Hlavní navigace

Názor ke článku Že e-knihy čteme pomaleji než knihy? Nevěřte tomu od Martin Hassman - @Adam "Ale v Nielsenově studii není dost informací, abychom...

  • 7. 7. 2010 15:03

    Martin Hassman (neregistrovaný)

    @Adam

    "Ale v Nielsenově studii není dost informací, abychom z ní mohli takový závěr vyvodit"

    V té studii tak jak byla zveřejněna je dost málo informací, aby z ní šel vyvodit jakýkoliv spolehlivý závěr, natož ty interpretace, které se začaly objevovat. 8-)

    "Ale rozhodně z toho nevyplývá, že by všichni byli nováčky v užívání čteček."

    Ano, všichni opravdu nemuseli, ale na kritice výsledků to nic nezmění. Podívej se, kdybychom měli zvlášť čísla od čtenářů, kteří neměli s e-čtečkami žádnou zkušenost a zvlášť od těch, co měli, mohli bychom pokračovat dál. Nejasný průměr dvou (pravděpodobně odlišných čísel) nám neřekne nic o tom, jak rychle jsou lidé schopni číst e-knihy oproti knihám.

    "Respektive v Nielsenově studii na to nejsou data, ty máš data sám od sebe, což je docela malý vzorek."

    Kdybych vycházel jen a pouze ze své vlastní zkušenosti, netroufal bych si tady takhle Nielsenovu práci napadat. Vycházím i z toho, co vím od dalších e-čtenářů, ostatně viz komentáře zde nebo u mého dřívějšího článku o e-čtečkách.

    A jakékoliv informace zatím směřovaly k tomu, že s e-čtečkami se lidem čtení buď zrychlilo, nebo nevidí významný rozdíl. Proto jakákoliv studie (navíc na krátkém textu, s malým počtem lidí a za "podezřelých" okolností) tvrdící opak ve mně vyvolává pochyby a troufám si tvrdit, že oprávněné.

    "Na to nemáme žádná data."

    Já neodpovídám na Nielsenovu studií nějakou vlastní studií - ostatně on už teď někdo při čtení Nielsenových závěrů o takové studii jistě uvažuje. Moje roční zkušenosti a stejně tak i zkušenosti některých mých známých a čtenářů mi říkají něco zcela jiného než Nielsen a to je pro mě dostatečně reprezentativní vzorek, abych o Nielsenovi pochyboval. Pokud se objeví další nezávislé studie (lépe provedené), začnu přemýšlet, kde je problém a proč je mé pozorování tak odlišné. Zatím jsem nakloněn opaku.

    A stále čekám, až najdu jednoho jediného člověka, který bude s e-čtečkou opravdu číst pomaleji než z papíru 8-)