, říkal jsem, že ta nová funkčnost mne nějak nedokáže přesvědčit k tomu, abych TB aktualizoval. No ale když už to tam bylo, tak jsem tu aktualizaci spustil.

Poznámka : verze Mozilla produktů v Mandrivě mají zakázanou funkci automatické aktualizace skrz samy sebe, aktualizace se provádí s pomocí balíčkovacího systému.

V průběhu aktualizace jsem přemýšlel, jaké funkce mi ve dvojkové řadě vlastně chybí. Můžu napsat mail, můžu ho odeslat, můžu ho přijmout, můžu maily prohledávat, mít více účtů, můžu kontrolovat pravopis… Co vlastně přinese trojková řada nového?!

Aktualizace proběhla a já na ní trochu zapomněl, protože jsem dělal něco jiného. A pak to přišlo, potřeboval jsem někomu něco poslat. Spouštím TB a vyskočila na mě hláška o převodu pošty a indexaci. Pak mi došlo, že jsem vlastně aktualizoval. Mám ve své složkách více než 7 000 zpráv a na tři roky starém notebooku zabrala reindexace několik minut, ale nebylo to nic dramatického.

Pak následoval takový divný pocit. TB vypadá trochu jinak. Funkce jsou stejné, ale je tam něco kapku jiného. Nejvýraznější jsou totiž tzv. Chytré složky. Jako správný „ajťák“ mám samozřejmě několik emailových účtů, které mám v TB připojeny zároveň. Ve staré verzi jsem měl co jeden účet, to jedna složka. V nové verzi je to vlastně stejné, jen byla přidána struktura, která všechny zprávy ze všech složek Doručená pošta skrz všechny účty nahrne do jedné maxi složky Doručená pošta. Ó, jak je to praktické a jak jsem bez toho mohl žít! je to prostě správná vychytávka. Když mi přijde 5 zpráv na účet číslo jedna, 2 zprávy na účet číslo 2 a 10 zpráv na účet číslo 3, Chytrá složka Doručená pošta mi oznámí, že mám 17 nových zpráv. Zároveň je možno používat i staré rozdělení, ale už to nedělám, chytré složky si mne získaly a už je neopustím.

Další novinku jsem objevil hned vzápětí. Kliknete na zprávu a ona vám otevře nové okno, kde ji můžete začít číst. V novém TB to však neplatí. Otevře se nová záložka (alias tab). Zase je to praktické, místo několika oken toulajících se na liště, se zprávy toulají v záložkách. U Firefoxu to používám už nějakou dobu, ale nikdy mne nenapadlo to chtít mít v TB. A je to tam a mě se to líbí.

Pak jsem ještě zjistil, že ta zpráva, kterou jsem otevřel není tou zprávou, kterou jsem chtěl. Automaticky jsem použil vyhledávání ve zprávách a přišlo další překvapení, protože tahle funkce se od základů změnila. Nečekal jsem to a opět musím konstatovat to, proč už tohle nebylo v TB dříve?  Navíc je i praktické to, že se vyhledávání objeví v novém panelu a lze přepínat mezi výsledky hledání a standardním pohledem na složku.

Tento zápisek není recenzí. Tento článek není ani nějakou oslavnou ódou, je to spíše shrnutí mých pocitů při práci s produktem, který léta používám a příliš jsem začal věřit rčení „Starýho psa novým kouskům nenaučíš“ a pevně věřím tomu, že po těch dvou dnech už budu trpět u staré verze TB.

No ostatně tohle už jsem jednou prožil. Jako majitel Škody Fabia Combi 1.2 HTP jsem nějak nemohl pochopit, proč si pořizovat větší auto, protože tohle je prostě velké. Pak jsme do rodiny pořídili Mazdu 5 a menší auto už nechci…

Sdílet