Hlavní navigace

Ministertsvo spravedlnosti musí zaplatit

23. 4. 2008 12:43 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Před nějakou dobou jsem narazil na podivný případ, který měl v těchto dnech dohru. Představte si tuto situaci : jste majitelem malého vydavatelství a máte doma velmi rozsáhlou sbírku CD. Žádná černota, vše originály, za kterými objíždíte celou Evropu. Jednoho dne u vás zazvoní policie…

… a zabásne vás. Hlavním důvodem je to, že si někdo myslí, že jste pirátem největšího kalibru a že obchodujete s nelegálně pálenými CD. Vaši sbírku CD vám zabaví. Přesně tohle se stalo mému skorojmenovci, nicméně krajanovi, panu Svatoplukovi Schwarzerovi z Karviné. Byl obviněn z pirátství a na 2 měsíce zbaven svobody ve vazební věznici. Navíc jeho ženu taktéž obvinili z napomáhání a také uvěznili.

Vazba však byla nařízena omylem. Znalci nenašli jediné „pálené“ CD a ani se neprokázalo, že by s nimi dotyčný obchodoval. Podařilo se mu tak na ministerstvu vysoudit 77 000 Kč odškodného. Odnesl si to však svým duševním zdravím.

Jak to tak vidím, mnohdy stačí mít jen podezření (a tou sbírka více než 20 000 CD prostě není), zatímco u zjevných přečinů se policie do práce nějak nehrne. Ale asi se řídí heslem, že když se kácí les, létají třísky.

Zápisek jsem pořídil na základě článku zde.

Sdílet