Hlavní navigace

Oživit nebo pohřbít?

4. 3. 2010 13:08 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Na jednom českém portále jsem si přečetl článek o tom, jak Microsoft ústy svého generálního ředitele Steva Balmera vyzval uživatele, aby mu dali vědět, že stojí o Windows XP. Ano vím, že jsem na root.cz, jehož zaměření je primárně jiné, ale ona problematika je tak trochu multiplatformní.

Onen portál je technet.cz a mluvím o článku zde. Drobný úvod do problematiky pro neznalé. Již letos podle původního plánu nemělo být možné pořídit s novým počítačem Windows XP. Pak se ale něco změnilo, protože uživatelé začali volat po tom, že jim Windows XP vyhovují a že nemají potřebu přecházet na „novinku“ Windows Vista. Microsoft udělal drobný ústupek a řekl, že prodlouží dobu, do které bude možné XP koupit – na konec června 2008. Kompletní podpora skončí v dubnu 2009. Ukončení podpory znamená, že by měly vycházet jen bezpečnostní updaty.

Nyní tedy prohlásil, že možná prodej v červnu neukončí, ale uživatelé musí projevit vůli, že chtějí Windows XP a že ji zatím, dle Microsoftu, neprojevili. Jak to tedy vnímá standardní uživatel počítače?

Pokud si kupujete nový počítač s Windows, většinou nic jiného než Visty, není k dispozici. Pokud už je jednou v počítači máte, asi nemáte potřebu je měnit. Jiná je situace ve firmě. Po celém světě máme několik tisíc počítačů a přechod na Visty pro nás znamená nejprve náklady na upgrade hardware (paměť, grafická karta – možná) a pak také cenu za licence. Proto je pro nás jako pro firmu lepší, Visty přeskočit a pořídit až nové PC s novým systémem. V tuto chvíli pro nás Linux není volba, protože naše firemní prostředí je až příliš svázáno s Microsoft technologiemi. proto bychom jako firma měli lobovat za to, aby XP jela dál.

Jak se to ale liší vzhledem k Linuxu? Mám doma starší notebook IBM ThinkPad A22 (Je tam Celeron PIII na 800 MHz a 256 MB RAM), někdy z roku 2000. Provozuji na něm Mandrivu 2008.1. Ano, je to trochu dýchavičnější, především při startu, ale pro běžnou práci, kterou dělám tj. publikační činnost a psaní článků v OOo.org, surfování po internetu a používání Skype ke komunikaci s rodinou – není s tím problém.

Luxusnější práce je se stejným systémem na notebooku IBM ThinkPad T30, který je někdy z roku 2003. Tam už nezdržuje nic a vše řádně chodí. Dalším strojem je v tuto chvíli už 3 roky starý desktop s P4 HT na 3,2 GHz a 512 MB paměti. Tam je to opravdová balada včetně Compizu…

Ani jeden z těchto strojů by však neprošel při instalaci MS Windows Vista. Chtělo by to paměť, u dalších strojů lepší grafiku a v neposlední řadě i větší pevný disk. A to jsme stále jen a pouze u požadavků operačního systému, který pro svůj provoz požaduje takřka nadupanou herní mašinu. Vím, že původní prohlášení Microsoftu znělo tak, že se vlastně jedná o standardní počítač (z dnešního pohledu), ale prostě existují i jiné alternativy, které tak žravé nejsou. Oproti Linuxu jsou to i Windows XP.

Čísla, která Microsoft uvádí jako důkaz toho, že lidé Visty chtějí, jsou zavádějící. Pokud kupujete nový stroj, jsou tam Visty a MS si udělá čárku do kolonky Vista. Nikdo už však čárky nemaže, pokud jsou Visty smazány a nahrazeny Linuxem, případně downgradovány na Windows XP. Já osobně jsem provedl minimálně dvě přeinstalace Vista – Linux, nehledě k tomu, že na některých běží dual boot. Také znám spoustu lidí, kteří Visty smazali a mají XP.

A důvod proč lidé mají radši XP? Je to systém, který je na trhu několik let a za tu dobu se v něm vychytaly dětské nemoci, existuje spousta produktů a uživatelé vědí, co mají očekávat. Na Vistách se jim nelíbí hardwarové nároky, které v podstatě nepřinesou nějaký zvýšený komfort práce, oproti XP. Není tam žádná „killer“ funkce, o které bych řekl, že proto chci Vistu. Grafický kabátek pro spoustu lidí není tak důležitý. Denodenní realita je jiná. Grafické „fíčurky“ omrzí a vlastně zdržují, snaha Windows předvídat chování uživatele a občas nelogické chování. To je to, co uživatelé vidí a co je nenutí se nějak výrazněji stresovat zda XP či Visty. Vista mánie byla možná vyvolána uměle a teď začíná sklízet plody svého úsilí, ale MS se nám snaží říci, že Visty nejsou tak špatné, ba právě na příkladu nových nákupů se snaží dokázat, že jsou nejúspěšnějším systémem všech dob. Může to tak být, zkušenosti mne a dalších kolegů jsou však o trošku rozdílnější.

Ti, kteří Visty chtěli, protože to bylo „cool“ už je mají. Těm, kterým dosluhují počítače a chtěli by nový, se teď v hlavě honí to, zda Visty nebo XP. Někteří se rozhodnou pro XP, jiní to neřeší a mají Visty. Že si pak valná část z nich upraví Visty tak, aby připomínaly XP je jiná věc. Statisticky mají Visty…

Asi má význam bojovat za Windows XP a ozvat se. Stejně to nakonec dopadne tak, jak Microsoft řekne. Nevěřím úplně tomu, že se chytnou za nos a řeknou, že tedy s XP pojedeme dál.

Pro nespokojené pak třeba bude dobrá možnost, jak se seznámit s Linuxem a třeba zjistí, že je na Windows platformě nic nedrží. Ale hlavně – nedělejme to násilně. Každý nechť používá, co se mu líbí.

AKTUALIZACE : Jak mne upzornil X3M v komentářích, mluvčí Microsoftu vše uvádí na pravou míru, že se na strategii Microsoftu nic nemění a že to skutečně ukončí 30.června. Vše ostatní jsou prý jen spekulace… 

Sdílet

  • 25. 4. 2008 10:22

    x3m (neregistrovaný)

    Ešte doplním, vcelku máš podobný pohľad na to ako ja, mne XP vyhovujú, aj keď v kúte duše som experimentálny typ, takže mám rád aj Linux a to hlavne z dôvodu, že sa pri ňom dosť podučím nové veci. Inak s tými XP by bolo dobré ich ešte chvíľu podržať na trhu, minimálne notebooky majú s Vistami dosť výkonnostných problémov, t.j. NB pod 20.000,- Sk s ktorými som sa stretol. Pravdaže aj keby som doma chcel nahodiť Visty, tak za prvé mám P4 3GHz HT s 1GB RAM a tam by to asi vcelku šlo, ale predpokladám, že po inštalácií by to bolo výkonovo tak ako teraz XP po 2 rokoch (nabalené o softy a podobne :) ). A za druhé by mi to asi manželka z deckámi otrepala o hlavu, lebo by sa v tom nevyznala :) a to predsa riskovať nebudem, mier v rodine je na prvom mieste :)))). Osobne však nemienim vymeniť HW za novší, momentálne to naozaj nepotrebujem, frčí mi tam pohodovo XP a Mandriva 2008.0 (teraz pokukujem po niečom novšom :) ). A ešte k štatistike, keďže sem tam predávam nejaké nové booky a kompy, ľudia si pýtajú na tom iba XP, ešte ani raz nikto nepýtal Vistu. Na bookoch je to problém, keďže majú predinštalované Visty, to treba hľadať také, kde je podpora pre XP a sú k tomu ovládače... takže to je len môj postreh...

  • 25. 4. 2008 10:45

    Jarmil (neregistrovaný)

    Na svým počítači mám XP, je o něco starší... (5 - 6 let) - P4 1.8 GHz, 896 MB RAM, 250 GB HDD. XP mi nedělají problémy, za tu dobu co je mám jsem si je vyladil tak, jak opravdu chci a potřebuji. Linuxy jsem zkoušel taky, ale nechytly mě. Některé funkce z Visty jsem si chtěl vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že u mě by běžely opravdu pomalu jsem si nainstaloval Windows Server 2008 a funkce z Visty povolil, např. Aero. Systém běžel i tak neuvěřitelně pomalu a "omalovánky" a nadšení z nového systému mě přešlo během týdne. Vrátil jsem se zpět k XP, kde mám jistotu, že mi opravdu všechno pojede bez problémů. V létě možná budu pořizovat novej počítač a už jsem rozhodnutý, Visty ne, jedině XP. Pokud MS opravdu bude dýl prodávat XP, bude to jenom dobře. Samozřejmě že Visty budu zkoušet, do trialbootu si nahodím i linuxy (nejspíš Ubuntu 8.04). XPčka si ještě nějaký čas zasloužíjou podporu.

  • 25. 4. 2008 11:19

    Libor (neregistrovaný)

    Dobrý článek.
    Plně souhlasím s tím, že prodej Visty je "uměle" zvětšován. Kdyby uživatelé měli možnost volby, jestli chtějí konkrétní stroj s W XP nebo Vista, určitě by statistiky vypadaly jinak.

  • 25. 4. 2008 11:25

    Brona (neregistrovaný)

    Tezko muze byt prodej Vist umele zvysovan, pokud se prodal pocitac s Vistami, tak se spravne udela carka k prodeji (vzdyt se prodali, co si tam kdo nainstaloval potom uz je jedno).

    Ale je jasne, ze nejaka cislicka jsou tady pouze orientacni, tuna lidi je ma nacerno, tuna lidi si je preinstalovala necim jinym.

    Ja mam legalni XP a neni jediny duvod, v soucasne dobe, proc se jich vzdavat

  • 25. 4. 2008 12:14

    mafo (neregistrovaný)

    pokud bych ted kupoval PC, dam do nej visty kvuli Ovladacum a sjednocenu ovladani hardvaru a celkove vetsi integrovanosti, samozrejme pro sebe bych si tam nainstaloval lennyho :) do dualbootu

  • 25. 4. 2008 12:52

    ntspm (neregistrovaný)

    Používám oboje Lin i Win. Co se mi na MS nelíbí je, že mi vnucují co nevyužiji (vložím CD a spustí se mi EKVIVALENT sednou do auta a ono se rozjede aniž držím volant; v pamětí běží Messenger - kdo ho užívá ??? a tak dále mohu pokračovat). Čili po hodinové instalaci další hodinu blokuji "udělátka" vnucená od MS, abych uvolnil paměť a odlehčil hardweru - dosáhnul svižnosti. A když čtu o Vistách, tak je to ještě horší a úsilí hardwerářů zabijí.
    Někde na netu je český překlad výstupní zprávy z testu, jak se zvyšujícím se výkonem, klesá účinnost práce (svižnost práce na PC) protože software přetěžuje stále více HW a aplikace obsahují stále více "fičurek", které nikdo nechce a HLAVNĚ o nich ani neví na co jsou. Lama jedna nevděčná ... :-)

  • 25. 4. 2008 12:54

    wolfy2k (neregistrovaný)

    Je otázka, zda-li všeobecně přecházet na nové produkty, když ty starší vyhovují dostatečně - člověk s nimi umí, nemusí se učit nic novýho a práce je tak daleko efektivnější. Stejný problém jsem měl s Officem 2003 vs 2007. Ale když jsem se nad tím zamyslel, tak jsem si uvědomil, že člověk by se měl držet evoluce, jeho znalosti by totiž mohly zastarat a přechod na ještě novější verzi by bylo pro něj utrpení mnohem větší...

    btw. můj otec stále používa COREL 9 a vyhovuje mu a nepřekecám ho, ať si nainstaluje novou 14 :-)

  • 25. 4. 2008 13:16

    svatas (neregistrovaný)

    [8] wolfy2K
    Je tady jeden drobný problém, že aplikace není operační systém. Corel v tomto případě nemůže ve své staré verzi nadělat nějaké výraznější problémy. Operační systém jako hlavní software na počítači provozovaný je na tom trochu jinak. Problém je s tím, že vaěeho otce nikdo "násilím" k přechodu nenutí, což se nedá říct o Microsoftu. Tedy oni nenutí, ale případné následky za to nestojí.

    Jeětš jednou zopakuji - rozdíl mezi Win XP a Vista prostě není. Funkčnost je velmi podobná. Jako v jedné diskuzi, kterou jsem k tomu četl. Výhody Visty oproti XP nejsou. Zato nevýhod je dost (HW náročnost, nefungují starší aplikace, nejsou ovladače pro jistý HW). V tom je ten problém. Dosti důležitý bod a ránu pod pás pro Microsoft bych viděl třeba v Číně. Olympiáda poběží na platformě Win XP a číňané prohlásili, že chtějí stabilní systém, nikoliv experiment. A olympiáda byla pro HW a SW partnery vždy výkladní skříní.

  • 25. 4. 2008 13:48

    wolfy2k (neregistrovaný)

    Můj příklad možná nebyl uplně to pravý, jen jsem chtěl říct, že člověk má jít s dobou, když ne, tak doba půjde proti němu. A často není na výběr...

  • 25. 4. 2008 14:57

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    Teď zrovna jsme řešily s kamošem obdobnou situaci. Chtěl si koupit Notebook ad Asusu. parametry dobrý, vadila jen jedna malá maličkost - Win Vista Bussines. Chtěl po mě, abych od tam vyhodil Visty a narval mu tam jeho Win XP Home. No problem. Jenže nepříjemné na tom je to,
    že Visty jsou již v počítači předinstalované a on si je stejně - ať se mu to líbý, nebo ne - zaplatí v ceně notebooku. naštěstí se ukázalo, že jiný prodejce nabízí tentýž notebook, ale i bez předinstalovaného OS. Takže nakonec sáhl po něm.

    A tohle se mi právě na OEM moc nelíbí. Málokterý prodejce nabízí spolu s daným počítačem s OEM Windows také stejný počítač, buď s nějakým alternativním, nebo rovnou bez OS. Mám dokonce pocit, že to přímo OEM nějakým způsobem komplikuje, protože takový soft tam většinou cpe přímo výrobce.

  • 25. 4. 2008 15:00

    Milan Ulej (neregistrovaný)

    Windows Vista nepoužívám, ale také už jsem přeinstalovával nově koupený notebook s předinstalovanou Vistou na Win XP, vyděsilo mě že takový počítač má odezvu odpovídající tak roku 2003-4. Pro svoji potřebu jsem již zcela přesedlal na openSUSE linux na desktopu a občasnou potřebu Windows řeším virtualizovaným Win XP (ve VirtualBoxu). Hry nehraj, na serverech běží pouze Linux a starý Novell NetWare. Pokud jde o Visty pozoruji přešlapování a vyčkávání ze všech stran - nikde se s nasazením nespěchá, je to snad nejvlažněji přijímaná verze ale prosadí se. Důvodem vlažnosti je to že Win XP se povedl (řekl bych, že za celou historii Windows se povedl jen Windows NT 4.0 (od SP3 výše) a pak Win XP. Vista povedená není, ale může se to časem změnit, rozhodně ale na prosazení Visty (nebo jejího následovníka?) bude mít největší vliv přechod na 64bit ke kterému zcela jistě dojde. U Linuxu se tento přechod dokončuje, v zásadě lze plně funkční 64bit systém s aplikacemi instalovat už dnes u Win přechod ještě nazačal, ale čekám tak na přelomu tohoto desetiletí to bude běžná věc. V každém případě v této souvislosti narůstá permanentně podíl Linuxu už to není jen "perspektivní experiment" ale každodení používání je mnohde realitou. S rostoucím podílem linuxu se zkvalitní i Windows - můžeme na tom jen získat.

  • 25. 4. 2008 15:54

    rys (neregistrovaný)

    MS muze nutit k cemu chce.. Donedavna tak uspesne tlacili na zruseni nelegalniho pouzivani MS Office, ze spousta lidi zjistila,ze je vubec nepotrebuje a kdyz tak si tam da OpenOffice... A MS ? Ten ve vysledku musel u MS Office (pro home) vytvorit specialni licenci, ze to lze instalovat az na 3 PC doma, kdykoliv preinstalovat a jeste cenu snizil na cca 1500 Kc... Ale kdyz uz se uzivatele naucili pouzivat OpenOffice, pro by platili za MS Office ?!
    Takze pokud bude MS podobne tlacit i s Windows (Vista), treba mnoho uzivatelu zjisti, ze ho az tak moc taky nepotrebuji a MS se z toho sameho tlaceni .. (dotlaci nekam).

  • 25. 4. 2008 16:06

    Jaga (neregistrovaný)

    Ono těžko říct. XP bych také tak uplně neodepisoval ale na druhou stranu jde o sedm let starý systém který si již update rozhodně zaslouží. Sám aem na ně přešel někdy vroce 2003-4 a to už se jednalo o poměrně vyzrálí systém. To by znamenalo že na Visty přejdu asi tak v roce 2009-10.

  • 25. 4. 2008 16:12

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Problém Vist je asi takový: Pokud k nim sedne hráč počítačových her, apod.. - nevidí proč Vistu lidé nechtějí.

    Problém Vist je stejný - pokud na počítači chcete intenzívně pracovat - třeba vyvíjet programy, zatím jsem na 99% viděl stejný scénář. Nejdříve jsou si všichni vědomi, že si na Vistu musí zvyknout, a proto se měsíc, někdy dva brání tomu jí zavrhnout. Po měsíci, dvou jim ale dojde, že prudce snížená produktivita práce není v rukách, ale v samotných Vistách. A většinou následuje downgrade na XP a velmi prudký nárust produktivity člověka. Mluvím o dostatečně nadupaných strojích, aby zde nehrál roli hw.

    Dostane-li ovšem do ruky Visty počítačový hráč (například Digital Doom :-)), pak nechápe, proč by Visty měly být horší, než XP. Samozřejmě, že to nechápe, protože hráč ovládá jeden program (hru), hráčským způsobem, líbí se mu efektíky, a pokud počítač lehne 2x za den, z jeho pohledu jde o stabilní operační systém. Pokud se mu hra spouští déle, jemu to nevadí, protože jednou spustí a pak hodiny hraje. Stejně tak delší start a další věci nevadí, vyšší spotřeba elektřiny počítače, nebo notebooku taky není hráčům problém.

    Podle mě Visty mají pouze tři kladní věci:

    1) Jasně daly najevo, že programy mají ctít omezení a nechovat se jako admin (možná to mimo jiné přispěje ke snížení ochran, které toto potřebují)

    2) Možná první 64 bitové Windows, které jde brát vážně. Mnoho lidí, když hodnotí Vista zapomíná uvést, zda jde o 32 bitovou, nebo 64 bitovou verzi, ale to je podle mě podstatné. 32 bitová verze Vista je podle mě něco, co nemá smysl. 64 bitová Vista samozřejmě může být pro někoho přínosem díky větší možnosti adresované paměti.

    3) Ukázaly, že MS neumí vyvíjet sw. Z deklarovaných featur, co vše mělo ve Vistě být zbylo tak 1%. Asi rok před vyjitím Visty byl nahrazen šéf vývoje v MS a bylo deklarováno, že způsobem, kterým MS vyvíjí, by Visty nevyvinul nikdy. Pak se cca za rok něco zflikovalo a vydalo se to jako Visty a podle toho taky to vypadá. Stejně tak my vývojáři se potýkáme z prošrtanými featurami v MS Visual Studiu, zejména v 64 bitové verzi, zejména pro asm, C, C++.

    Stejně se ale divím - MS je firma, která má velmi žádaný produkt - Windows XP. A dost odmítaný produkt - Windows Vista. A ona se rozhodla zničit žádaný produkt a protlačit nežádaný produkt. Nechápu. Poznámka na závěr: Akcie MS neustále klesají.

  • 25. 4. 2008 16:45

    BTJ (neregistrovaný)

    Miloslav Ponkrác: No nevim jestli Visty jsou nezadany produkt. Ono se to tak muze zdat neznalemu cloveku co cte roota, ale bezny clovek je spokojen. Jinak nevim v cem by mel byt vyvoj aplikaci ve Vistach pomalejsi nebo co? Vyhoda toho OS (jako kazdeho dobreho) je, ze je z uzivatelskeho hlediska transparentni, takze ovladani samotneho systemu je stejne jak v XP, vykon diky inteligentnejsimu precache a hlavne priorite diskovych operaci (coz nema doposud zadny jiny OS) je podstatne lepsi nez v XP. Zkratka i na stare sunce je ten system sviznejsi nez XP, ale vypada a ovlada se stejne. Mam s tim OSOBNI zkusenost na athlonu 64 2800+ s gigem ram (coz je skutecne muzejni kousek), takze nejake benchmarky a synteticke testy jsou k nicemu, protoze pokud MS rika, ze to je optimalizovane pro uzivatele, tak ma asi pravdu, protoze programy se spoustely rychlej a pokud mi nejaky lamersky test, ktery se snazi nahodne poustet stovky programu, tvrdi opak, tak je mi to nekde, protoze tohle clovek nikdy delat nebude a neodrazi to vykon takoveho systemu ani omylem.
    Pokud namitate, ze ma jinak ovladaci panely, tak ok, taky mi to vadilo, ale veci se nastavujou vetsinou jen jednou pri instalaci OS, takze to az tak neprekonatelny problem, ktery by zpomaloval praci, urcite neni:) Vsechno ostatni vypada a chova se stejne jako v XP (kdyz vypnete aero), takze v tom vazne nevidim problem, kor pri vyvoji...

  • 25. 4. 2008 16:54

    Mard (neregistrovaný)

    [17] No, docela polemizuji s těma 64 bitovýma Vistama. Já Visty nemám, ale docela jsem se dost namakal, než jsem nainstaloval 64-bite Visty jednomu známému. S ovladači to tam zdaleka není taková sláva, je problém s flash animacemi, videem a hudbou, grafika blbne, hry na tom nejedou dobře. Ten známý to potřebuje na simulační soft, který řeší miliony rovnic a potřebuje hafo paměti. Ale také si představoval, že si na tom bude pouštět videa, etc. Dost jsem byl překvapený s tím že moje problémy v době, kdy jsem si sám sobě instaloval openSUSE 10.3 64bit, kdy jsem nadával na nefunkční kodeky, byly v porovnání s 64-bit Vistami, zcela srovnatelné.

  • 25. 4. 2008 17:25

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [18] Vzhledem k tomu, že mě živí programování pro Windows, a vzhledem k tomu, že se setkávám se spoustou lidí, tak mohu říci, že neznám JEDINÉHO člověka, který by na Visty nenadával. Ba zatím všichni se po čase velmi rádi vrátili k XP.

    Výkon Vist je bohužel horší, než v XP. I sám Microsoft přiznává mnohem horší výkon v souborových operacích a síťových operacích u Vist oproti XP. To dokonce přiznal i sám MS, kdybyste náhodou proti tomu chtěl protestovat a "pracuje na opravě". Jinak zajímavé je, že ze všech lidí co znám (a jsou jich stovky) do jednoho hlásí pomalejší práci, nikoli svižnější, jak uvádíte Vy - a to někteří mají opravdu výkonová děla.

    Ale ať netvrdím nic černobíle, když to tak čtu, z těch pár stovek lidí z branže co znám fyzicky se všichni modlí aby proboha nemuseli na Vistách dělat - a většina z nich si měsíc až dva práci naplno na Vistách vyzkoušela. Pokud vezmu lidi co znám pouze virtuálně tak zhruba 1% lidí si Visty pochvaluje a většinou hrozně fanaticky vykládá jak Visty jsou super a lepší, než XP, 95% dalších se křižuje, kdykoli slyší Vista, nebo WOW a snaží se zůstat na XP, a zbylí čtyři krčí rameny, a 4% říkají, škoda, že XP 64 bit nezvládne mých 8 GB RAM, tak co mám dělat a bohužel musím na Visty.

  • 25. 4. 2008 17:26

    Square (neregistrovaný)

    To co v posledni dobe MS provadi (Vista) je jeden velkej omyl.. Myslim ze nekdo zapomel udelat analyzu trhu a zeptat se lidi co vlastne chtej.. Lidi rikaj Visty nechci XP chci ale stejne jim nakonec nezbyde nic jineho nez jit na Visty.. A sme zas na zacatku -rizeni trhu -monopol MS.. Kdyby mel linux vetsi podporu v ovladacich a SW (hry) lidi radsi sahnou po nem..

  • 25. 4. 2008 17:31

    brk (neregistrovaný)

    Pracuji ve firmě, která se stará o IT firmám, kterým se nevyplatí vlastní správce. Poměr nových PC s Vistou ku XP je tak 4:3, takže Microsoft si dělá čárky, jak se ta Vista oproti XP pěkně prodává. Situace je však taková, že na 90% počítačů koupených s Vistou končí XPčka. Ten kdo má licenci na Visty Business nebo Ultimate má nárok na downgrade na XP a ten se většinou užívá. Kdyby bylo časem potřeba na Visty přejít, tak licence je, ale zatím není důvod, proč Visty používat. Uživatelé je nechtějí a manažeři to vidí stejně. Povětšinou se jim vybaví asociace Vista=pomalé.

  • 25. 4. 2008 17:34

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [19] Pozor Visty jsou v kernelu velmi paranoidní! Visty mají v kernelu DRM, který u audio/video šifruje a dešifruje v reálném čase přímo v kernelu a zvládne i zhoršení kvality audia/videa. Je to obrana proti pirátům, aby se někam nenapíchli a pirátsky nekopírovali autorská díla, takže všude se to šifruje/dešifru­je/przní/ atd.. To v Linuxu neznáte!!! Bohudík.

    Proto také musí drivery do Visty být otestované MS a digitálně podepsané MS, a některé audio/video drivery dokonce schvaluje i několik studií Hollywoodu, aby se otestovalo, zda driver dostatečně chrání jejich autorská práva. Každá hw firma samozřejmě za testy a podpis tvrdě platí - a to je důvod, proč je Vistách málo ovladačů. Možná, že Windows uživatelé budou jednou Linuxu závidět šíři podporovaného hw v Linuxu.

    Jinak došlo také ke zhoršení, například Vista nedokáže podporovat všechny možnosti zvuku, jaké jsou v XP.

    Ale jenom abyste měli radost, kdykoli si koupíte do Linuxu hw, který má i ovladač do Vist, tak věřte, že jste přispěli výrobci mimo jiné i na certifikaci hw a driveru do MS, a že jste tak nějakým dolárkem zlepšili profit Microsoftu.

  • 25. 4. 2008 17:49

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [21] Možná bych Vám měl vzít iluze, ale takto trh už dávno nepracuje. Trh už se dávno lidí neptají co chtějí, trh prostě lidem věci násilím nutí. "Vytváří spotřebitelské návyky" pomocí reklamy, tiskových prohlášení, budování značky, článků, které "píší o nejnovějších trendech", a také pomocí "užitečných idiotů" (= termín použitý Leninem pro naivní lidi, co mu pomáhali v jeho špinavé práci a mysleli si, že dělají to nejlepší).

    Stejně tak MS se nikoho neptá, prostě násilím určí jaký je trend a hotovo. MS se pak snaží přemazat lidem mozky a přesvědčit je, že to co dělá MS je nejlepší. Používá k tomu "evangelizátory" (schválně se podívejte někdy na pracovní místa u MS, to je někdy horší, než u papeže - samý evangelizátor). Pak těm největším nadšencům dává titul MVP (Microsoft Value Professional) a pokud někdo opravdu až fanaticky vykřikuje, že MS je lepší, než sex, pak si ho MS všimne a odmění ho (například Radek Hulán dostal proplacené náklady na zahraniční MS konferenci).

    Problém pak je, že MS se obklopuje v podstatě nekritickými patolízaly a žije tak v uzavřeném světě a pak má pocit, že ho všichni milují, a že všechno co vymyslí je prostě skvělé, geniální a bez chyby. Pak se nedivte, že MS jedná jak jedná.

    Nemám nic proti MS, je to firma, která hodně dokázala a řada věcí od ní se mi líbí. Stejně tak jako se mi leccos líbí na unixech. Vždycky jsem žasl, jak MS mockrát vybral správný trend (neříkám, že všechno, ale podstatné ano), ale v poslední době se mu to nějak nedaří. Nějak se MS rozhodl, že všichni uživatelé nemají nic jiného na práci, než skandovat MS a řešit jeho problémy a učit se neustále něco nového. Jsou tu Visty, totálně změněné ovládání MS Office, očesané MS Visual Studio, které umí méně věcí, než dříve, a hlavně neustálé otravování legálních uživatelů, kteří odnášejí problémy MS (sám jsem byl několikrát neoprávněně prohlášen za nelegálního uživatele, ač jsem vše koupil). Nechci domýšlet, kam to půjde.

  • 25. 4. 2008 18:16

    KiXs (neregistrovaný)

    Miloslav Ponkrác: naprosty souhlas. Ze sebe muzu rict, ze z toho co sem vcera videl v TV za reklamu od Mrkvosrotu, se mi udelalo tak spatne, ze uz na mym PC tepe Kubuntu! Furt sem to odkladal... ale ta TV reklama me vybudila k akci. A to musim rict, ze sem jeste cca pred tydnem byl rozhodnut koupit s novym HW Hnustu. Nu coz, papa mrkvosrote... a dekuju za pomoc s rozhodovanim ;)

  • 25. 4. 2008 19:31

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [17] Osobně jsem nikdy neviděl downgrade z Visty na XP. Není mi jasné, jaké reálné důvody by k tomu měly vést. Naprostá většina SW buď na Vistě funguje bez úpravy, nebo dávno existují nové verze, které problém řeší. Podpora HW je na 32-bitové Vistě podobná, jako na 32-bit WinXP (na novém HW lepší), a na 64-bit Vistě daleko lepší, než na 64-bit XP. Snížení produktivity s používáním Visty jsem si opravdu nevšiml :). Kde by se mělo brát?

    Z deklarovaných features ve Vistě zbyla velká většina (a velké procento jich konkurence pořád ještě nemá). Ve Visual Studiu dnes nenajdete hlavně nové věci pro C a C++, protože strategickou platformou je dávno .NET, a nikoliv Win32.

    To odmínání Visty je podle mého názoru mýtus.

    [19] Jedu 64-bitové Visty, a je to bez problému. Pravda je, že k mému starému scanneru se UMAX neobtěžoval vydat 64-bit drivery (nakonec ani k žádnému jinému). Bohužel to znamená scanner nahradit; naštěstí je tu řada jiných, serioznějších výrobců. Flash běhá, video a hudba běhá (po běžné instalaci Flash Playeru a kodeků), hry fungují (některé potřebují patch, protože hry píší prasata). Jediný smutný fakt je ten, že 64-bit aplikací je zatím minimum. Drivery, antivir, několik málo desktopových aplikací, a pár her.

    [23] DRM měly už Windows 2000, a vypínání možnost digitálního audio výstupu (zhoršení kvality audia) měly i Windows XP. V Linuxu nemáte *možnost* přehrát DRM protected media, takže bych neříkal "bohudík".

    Drivery musí být podepsané proto, aby uživatelé nedostávali na počítač nekvalitní drivery. Problémy driverů totiž stojí za více než 70% BSOD. Ty "tvrdé" poplatky za testování HW jsou konkrétně USD 250, tedy v přepočtu CZK 4000. To je pro některé kusy HW levnější, než jejich doprava do USA :). Údajné testy holyhoodských studií jsou nejspíš FUD, studia žádný HW netestují (nejvýše se s MS baví o nárocích na HW). Drivery pro 32-bit Vistu nemusí být podepsané. Důvodem, proč je nedostatek 64-bit driverů, je lenost výrobců. Nebo mi chcete tvrdit, že když ještě v době uvedení XP nebyly pro hromadu HW drivery pro Windows 2000, tak to bylo kvůli nutnosti digitálních podpisů (která neexistovala)?

    Vista má komplet přepsanou podporu zvuku, a pro aplikace používající staré verze DirectX se provádí převod na nové API. Některé věci nejsou převedeny, zvláště rozšíření třetích stran týkající se 3D zvuku. Samozřejmě nové (či patchem vybavené) hry umí totéž, co v XP.

    Když to shrnu, tak jse převedl ukázkový FUD. Máte to zapotřebí?

    [24] První evangelizátory jsem viděl u Sun Microsystems. A takový Richard Matthew Stallman je evangelizátor. Je to holt běžná součást marketingu. A to jste ještě neviděl americké volby :)

  • 25. 4. 2008 20:55

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [26] Nic ve zlém, ale nežijete na Měsíci? Já vidím downgrade na XP skoro častěji, než chodím na záchod (trochu přeháním, ale ne zase tolik).

    Ohledně strategie .NETu je to sice hezké, ale zase jste mimo. Znovu zdůrazňuji, že jde o odnímání featur, a týká se to třeba věcí důležitých pro tvůrce driveru, anžto zajisté chápete, že .NET pro psaní driverů toho nemá moc co nabídnout.

    Co se týká DRM - když budu ironizovat, protože jinak bych poněkud používal ne zcela slušná slova. Ono třeba i ZX Spectrum mělo grafiku a Vista má taky grafiku. A podobně je to s Vista a předchozími verzemi. Ale zajisté chápete, že je rozdíl mezi kvantitou a mohutností DRM ve Vistách, kde jim DRM v předchozích verzích nesahá ani po kotníky. Mohl bych tu na Vás vybalit spoustu nových technologií a zkratek, a nových principů, které byly ve Vistách použity, ale nemá to smysl. Ono když budu chtít šířit FUD, klidně řeknu, že DRM mělo i ZX Spectrum, protože i tam se něco najde, když budu hledat. Ale Visty jsou s DRM vybaveny tak jak nic nikdy předtím.

    Podpis driverů rozhodně nezabrání nekvalitním driverům. On totiž pane ještě nikdo nenašel postup, jak něco dokonale otestovat. A najmě si dokážu představit, jak se bude testovat desetisíce driverů naprosto rozdílného určení, a musí se to stihnout v reálném čase. Ono se to totiž testuje tak, že to projde několika automatizovaně napsanými testy, a sbohem a šáteček. Hlavní test je proto, abyste náhodou neuškodil Hollywoodu, a abyste neobcházel autorská práva. Mimochodem, víte třeba, že každý driver musí mít povinně v sobě kontrolní mechanismus, který restartne Windows. pokud by se domnívaly, že se třeba pokoušíte připojovat drát na hw zařízení a obcházet tak autorská práva? Uživatel je hadr, důležité je chránit Hollywood. A nebýt Hollywoodu, nikdo podpis driverů nevyžaduje.

    Podepsání driverů bude mít opačný efekt - výrobci hw budou dávat méně driverů (viz Váš příklad se skenerem), a v případě nalezení chyby v driveru si na opravu počkáte třeba rok, namísto 14 dní. Je to proto, že i opravený driver se musí nechat znovu otestovat a digitálně podepsat (je to odlišný kód), což není zadamro, a což chvíli trvá. Takže výrobce driverů logicky bude chtít vydávat opravy driverů co nejméně často.

    Dalším důvodem je nesmírná složitost driverů - ono celé to zesložitění kernelu kvůli Hollywoodu, implementace šifrování/deši­frování, mrzačení audio/video toků, přepínání chování podle toho, zda jede, nebo nejde o autorsky chráněný obsah, implementace klopných bitů a detekce, zda se někdo nepřipojuje drátem na hw, a další věci, které dřív nebyly samozřejmě dělá programování ovladačů sakra složitějším. A je jasné, že hw firmy by se na to vykašlaly a leckterá taiwanská firma by raději napsala čistý driver bez ochran (už jen proto, že je to asi tak 20x jednodušší takový driver napsat) - ale protože MS není naiva, tak se právě pojistit digitálním podpisem driverů a testy. Takže žádné opatření proti padání driverů, ale testy a podpis je primárně za účelem zajištění, že v kernelu budou protipirátské ochrany.

    Je sice hezké, že to házíte na lenost výrobců hw, ale vše jsou dvě strany mince.

    Hollywoodská studia některé drivery odsouhlasují. Je jasné, že třeba driver myši nikoli, tam jim porušení autorských práv nehrozí. Nejhorší je, že toto není FUD, ale realita je ještě daleko horší.

    Vista má menší monožsti ohledně zvuku a některé efekty možné v XP nejdou ve Vistách, protože jejich zvukový model s tím nepočítá.

    Když Vás pane Lael Orphir shrnu, ukázkový FUD, máte to opravdu zapotřebí?

    Už jednou jsme spolu diskutovali a vím, že se vůbec nestydíte uvídět lži, nebo věci, které nevíte jistě - a že jakmile šťournu do detailů, Vaše argumenty se rozpadnou. Naposledy jste mi tvrdil třeba, že Singularity je čisté C#, a že je to důkaz, že v tom jde napsat všechno, celý systém od A do Z. Teprve, když jsem Vás upozornil, že jádro je v asm a ovladače v C++, tak jste teprve zjistil, že Vaše znalosti jsou poněkud - no jak to říct - ovlivněné Vaším fanatismem k MS, a zamlžené tiskovými zprávami a marketinkovými prohlášeními MS - a zjistil jste, že je to jinak. A kdybychom spolu diskutovali dále, dopadly by Vaše teorie úplně stejně blbě. Já totiž jsem Vás upozorňoval, že mám přímo v náplni práce vrtat se v kernelu Windows a dělám to mnoho hodin denně - takže si můžu dovolit být jistější v kramflecích. To co tu povídám, je jen slabý odvar skutečnosti ohledně Vist.

  • 25. 4. 2008 21:04

    wolf (neregistrovaný)

    MS by se měl, za všechno co dělá a vydírá svět různýma smlouvama a zkouší likvidovat svobodu uživatelů , konečně postavit před válečný soud

  • 25. 4. 2008 22:24

    phr (neregistrovaný)

    [28] Radikální myšlenka, ale v podstatě souhlas. MS je v dlouhodobé válce se všemi - konkurencí, odběrateli i zákazníky.

  • 25. 4. 2008 22:43

    mike (neregistrovaný)

    [27] Pekna zmet rozumnych nazoru, polopravd a naprostych nesmyslu. Nechce se mi reagovat na vsechno, snad jen k tomu podepisovani driveru. Drivery se podepisuji od dob w2k a to temer vsechny. S DRM to puvodne nijak nesouviselo, slo pouze o dodrzeni minimalni kvality. Podpis je zcela povinny az od x64 Vista (nepodepsany driver se proste nespusti), ale kazdy rozumny vyrobce hw drivery podepisuje. Jinak se pri instalaci zobrazuji otravne hlasky odrazujici uzivatele, nepodepsany driver nemuze na Windows Update, podepsany ma prednost apod. Podpis znamena, ze driver projde automatickymi testy, ktere se lisi podle druhu driveru. Vysledek se posle MS, ktery driver package podepise. Stoji to $250 za jeden OS a trva to dnes nekolik hodin. Jeste pred par lety to byly tri tydny.

    Podpis driveru neznamena, ze driver je naprosto spolehlivy. Testy overi, ze driver neobsahuje skolacke chyby, ze prezije vyssi zatez na vice procesorech, ze zvladne PnP a power requesty, chybne requesty apod. Hledisko je tedy opacne. Nepodepsany driver je potencialne nebezpecny, ale to neznamena, ze podepsany je v poradku. Sam jsem spachal nekolik podepsanych driveru, ktere za jistych okolnosti zpusobily BSOD. Kdyz se na neco takoveho prijde, podepisujeme znovu v radu dni. Podpis odkladame pouze pri drobnych problemech. Problem neni v cene podpisu, ale v testovani. Testy jsou totiz casove pomerne narocne a to jak interni, tak vlastni podpisovaci.

    Co se tyce XP, souhlas. Nikdo z vyvojaru, co znam, Vistu dobrovolne nepouziva. Sam mam dual boot jen kvuli x64 verzi a startuju to jen, kdyz neni jina moznost. Ostatni to obvykle pouzivaji ve VMwaru na XP. Oni i v MS dobre vedi, ze se to moc nepovedlo :) Beta kvalita. Za rok by mely byt Win7 a to snad uz bude RC. S w2k to bylo stejne, beta verze XP. Windows maji sude a liche verze a Vista, ac 6.0, je holt ta licha.

  • 26. 4. 2008 6:47

    mixal (neregistrovaný)

    Bohuzial, neveril som ludom ked kritizovali vistu a dal som si kupit druhy firemny notebook s vistou(bez moznosti downgrade). Osobny notebook ma na XP. Stroje su HW skoro identicke(obidva maju 2x2Ghz CPU a 2 GB Ram, asi identicky model disku) ale rozidel v odozve a polahlivosti je velky. Vo viste som vsetko vypol - od indexovania, cez temy az po superfetch ale stale to nie je ono a VISTA si obcas vladne svojim vnutornym poriadkom do ktoreho nemozem nic hovorit a odozva je v prdeli. Ked tie dva stroje porovnam v rychlosti bootu, hibernacie, startu aplikacii ale hlavne odozve aplikacii pri praci s nimi je to dost rozdiel :( Pre XP je 2GB heaven, pre Vistu je to asi malo.

  • 26. 4. 2008 7:22

    JmJ (neregistrovaný)

    XP vyhovuji, nemam sebemensi duvod se stresovat studiem Vist. Kolega ma 2x win Vista a moc odvazany z toho neni. Kamaradka chtela na novy stroj win Vista, po mesici vypla graficka udelata, stroj tuhne pri prepinani uzivatelu, winamp si obcas rekne, ze nebude hrat. To vse na slusne udrzovanem systemu bez zbytecnosti a na dobrem novem hw. Take si stezuje, ze odezva GUI je pomala a to povazte, ze pred tim mela cca 5 let stary hw a XP, ted ma novy dobry HW a vista. Inu mno.

    ano, objevil sem na vistach jednu vyhodu. systemovy nastroj pro spravu disku umi zmenit velikost oddilu (v XP to tusim neumi, ze? :-) )

  • 26. 4. 2008 8:46

    M. Lox (neregistrovaný)

    [32] To muzes udelat z Linuxoveho LiveCD, takze jedina vyhoda Vist jde do haje.
    A IMHO to jde v XP taky, akorat musis pouzit Winovou obdobu LVM -- jmenuje se to nejak jako dynamicky disk.

  • 26. 4. 2008 10:12

    Fantomas (neregistrovaný)

    Zbytecna polemika, MS Vistu zakaznikum vnuti at chteji nebo ne. MS potrebuje tocit penize a vydelavat je, drzet pri zivote zastarale XP jim nic neprinasi. Vista znamena nove zisky a diky hardwarove narocnosti to prinese i zisk vyrobcum hardwaru. Stejny model na trhu probehl pred peti lety, kdy se prechazelo z W2k na XP. A jak to tenkrat dopadlo?

  • 26. 4. 2008 13:02

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    [34] Jenže tady tomuhle já nerozumím. Možná mám chybu někde v teorii, ale není koneckonců Microsoftu jedno jestli za stejnou cenu prodá XP, nebo Vista? Zisk má podle mě stejný tak jako tak. Buďto uvažuji chybně, a nebo to nechápu. Vlastně to trochu chápu, MS počítá s penězi na upgrade XP -> Vista. Počítá, že lidi smažou XP a koupí Vistu, ale to se v OEM světě mco neděje. Většinou se systém na počítači nechá dožít.

    A že Vista se nepovedla a je to beta kvalita, jak už tu někdo psal výše - to je jasné nejspíš i samotnému MS. Koneckonců spíchli jí hodně narychlo - asi za rok a půl.

    Jinak přechod z W2K na WXP u mě provázelo nadšení. Tehdy jsem měl stroj asi 433 MHz a 128 MB RAM - a po přechodu W2k -> WXP se Windows výrazně zrychlilo bez sebemenších problémů. Stejně tak na řadě jiných strojů došlo po přechodu alespoň k malému zrychlení.

    Ač všude slyším, že XP byla odmítána v době uvedení - není to pravda. Jasně, že pár procent lidí tvrdilo, že nové Windows jsou zbytečné (někteří z nich dodnes honí na stroji Windows 98), ale většina lidí je bez problémů přijala. Já jsem nikdy nenapsal ani slovo proti XP a když jsem je vyzkoušel, byl jsem XP okamžitě nadšen. Ale Vista je jiný oříšek - mohutné protesty na všech stranách, mohutná zklamání od obrovského množství lidí, co bez předsudků Visty vyzkoušla, to nikdy v historii MS nebylo.

    Já sám jsem rozhodnut - a to poprvé v historii MS, honit případné Visty pouze v emulaci, budu-li potřebovat na nich něco zkoušet. Nikdy to nebude můj hlavní systém. Je mi úplně jedno, jestli pojedu na XP, nebo na Linuxu, nebo na povedenějším následníkovi Vist, ale Visty pojedou max. virtuálně.

    A trochu se bojím, jak moc kvalitní bude následník Vist. Obávám se, že úspornější moc nebude, a styl "MS ví lépe co potřebujete dělat, než Vy", jako směr, který MS razí asi sotva zmírní.

  • 26. 4. 2008 14:01

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [35]Miloslav Ponkrác

    Podobná situace - pokud si dobře pamatuji - byla při přechodu z Win98 na Win Millenium. Tam byl problém asi v tom, že Millenia byla defacto 98, ale zpětně vysoce nekompatibilní, a ještě nestabilnější než byly 98. Nehledě na to byl celkem katastrofální nedostatek ovladačů pro tento systém (a z 98 se použít nedaly). Faktem bylo, že Millenia přinášela sice několik změn a novinek, které naznačovaly jakým směrem se budou ubírat další verze Windows, avšak to nevyvážilo jejích (Millenii) nedostatky. Však se také dlouho neudržely. I tehdy následovaly kampaně jak jsou Millenia na vrcholu používanosti, atp..., přestože realita byla poněkud jiná. Nepamatuji si však už, jak to bylo s OEM verzemi a zda vůbec byli.

    Sám jsem při testování Millenii pohořel na ovladačích zvukové karty (C-Media), a ty které byly určeny pro tento systém jednoduše nefungovaly.

  • 26. 4. 2008 17:02

    Jirka (neregistrovaný)

    fajn by bylo, kdyby po tom dubnu 2009 bylo WXP uvolněný jako OpenSource - určitě by se vytvořila komunita, která by se o jeho další život starala a MS by se mohl honosit aurou svatosti - jak podporuje otevřenej soft... :-) Otázkou je, jestli by pak otevřenýmu WXP dokázal sám konkurovat ;)

  • 26. 4. 2008 22:50

    asiklasick (neregistrovaný)

    Koupím si řádně produkt, za své superzdaněné prachy, uvedu na příkladu koupi hry GT Legends. Mám z toho dobrý pocit. Instaluji, opíšu CD key, do systému se mi nainstalují ovladače Starforce(nějaká ochrana), ty jsem si koupit nechtěl, jsou vidět jen když odškrtnu Zobrazit skryté(??) ovladače, musím počítač restartovat, vyndám CD, dám do krabice, s radostí odkládám na poličku. Chci spustit hru. Říká mi to Vložte CD. Aha Dám tam CD, ihned si uvědomím, že je nutné při každém startu hry mít vložené origo CD. Zkouším si uložit ISO CD na disk, a mountnout ho, nemaká. Hodina času co jsem měl na hraní je v tahu, jsem znechucenej, tím že když se snažím být seriozní, jsem vlastně za blbou ovci. Co musí plnit něčí představu a né si užívat vlastní fantazie.

  • 27. 4. 2008 21:24

    Zděšený (neregistrovaný)

    Re: 24 - Radek Hulán.

    Nevím kdo to je, ale nedávno jsem skončil na jeho Webu ...
    Řeknu vám to asi tak, nic zajímavého (myšleno poučného) jsem se ne nedozvěděl, ale byl jsem tak konsternován těmi blbostmi co píše že jsem je četl několik hodin. Na toho člověka bych normálně nasadil filtr jako má Google pro Čínu.

    Ne! Chceme svobodu, že? Prostě si na něj dejte pozor. Podle mě je to úplnej idiot a vůbec neví co píše. Navíc se snaží radit "méně zkušeným uživatelům Windows" s poměrně "složitými věcmi". Já sám než bych někomu vysvětlil proč něco je tak, nebo tak, nechám ho ať to používá tak jak to bylo navrženo ...

    P.S.: Mylý ROOT-E, opravdu si nemyslíš, že je ta "kontrolní fráze při zasílání příspěvků" příliš složitá? Já myslím že je. Alespoň dělejte větší mezery mezi písměny, ne všichni tak dokonale vidíme (to máme z toho večerního čtení vašich článků)... Děkuji.

  • 27. 4. 2008 22:51

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    [27] Možná vidíte často downgrade Windows Vista na XP. Ale jestli je to stejně reprezentativní, jako počet instalací Linuxu, které okolo sebe vidíte, tak to o situaci nevypovídá vůbec nic.

    Které konkrétní features byly ve Windows Vista odstraněny proti Windows XP? Výrobci HW driverů jsou v pohodě. Výrobci antivirů a firewallů nyní nemají možnost patchovat kernel, a musejí používat nové API
    . Tyto aplikace bylo nutné přepsat (stejně jako se přepisovaly třeba drivery HW mezi Windows NT 4.0 a Windows 2000)
    , ale zjevně běhají bez problémů.

    DRM ve Vistě je jen evolucí DRM ve Windows XP. Protected Path je v jednodušší formě již v XP, vypínání výstupů také. Nové je šifrování chráněného obsahu při jeho přehrávání, což byla podmínka Holywoodu pro legální implementaci BluRay a HD-DVD. Ale jestli máte jiné informace, rád je uslyším. Jenom nelinkujte lži pana Guttmana
    , ty byly vyvráceny krátce po jejich uveřejnění.

    Testování driverů, ani žádný jiný běžně používaný postup, nezabrání chybám driverů. Stejně tak předpisy v oblasti bezpečnosti vozů, bezpečnostní pásy a airbagy nezabrání haváriím. WHQL testování je o tom, že jsou dané parametry driverů, testovací kity, a driver který prošel testem se nějakou dobu dále testuje ve WHQL.

    Tvrdíte následující: "každý driver musí mít povinně v sobě kontrolní mechanismus, který restartne Windows. pokud by se domnívaly, že se třeba pokoušíte připojovat drát na hw zařízení a obcházet tak autorská práva". Máte k tomu jakékoliv další informace? Nebo je to další nesmysl typu "z deklarovaných featur, co vše mělo ve Vistě být zbylo tak 1%"?

    Můj příklad se scannerem je naprosto běžný. Řada firem se na zákazníky prostě vykašle, a drivery pro nový OS nedodá. Buďme upřímní, ono to má ekonomickou racionalitu. Většina uživatelů stejně mění OS s HW, takže uživatelů starého HW s novým OS je minimum, takže to zas tak moc lidí nepálí. Navíc ti zákazníci zaplatili za driver pro jednu verzi Windows, a teď by vznikaly kvůli pár lidem dodatečné náklady. Samozřejmě se mi to jako zákazníkovi nelíbí. Podpoře UMAXu jsem sdělil, že v takovém případě kupuji scanner od jiného výrobce, a to také udělám.

    Podepsat opravený driver je celkem krátký proces, je to levné (typicky levnější, než 1 ks zařízení), a typicky to trvá do 2 dnů. Nevidím důvod, proč by podepisování mělo zpozdit uvedení driveru ze 14 dní na rok. Opět je to váš FUD?

    Když tvrdíte, že napsat driver bez ochran je 20x jednodušší (mimochodem klidně ho tak můžete napsat, a nechat si ho tak podepsat - jen nebude umět například BluRay a HD-DVD), máte k tomu opět další informace? Nebo jde o FUD?

    Když tvrdíte, že hollywoodská studia některé drivery odsouhlasují, máte k tomu opět další informace? Nebo jde o FUD?

    Když tvrdíte, že Vista má menší monožsti ohledně zvuku a některé efekty možné v XP nejdou ve Vistách, máte k tomu opět další informace? Nebo jde o FUD?

    Jak se postavíte k informaci, že 70% BSOD je způsobeno drivery zařízení? Dále budete trvdit, že podepisování driverů je špatné?

    Ještě bych se vrátil k výroku "Problém pak je, že MS se obklopuje v podstatě nekritickými patolízaly a žije tak v uzavřeném světě". Pokud jste si toho nevšiml, MS má od zákazníků velmi dobrou zpětnou vazbu penězi. Naopak open source "komunita", tvořená pár autory a minimem uživatelů, žádnou pořádnou zpětnou vazbu nemá (a když si někdo dovolí nesouhlasit, jako já, "komunita" ho za jakýkoliv nesouhlas ráda upálí). Jak hodnotíte, že po 15 letech úsilí má Linux na desktopu jen 1%? Není to proto, že "komunita" je banda nekritických patolízalů, kteří žijí v uzavřeném světě hjkl a unixových příkazů, a proto píše takový SW, jaký píše?

    Když jsme se spolu bavili naposledy, tvrdil jste mi, že Singularity má kernel psaný v assembleru, a drivery v C++. Vyjma toho jste se mi snažil vložit do úst, že OS Singularity je psaný jen a pouze v C#, což jsem snad netvrdil. Dal jsem vám link na dokument, který jasně tvrdí, že Singularity má kernel v managed jazyku. V ASM a C je psaná pouze nízkoúrovňová podpora přerušení (tedy minimum kódu), v C++ je psaný HAL. Garbage collector bude zřejmě v unsafe C#. Samozřejmě jste mi také tvrdil, že managed code musí být hrozně pomalý, i když jsem vám linkoval, že context switch je výrazně rychlejší, než u klasického OS, a režie syscallu úplně odpadá (přes dramaticky zvýšenou stabilitu a bezpečnost). Viz zde: http://www.root.cz/zpravicky/samba-team-dostal-dokumentaci-od-microsoftu/176747/ . Trochu překvapí, jak paměť zkresluje, že?

    [33] Vy provádíte resize NTFS z Linuxu? To je dost odvážné. Já zkoušel v Linuxu resize ext2, a i to byl porod. Třeba mě naprosto dostalo, že je možné změnit velikost partition, ale nechat původní velikost FS (samozřejmě o tom utilita nc neřekne). Veškeré resize fs, které jsem na Linuxu zkoušel, byly v experimenálním stavu. Samozřejmě také potěšilo, že resize podle fsck byl ext2 clean, ale resize neproběhl, protože FS byl "podezřelý".

    [38] Autoři her to s ochranami přehánějí. Já osobně je kupuji přes Steam, takže se mě CD netýkají. CD do ČR nemá smysl vozit, a lokalizované verze se mi příčí. České překlady jsou příšerné kvalitou i stylem, a hru jen mrší (z mého pohledu - chápu, že průměrný zákazník to vidí jinak).

    Váš problém někteří lidé řeší pořízením kopie hry přes CloneCD/CloneDVD, nebo pořízením noCD cracku na legálně koupenou hru (riziko infekce malwarem je ovšem veliké).

    [39] Já neprosto chápu, proč někteří lidé Radka Hulána nemohou vystát. Je velmi konfrontační, a jeho argumenty často pokulhávají. Já se ale spíš bavím. A faktem je, že někdy má nějaký vtipný či zajímavý postřeh.

  • 28. 4. 2008 7:48

    eL (neregistrovaný)

    Zkusím trochu shrnout můj (firemní) pohled na věc:

    1/ nové NB s twinloadem Vista Bussines/XP - automticky downgrade na XP
    2/ zastavit podporu pro XP v dubnu 2009 mi připadá jako šílenství. Ani po cca. 2 letech prodeje nejsou Visty ve firmách s více jak 50 PC nic houfně nasazovaného. To nemluvím o větších společnostech s řádově stovkami instalací XP. Nutit tyhle zákazníky do Vist zastavením vývoje bezpečnostních záplat je PODRAZ.

    3/ nejčastěji se ve firmách HW točí cca. 5-6 let tj žádný pravidelný upgrade. Takže pokud si vezmu, že jsem loni na jaře koupil PC s XP, konec produkčního cyklu má 2012. Nedokážu si představit, že bych šel za vedením firmy a prohlásil, že budeme muset vyměnit 2/3 PC jenom proto, že mi nikdo nebude schopen vyřešit/dodat bezpečnostní aktualizace a nechá svůj systém u zákazníků "napospas" ...

    Věřím, že si ten odpis XP MS velice rozmyslí. Vemte si, jak dlouho MS podporoval W98 - Ještě v době Win2000 ! Živě vidím tu vlnu nevole, pokud by podporu XP zahodil po 3 letech od uvedení přímého nástupce. A akcie by opět padaly...

  • 28. 4. 2008 8:38

    Elven (neregistrovaný)

    velmi dobry clanok, chvalim...

    osobne som vistu nikdy nepouzil a nemam ku tomu dovod. Ak by som teda mal riesit, ci na novom pocitaci dat vistu alebo xp, dal by som dualboot xp a niektorej linuxovej distribucie.

    tak schvalne: pisat mozem v linuxe, hrat sa mozem v linuxe, efekty mam v linuxe, cez internet beham v linuxe...

    takze ak mat windows, tak len nainstalovat ovladace grafiky, zvuku a MB, stiahnut si (cez linux) nejaky winamp alebo nieco tomu podobne (neviem co na windows vlastne leti ako hudobny prehravac), a nejaky ten specificky program ktory potrebujem... a este si tam mozno zmenim pozadie...

  • 28. 4. 2008 8:40

    Elven (neregistrovaný)

    41: windows 98 se vysiel v roku 1998 a windows 2000 v roku 1999. xp vyslo v roku 2001 a vista v roku 2006... kusok rozdiel myslim...

  • 28. 4. 2008 12:00

    dejf (neregistrovaný)

    To je zas pekna hadka :)
    Muj dojem z Visty je ten, ze 64bit verze s povipinanyma blbinama je podobne rychla jako XP a diky radove lepsimu bezpecnostnimu modelu to asi bude dlouhodobe lepsi volba nez XP. 32bit Vista puvodne vubec byt nemela, podobne jako 64bit XP a oba tyto systemy, soude podle diskusi a par vlastnich setkani, jsou vicemene bazmek, kterej kazi povest sveho brachy. Z tohoto duvodu je asi ruseni XPcek i z pohledu samotnyho MS pekna kravina, hype superlevnejch prenositelnejch zarizeni ukazuje, ze se prodava nove zelezo, ktere vistu jednoduse neutahne a jestli poroste jeho prodej, pak nutne bez XP poroste podil linuxu, diky tomu by mohly zacit prichazet dalsi nonPC zarizeni a nakonec bychom mohli z prenosne sfery smaznout PCka i s woknama uplne. Podobne jako herni konzole a settop boxy dneska zastanou praci nejednoho domaciho pocitace a tim taky zatlaci na ukonceni PC platformy. Takze jo, cim driv XPcka zmizej z pultu tim lip pro IT, jelikoz si to vynuti vyvoj (klidne i visty k lepsimu) a s nim zmeny.
    Problemy s drivery bych videl treba i v tom, ze Vista ma drivery v userlandu, coz sebou jiste nese nedostupnost nekterych privilegovanych funkci - jo chapu, ze leckoho nastve, ze musi svuj kod prepsat do radne bezpecnejsiho modelu, cimz myslim spise firmy ci nasledovniky nez jednotlivce, kteri by se ve svem kodu orientovat meli a za apriorni odhalene prasarny ve vlastnim kodu nadavaji snad jen sobe. Tim nechci rict, ze bych chtel obhajovat vynucovac nakupu LCD zvany DRM, to ani nahodou, to je muj hlavni argument proti Viste.
    64bit vistu jsem neslozil, proste se mi nepodarilo ten system dostat do kolen zadnou korektni operaci ani jejich kombinaci, zatezi - jiste existuje tisic bugu, ktere lze zneuzit a jihz vetsina bude snad po objeveni opravena, je to monstrozni soft, to se bez chyb psat prakticky neda. Pokud to nema resit dane trivialni operace s vyzadovanou presnosti a spolehlivosti typu rizeni raketoplanu, nejde z pohledu dnesniho modelu vyvoje softwaru pouzit neprustrelnej matematickej modej v dokonaly, matematicky overitelny, implementaci, smula.
    Strucne bych konstatoval, ze po extempore w2k a xp prichazi konecne pokracovatel NT4 s pokrokem za rozumnou cenu (hw naroky) a psat se jeste dvacate stoleti (a mit to tehdejsi naroky), asi bych dneska pouzival wokna a ne linux. Duvod je prosty, s NT4 jsem si hral nekolik let a dovrtal jsem je do stavu, kdy na nich fungovaly hry, ktere tam fungovat nemely a kdyz diky tomu prestal chodit notepad presel jsem na jedinou dostupnou pracovneherni platformu, kterou byl tenkrat linux, vyzadujici radove vice pece nez dnes. Ale byla doba, kdy jsem do wnitrnosti widli hnan potrebou hrat nejnovejsi hry videl dost na to, abych z toho mohl v pozdejsi praxi tezit. Ano, z toho co si z NT4 pamatuju, je ve vistach zlomek a oproti UNIX-like systemum se o zadne kompatibilite z hlediska uzivatele hovorit neda. Nicmene, widle se vyvyjely komercne jako produkt k prodeji, zatimco filosofie unixu se vyvyjela jako nastroj k pouziti tvurcem pro nejake klicove nasazeni a treba se dockame toho, ze se widle nejak doosciluji do stadia, ktere nebude vypadat ani jako dos, ani jako XP, ani jako vista a bude se jednat citelnou strukturu. V tomto smeru MS hodne zaplatil za svuj revenue-driven model.
    Dnesni problem vyvoje softu bohuzel zasahuje uplne stejne jak MS a dalsi velke firmy, tak opensource komunitu, u niz je navic duraz na hype podporovan tim, ze vytvaret nove featurky je radove zabavnejsi nez debugovat kod. Jo, opensource vyvyjeji lidi vesmes zadaco, za zkusenosti, za uznani, pro zabavu a z toho plyne, ze v podstate nikdo nema pravo to odsoudit, cimz bych reagoval na nekoho v diskusi, kdo si stezoval, ze vsechny resize nastroje co potkal jsou EXPERIMENTAL - v dobe, kdy melo linuxove jadro verzi 0.99.xxx.cosi, tak uz na nem v nekterych firmach bezela alespon cast infarstruktury a verejne webove servery nebyly ojedinele, zjevne to tedy fungovalo. Kdyz neco delate pro zabavu, mate moznost pouzivat verze nikoliv jako marketingovy prostredek, ale jako skutecne milniky vyvojovych etap a dokud u neceho nemate 100% jistotu, ze se otestovalo vsechno co se otestovat mohlo, muzete si v klidu dovolit rikat tomu release candidate, beta, testing, unstable ci EXPERIMENTAL a prinejmensim tim snizite pocet lidi, kteri si pred prvnim ci netypickym pouzitim potencialne nebezpecneho nastroje neprectou manual. Komercni soft je pri nasazovani za penize, opensource za zkusenosti, me to prijde fer, at si pouziva kdo chce co uzna.
    Tak mne napada, ze nektere opensource projekty se bohuzel dostaly do stadia, kdy je jim marketing vetsi hodnotou nez vypovidaci hodnota verze, nebo verze pouziva spise ze zvyku. V druhem pripade mam na mysli linuxovy kernel, u nejz doslo ve vetvi 2.6 k tolika zmenam, ze by se podle predchozich modelu mel jmenovat jinak a pokud byl takto zmenen model verzovani i vyvoje, zaslouzilo by si to myslim major verzi. Nejeden tvurce distribuce linuxu behem sve existence nekolikrat prekopal model vyvoje a/nebo verzovani produktu i bez zjevne vzajemne souvislosti, coz je opet trend importovany z komercniho sveta, kde uz nestaci vyssi cislo, je nutne to identifikovat s rokem, nekdy letosnim, jindy minulym, onde pristim a v urcitych pripadech i necim zcela nesouvisejicim, odpovidajicim filosofii firmy, ktera se co dva roky meni. Chapu, ze mateni zakazniku je v komercni sfere nutnost, je potreba ztracenym (odrazenym) zakaznikum prodavat produkty, ktere nikdy nepotkali a stavajicim ty, co radi leta pouzivaji v novem kabatku, ale proc se tohle deje i projektum zvenku nekomercne vypadajicim?
    Ja sam jsem uzivatelem primarne opensource nastroju, i kdyz uznavam, ze existuji nektere komercni perly typu matlab, ktere svoji cenu maji a jednou bych si je rad koupil pro vlastni poteseni. Nicmene obejdu se i bez nej, root (ten z CERNu) mi jej zastoupi.