Hlavní navigace

Užitečné mobilní aplikace na dovolenou

15. 9. 2014 9:41 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Rád bych se podělil o zkušenosti s několika prográmky, které mi dost pomohly při letním cestování po ČR i v zahraničí. Nejde o žádný ucelený seznam, spíše pár tipů, které snad v diskuzi pod článkem někdo rozšíří o vlastní zkušenost.

K čemu můžeme chytrý mobil / tablet na cestách kromě komunikace a čtení zpráv či knížek využít? Pomůže nám najít cestu, pomůže najít kemp, koupaliště, hospodu…, pomůže najít cestu v noci, ztracený kolík od stanu v trávě… Urychlí hledání vhodného spoje, místa odjezdu vlaku či odletu letadla, pomůže naladit kytaru, dodá spoustu muziky na cesty, fotí a natáčí video.

Jedete-li za hranice, musíte se domluvit. Existuje řada překladových slovníků, často placených. Mě se osvědčil známý Překladač Google, který umí stáhnout jazykové balíčky off-line – najdete v Nastavení / Správa offline jazyků.

Téma navigace je stokrát omleté. Zkoušel jsem cestovat podle Googlu – jde to, ale žere to data. Jiné navigace zdarma mi moc nevyhovovaly, byly tam různé chyby a nepřesnosti.  Nakonec jsem před lety zakoupil ve slevě Sygic (slevy je každou chvíli) a jsem úplně spokojený.

Pro pěší turistiku je podle mě Google použitelnější, nějakou dobu jsem používal vektorové mapy v aplikaci Locus, ale v poslední době vyhrávají mapy od Seznamu – Mapy.cz – lze si stáhnout off-line mapy ČR i SR, jsou přehledné, nabízejí další informace z okolí… Chcete-li s mapami pracovat důkladněji, pak se vám přeci jen Locus bude hodit, stojí ale za to koupit placenou verzi a doinstalovat off-line mapy, pro začátek máte 3 zdarma.

Pro vyhledání kempu můžeme použít specializovanou aplikaci Camp.cz – v červenci nainstalovat, v září smazat, poslouží dobře. Stejně tak i přehled míst na koupání KdeSeKoupat.  Celoročně pak využijeme některou z aplikací pro vyhledání občerstvení na cestách – pro hledání v zahraničí jsem využil Food Restaurant & Bar Finder, určitě jsou použitelné Google mapy, Mapy.cz nebo třeba Foursquare, pro milovníky piva pak Pivní deníček.

Většina smartfounů má LED diodu, kterou můžeme v nouzi použít jako baterku. Některé modely mají aplikaci Svítilna už předinstalovanou, v Google Play je jich mraky, ale všechny nemusejí být kompatibilní s vaším telefonem, tak je dobré instalovat předem. Už dvakrát se mi hodil program, o kterém jsem si myslel, že je to pitomina k ničemu – detektor kovů. Opět je jich na výběr hodně. Nebudete tomu možná věřit, ale kovový kolíček od stanu, zapadlý ve vysoké trávě, skutečně najde.

Pro hledání dopravního spojení je asi nejrozšířenější aplikace Jízdní řády nebo Pubtran - obě dělají totéž, jen vypadají jinak. Určitě stojí za to při cestě do zahraničí vyhledat specializované aplikace pro dané město – například program pro orientaci ve složitém londýnském metru Tube Map London Underground je prima. při cestování vlakem je pohodlné mít přehled o místech příjezdu a hlavně odjezdu spojů, to zajistí NaVlak – Nádražní tabule. Na pražském letišti se zase bude hodit program Letiště Praha.

A teď z jiného soudku: Pro nás, kteří rádi hrajeme na výletech na kytaru, se bude hodit některá z aplikací, které promění telefon či tablet v ladičku (kytary, houslí atd.). Já jsem si oblíbil Tuner – gStrings Free, je přehledná, spolehlivá. Spustíte program, telefon položíte do blízkosti hudebního nástroje a ladíte…

Nedávno uvedla hudební služba Spotify klienta pro Linux, tak jsem si řekl, že zakončím svůj subjektivní přehled muzikou.  O streamované muzice jsem psal už dříve, od té doby jsem si oblíbil Spotify – klient na Android i Linux je velmi přehledný, nabídky jsou relevantní. Pokud se zaregistrujete a objednáte placený měsíční paušál za 5.99 EURO, dostanete první měsíc zdarma. To na vyzkoušení a možná i na letošní léto může stačit.

Mobilní telefon je ten nejpohotovější foťák a kamera. Kvalita snímků závisí hodně na dobrých světelných podmínkách, ale v posledních letech je zlepšující se trend jasný.  Pomocí vhodného programu můžeme vylepšit samotné focení – přidat možnosti nastavení, efekty, rámečky. Osvědčil se mi program Camera ZOOM – je dost variabilní a dá se rozšiřovat pomocí pluginů. Také můžeme dodatečně upravit samotnou fotku, k tomu určitě doporučuji jednoduchý a přitom velmi efektivní Perfect Clear – automatická úprava fotky dopadne většinou velmi dobře, pokud chcete výsledek uložit, dělá se to trochu nelogicky přes ikonu sdílení.

Na cestách a na dovolené se toho může určitě hodit mnohem víc – hledání bankomatů, čerpacích stanic s nejlevnějším benzínem či např. cyklotras, přehled o kurzech měn, předpovědi počasí – ale to jsem zatím nepotřeboval a tedy nevyzkoušel, nebo mi stačil prohlížeč a Google. Ale na závěr přeci jen něco přidám:

Objevil jsem program Českého červeného kříže, který přehledně ukáže, jak dát první pomoc, jak ošetřit úraz. V kritické situaci asi nebudeme něco studovat na mobilu, ale – může se to hodit.

 

Sdílet