Hlavní navigace

Jamendo má potíže

20. 1. 2010 21:40 (aktualizováno) Svatopluk Vít

O Jamendu ve svých zápiscích hovořím docela často. Ve svém profilu na Jamendu jsem si však všiml malé zprávy o tom, abych podepsal petici „Save Jamendo“ (tedy Zachraňte Jamendo) a to vzbudilo můj zájem. Co se asi děje?

Všechno způsobil poměrně podrobný článek, který vyšel na serveru TechCrunch. Dozvíte se v něm, že CEO projektu Jamendo Laurent Kratz potvrdil zvěsti, které se nějakou dobu objevují. Jamendu prostě došly peníze. Hlavní investor odešel. Pokud se nestane to, že se najde nový investor nebo nebude Jamendo začleněno pod křídla nějakého jiného projektu, s koncem února skončí i Jamendo. I když zhruba před rokem rozjel projekt i obchodní model „prodeje“ licencí, stejně to přineslo jen zhruba 300 000 euro, což na provoz nestačí.

Začal jsem usilovněji hledat nějaké další informace na fóru apod. Ihned se totiž zvedla vlna podpory ze strany komunity. Trochu mne překvapilo to, že se provozovatelé neobrátili na komunitu a nezeptali se, zda chtějí Jamendo udržet při životě. Jenže komunita se to pokusila vzít do svých rukou. Objevila se petice, podle mne spíše jen jako důkaz toho, kolik lidí stojí o to, aby Jamendo dál existovalo.

Ale je to celé nějaké podivné :

– provozovatelé nějak nestojí o dialog s komunitou, vznikl sice zápisek na fóru který děkuje za podporu a stručně sumarizuje vývoj, ale rozjela se pod ním celkem ostrá diskuze

– francouzsky mluvící komunita se cítí dotčená, že představitelé Jamenda nezveřejňují informace právě ve francouzské fóru jako první, ostatní ji peskují za to, že Jamendo je mezinárodní projekt, proto by měl komunikační kanál směřovat na anglické fórum

– komunita se s provozovatelem hádá o funkčnost a nedodělky

– celá záležitost se nějak málo medializuje, i když chodím na Jamendo celkem pravidelně, ani náznakem se nedozvíte, že se něco zásadního děje. Kdybych nedostal osobní zprávu s prosbou o podpis petice, nic bych nevěděl a to jsem s Jamendem docela srostlý!

– hned po vydání článku na TechCrunch se objevilo na fóru vlákno zaobírající se všemožnými nápady na to, jak Jamendu pomoci

– mezi vydáním článku o stavu Jamenda a prohlášením provozovatelů uběhl více než týden a spekulace se jen hemžily. Podle posledního vyhlášení to vypadá, že je krize zažehnána

– zároveň to vypadá, že komunita se snaží využít této krize k tomu, aby tlačila na provozovatele. Dle hesla něco za něco. tedy my vám pomůžeme, ale proveďte změny, které bychom chtěli. Jejich seznam je vcelku strřízlivý a myslím si, že i realizovatelný. Já osobně z toho mám dojem, že Jamendo mělo provozovatele, který měl komunitu, která u něj byla pouze sdružená. Teď se začíná komunita „tlačit“ do provozování sama. Posuďte sami (překlad sumarizačního příspěvku z fóra):

FINANČNÍ STATUS/SPONZORING
Kolik peněz je potřeba na provoz? Dary jsou nutné/vítané/nežádoucí?

PERSONÁLNÍ STAV
Kolik lidí zůstane na Jamendu? Které pozice jsou volné?

STATUS STRÁNEK
- Jak mohou být známé chyby a problémy v současné době vyřešeny, když zde bude méně zaměstnanců?
- Je zde nějaká možnost zangažovat aktivní uživatele např. pro překlady?
- V minulosti ztratila komunita některé aktivní členy. Byli otráveni tím, že jejich návrhy byly ignorovány. Chtěli bychom být zahrnuti do procesu definování priorit a vylepšování stránek. Jak toho je možné dosáhnout?

KOMUNIKACE
- Chcete s komunitou neustále komunikovat? Je to pro vás důležité?
- Již jsme sestavili skupinu nejaktivnějších. Tato skupina bude sbírat problémy a návrhy z jednoztlivých fór a bude je řadit dle důležitosti Taktéž vybereme dva zástupce komunity. Ti vám budou prezentovat všechny důležité problémy. To ovšem předppokládá, že jim budete v maximální míře k dispozici. Souhlasíte?
- pokud nastanou problémy, budou nedostupné nějaké služby či jiné další problémy, chceme o nich vědět co nejdříve!

VÝHLED
Jaké jsou vaše plány do budoucna? Co třeba Mangrove (původní investor) a prodej Jamenda?

Z tohoto přehledu je vidět, že se komunita chce chovat jako investor. Dle zásady – my vám dodáme peníze a vy budete pískat jak my budeme chtít.

Je tady však jedno ale. Přistoupí na to současní provozovatelé? Síla komunity tu je, zdroje má také…

P.S. : Ihned po vydání zápisku bych rád doplnil ještě některé zajímavé odkazy na texty zabývající se současnou krizí :

Blog Briana Bridgese a článek „Open letter to Google

Blog „Save Jamendo

Sdílet