Hlavní navigace

Mixéři všech zemí spojte se!

4. 3. 2010 13:41 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Když se řekne mixovat, řada lidí si představí třeba vodku s vínem a hned se začne zaobírat představou, jak to asi tak může následně dopadnout. Při svém procházení internetu jsem však objevil komunitu, která dává slovu mix úplně nový rozměr. Ať žije ccMixter!

Jak to tedy funguje? Z pohledu tématického můžu říci, že je angažována licence Creative Commons. Tedy vše, co najdete na stránce ccmixter.org je šířeno právě pod touto licencí. Tyto stránky fungují s filozofií, která se hudebním vydavatelstvím může zdát šílená. Veškerý obsah, který je na stránkách ke stažení, je volně k použití (tj. za dodržení podmínek licence CC). A to nejenom k tomu, abyste to mohli poslouchat, ale hlavně abyste s tím mohli pracovat.

Je zde totiž docela dost lidí, kteří dávají k dispozici různé samply. Jsou to nejenom hudební smyčky jako např. bubny či nějaká melodická linka, ale třeba i nazpívaný kousek melodie, případně mluvená část. Prostě to nahrajete u sebe doma ve studiu/v obýváku a nahrajete to na stránky. Pokud je to trochu zajímavé, zpravidla se najde někdo, kdo to použije ve své skladbě. Takto tam vzniklo mnoho zajímavých skladeb, kdy se spojením na první pohled naprosto nesouvisejících samplů objevilo velmi zajímavé dílko.

Když jsem stránky procházel, zabrousil jsem do sekce Editor's pick, která pro mne měla jakýsi punc toho, že mi někdo něco předžvýkal a že to má jistou úroveň. Pořád to bylo takové neosobní až jsem se dostal k tomu, co znám.

Jak jistě mnoho z vás ví, jsem Jamendo pozitivní. Jeden z mých oblíbenců je i Brad Sucks. Ten je docela výjimečný i v tom, že své skladby poskytuje zdarma a dokonce se „zdrojáky“ čili se všemi samply a smyčkami. Předělávky jeho skladeb jsou pak snadné (pro toho, kdo to umí a věnuje se tomu). Pokud chcete v reále slyšet, co komunita kolem ccmixter.org vlastně dělá, poslechněte si něco.

První skladba je Making Me Drop Out. Neskutečně je to v tom, že mix začíná úplně stejně jako Dropping Out of School a nijak to nepoznáte. Pak vám ty slova začnou nějak nevycházet, protože plynule přejdou do textu z Making Me Nervous. Vše vyvrcholí tím, že refrén je z Dropping Out of School, ale s textem z Making Me Nervous. A i když to znáte prostě si řeknete, a proč to tak vlastně nebylo už dřív? A takhle to na ccmixteru funguje. Najdete tam tyhle perly, ale i předělávky skladeb v klasickém stylu mixování (alespoň tak, jak to vnímám já). Ukázkou budiž skladba In Robot City.

Mne to prostě zaujalo. A tak mám zase dalšího žrouta času, protože to se musí slyšet. Na druhou stranu to není nic nového, protože třeba na DVD Lazy Youth Old Beggars od Monkey Business je právě jedno ze 4 DVD plné remixů jejich skladeb. A najdou se jistě další.

Jinými slovy – shledal jsem stránku ccmixter.org dobrou pro aktivní tvůrce i pro pasivní posluchače. Záleží na tom, zda vám filozofie CC licence vyhovuje. Ale pokud znáte Jamendo, nemusíte mít s ccmixter.org problém.

Sdílet