Hlavní navigace

Jak Thunderbird v Xfce spojit s Chrome

10. 10. 2011 11:35 (aktualizováno) Petr Krčmář

Další návod pro děravou hlavu. Trápil jsem se s tím celý den a povedlo se. Jak vyřešit na pohled triviální věc: spárování Thunderbirdu s jiným prohlížečem než Firefox.

Pokusně jsem přešel na Google Chrome. Protože používám Thunderbird (TB), samozřejmě jsem chtěl, aby se mi linky z TB otevíraly v novém prohlížeči. Triviální záležitost se ukázala být extrémně problematická.

Zkusil jsem v rozšířené konfiguraci nastavit volbu  network.protocol-handler.app.http, zkoušel jsem nastavovat standardní prohlížeč v Xfce, dokonce jsem link z příkazu firefox přesměroval na google-chrome, zkoušel jsem zasahovat do konfigurací, ale marně. V žádném konfiguráku už nebylo po Firefoxu stopy, ale přesto se spouštěl. Záhada.

TB se pořád nechtěl svého bratra vzdát. Došel jsem tak daleko, až jsem začal problém řešit na Twitteru veřejně. Ozvalo se mi několik lidí, kterým děkuji za pomoc, protože mě to nakonec společně s googlováním dovedlo ke správnému cíli.

Dočetl jsem se, že je chyba v Thunderbirdu 3.0. Ten totiž nebere správně standardní prohlížeč z různých zdrojů, ale dívá se jen do GNOME nastavení. Jelikož GNOME nemám, nemám ani možnost konfiguraci jednoduše změnit. Po nějaké době googlení jsem narazil na následující stopu po zadání příkazu:

$ gconftool-2 -R /desktop/gnome/url-handlers/http
 command = /opt/firefox/firefox "%s"
 needs_terminal = false
 enabled = true

Aha! Takže v konfiguraci GNOME je pořád zapsána cesta k Firefoxu. Někde hluboko v jeho „registrech“. Tam ji TB našel! Zbývalo nainstalovat balíček gconf-editor a spustit stejnojmenný grafický editor konfigurace GNOME. V už zmíněné cestě /desktop/gnome/url-handlers/http (a https) jsem už volbu našel a změnil. Teď se změnil i výstup příkazu:

$ gconftool-2 -R /desktop/gnome/url-handlers/http
 command = /usr/bin/google-chrome "%s"
 needs_terminal = false
 enabled = true

A skutečně to začalo fungovat. Doplňuji, že podle informací co jsem četl, je tohle jediná cesta, jak to změnit v Xfce nebo KDE. Thunderbird prostě odmítá jiné volby v systému (i ve vlastní konfiguraci – to je hlavní problém) a tvrdošíjně se řídí tím, co mu řekne konfigurace GNOME.

Sdílet