Hlavní navigace

Názor ke článku Že e-knihy čteme pomaleji než knihy? Nevěřte tomu od Adam Fendrych - Martine, v Nielsenově textu vidíš něco, co tam...

  • 7. 7. 2010 13:36

    Adam Fendrych (neregistrovaný)

    Martine, v Nielsenově textu vidíš něco, co tam není. Nikde se tam nepíše, že by "pokusní čtenáři neměli s e-čtečkami žádné zkušenosti". Pouze že jim před testem ukázali, jak se s čtečkou pracuje. To nic neříká o tom, zda s ní již pracovat uměli, nebo ne. Někteří možná ano, jiní ne. Ale rozhodně z toho nevyplývá, že by všichni byli nováčky v užívání čteček.

    I kdyby to tak bylo, nelze z toho vyvodit, že se Nielsen mýlí. Respektive nelze říct, že zkušenější uživatelé s čtečkou pracují lépe. Z textu vyplývá jen to, že ti, kteří testovali, s čtečkou čtou pomaleji. Z toho nelze říct, že by někteří jiní uživatelé (třeba žkušenější) se čtečkou četli rychleji. Na to nemáme žádná data. Respektive v Nielsenově studii na to nejsou data, ty máš data sám od sebe, což je docela malý vzorek.

    Neříkám, že nemáš pravdu. Zkušenější uživatelé klidně mohou v čtečkou číst rychleji, je to docela pravděpodobné. Ale v Nielsenově studii není dost informací, abychom z ní mohli takový závěr vyvodit.