Hlavní navigace

Tady je Svaťasovo - den za dnem v IT - Témata označená nálepkou Software

  • Pirátstvím na piráty

    Možná jste zaznamenali pokus vývojářské firmy na svých hráčích – týkal se míry pirátství a ochoty lidí platit za hry. Zároveň to byl velmi zajímavý sociologický průzkum kdy se z původce stává postižený. A výsledky stojí za to… Oním inovátorem je firma Greenheart Games. Ta již před nějakou dobou přišla s hrou nazvanou Game Dev Tycoon. A 28.dubna přišli s novou verzí 1.3. Hra je to tzv. strategického typu, kdy se v ní stáváte malou vývojářskou společností, která vyvíjí hry…
    30. 4. 2013 15:02 (aktualizováno)
  • Kterak ajťák internet a televizi zapojoval a co se při tom všechno seběhlo

    Přečtěte si, co se stalo v městě Praze, tedy spíše na jeho okraji, v letech 2010 až 2013 v bytovém domě u jednoho ajťáka. Příběh je to dlouhý, spletitý a plný nečekaných zvratů. Popíšeme si boje s devítihlavou stvůrou, potměšilým skřetem a se slečnami Štěstěnou  a Náhodou. A vše končí šťastně. Inu tak, jak se na pořádnou pohádku sluší a patří. Pozor, pohádka je hodně dlouhá, čtení se vám protáhne.
  • Helpdesk pro Ježíška

    Častým tématem hovorů s kolegy po právě proběhnuvších svátcích bylo to, jak naše malé děti vnímají Ježíška a jak k nám přišel, tedy z technického pohledu na věc. Vyslechl jsem si několik verzí řešení a představím vám i svou verzi. Jak jsem zjistil, není to úplně jednoduché. Dá se vůbec moderní technika do celého procesu zapojit? Ano a vše výrazně zjednodušuje!
  • Vytváření schémat ve Firefoxu

    Opět zaúřadovala náhoda. Pro jeden svůj pracovní projekt potřebuji nakreslit nějaké schéma (organizační) a Visio není k dispozici. Samozřejmě mi v hlavě hned naskočí Dia, ale ta je příliš jednoduchá a grafika, která je dodávaná ve výchozí instalaci)  nevypadá úplně profesionálně. Začal jsem hledat nějakou kolekci právě do Dia a při té příležitosti objevil něco úplně jiného.
  • Animování pro neznalé

    Jak už to tak v životě bývá – nouze naučila Dalibora housti. Pro jeden svůj soukromý projekt jsem potřeboval vytvořit nějakou 2D animaci. Nemělo to být nic světaborného, ale prosté střídání obrázků nebo textů nebylo to pravé, co jsem chtěl. A začal jsem hledat nějaký snadný, rychlý a efektní nástroj. Našel jsem jej.
  • Už jsem starý aneb když není na co navazovat

    Patřím do skupiny uživatelů, kteří na dvoupanelového správce stylu NC nedají dopustit. I když pracuji s Windows, stále používám správce souborů. Pro Windows existuje několik dobrých „kousků“ a jedním z nich je i Freecommander. Autor z Polska jej nabízí jako freeware a již nějakou dobu vyvíjí novou verzi nazvanou XE. Nejde o „textovou“ verzi, ale plně okenní variantu s několika novými vlastnostmi.
  • Pozdě bycha honiti aneb když licence škrtí

    V rámci diskuzního fóra redakčního systému Joomla se objevil příspěvek jednoho zběhlého uživatele, který žádal radu. Dostal se do situace, která je vcelku dobře popsatelná, ale řešení je možno použít jen v ideálním světě. A souvisí to s GNU GPL licencí, kterou již delší dobu v některých situacích vnímám jako silně nevýhodnou.
  • A co se dá tak najít při úklidu

    Momentálně jsem na dva týdny slaměný vdovec, mám čas na trochu jiné věci než za běžného provozu domácnosti. Začal jsem prohrabávat různé své IT zásoby tj. neskutečné množství nabíječek, kabelů, nářadí, disků, paměťových karet či CD/DVD. A mezi tím vším jsem objevil svůj dávno zapomenutý poklad… V roce 1993 jsem „pracovně“ pobýval půl roku v Praze (po maturitě, respektive jsem dělal brigádu a čekal na povolávací rozkaz) a byl jsem tu sám.  Jako „geek“ a hračička jsem zakoupil bazarový Nintendo Ga
  • Android kouše do jablka - díl 3 : Dálková správa iPhone ve firmě

    Konečně jsem se dostal do fáze, kdy byl i můj iPhone „adoptován“ do firemní sítě. Naše globální IT oddělení k tomu používá zajímavý produkt s názvem MobileIron. Je to software, který funguje na bázi server – client a je k dispozici pro všechny větší „mobilní“ platformy tj. Blackberry, Android, Windows Phone a iOS.
  • Olympijské skloňování

    Že právě skončily olympijské hry v Londýně jste asi zaznamenali. V souvislosti s tím, jsou média plná sportovců a funkcionářů MOV. Dnes jsem narazil na zajímavý problém zvaný „předseda MOV Jacques Rogge“ a jeho skloňování.  Tedy ne fyzické, ale to gramatické. K intenzivnímu zamyšlení mne vedl článek Potrestaná Ostapčuková přijde o doživotní zásoby uzenin ze stránek sport.aktualne.centrum.cz. Obsah článku není podstatný, nechávám ho zde jen z čistě referenčních důvodů.
    14. 8. 2012 8:40