Hlavní navigace

Žiju v jiné zemi a nevšiml jsem si

29. 7. 2010 12:33 Svatopluk Vít

Alespoň takový dojem mám poté, co jsem si přečetl článek v Hospodářských novinách, lépe řečeno na jejich webu. Zaobírá se tím, zda je v Česku mobilní volání luxusem nebo ne.

Než začnete číst dále, prostudujte si článek nazvaný Drahé volání v Česku? Kde to žijete? a pak se vraťte k tomuto zápisku. Pokud jste jej četli víte, že se v něm autor zaobírá faktem, že v Česku volání vůbec není drahé anóbrž je přesně na evropském průměru.  V podstatě z něj vyplývá, že remcalové na sociálních sítích a v diskuzích pod články lžou a nevidí si do huby.

Článek je to podnětný a chtělo by se říct, že stojí za to se nad fakty v něm uvedenými zamyslet. Už jsem chtěl hledat příslušné prameny, když mi do oka padl řádek připisující autorství. Doslova tam stojí psáno :  „Roland Mahler, generální ředitel T-Mobile“. A rázem se mé vnímání faktů dostalo do úplně jiné roviny.

Pane řediteli, zkoušel jste na webech operátorů sousedních zemí hledat podmínky pro zákazníky z těchto zemí? A? Již jen pouhým propočtem přes směnný kurz CZK/EUR se dostanete k cenám, které jsou prostě menší a nabízejí více (srovnání volné minuty vs cena apod.) Navíc dle článku na serveru Měšec.cz, který srovnává průměrné mzdy a kupní sílu obyvatel evropských zemí, má například takový průměrný němec nebo rakušan v kapse reálně asi třikrát více než průměrný čech (metodika výpočtu je popsána v odkazovaném článku).

Jinými slovy – chtěl bych, aby mi čeští operátoři nabídli ty drahé tarify západních zemí…

Sdílet