Hlavní navigace

Česká povaha je neodhadnutelná

23. 4. 2008 13:19 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Bydlím na okraji Prahy a pro internetové připojení využívám kabelovou televizi. Včera mne docela překvapila zpráva o tom, že se v jejich síti ruší limity pro přenos dat. No není to taková úplná novinka, protože se posledních několik dní šeptalo něco o tom, že se něco chystá. Já tento krok vítám. Spíše mne však pobavily komentáře uživatelů a čtenářů internetových médií.

Jen na okraj. Služby zmiňované společnosti využívám již od roku 2000, kdy jsem začínal na rychlosti 128/64. Dnes po sedmi letech je má aktuální rychlost 5M/512.

Vše začalo v roce 2004, kdy byla představena „revoluční“ novinka v podobě tzv. FUP (což je zkratka z Fair Use Policy) a znamená to, že za určitých okolností na vás může poskytovatel uplatňovat jisté postupy vedoucí k tomu, že omezí vaši přenosovou rychlost směrem do a z internetu.

Oficiální zdůvodnění bylo takové, že jsou mezi námi jistí „živlové“, kteří tahají vše na co přijdou a omezují tak ostatní. Postup uplatňování byl jednoduchý – počítáme vám data přenesená směrem k vám a pokud jejich objem překročí nějaký daný limit, omezíme rychlost na „přijatelných“ 64/64. Výhodou bylo, že se stahovaná data počítala jen v jednom směru.

Je jasné, že na začátku jsem si dával pozor na to, jak a co stahuju a striktně kontroloval, kolik mi z limitu ještě zbývá. Musím říct, že jsem velmi rychle zjistil, že překročení limitu z mé strany prakticky nehrozí. Navíc se za tu dobu limity i rychlost zvýšila, ale nezměnilo se nic.

Vezmu-li to prakticky – pro mne se včerejším oznámením vůbec nic nezměnilo. Limity mne nikdy neomezovaly. Stahoval jsem několik DVD s linuxovými distribucemi, díval se na You Tube, posílal fotky do fotolabu a celé rodině, stahoval a posílal video z videokamery a nic. Nepřekorčil jsem limit.

Už jen tak ze zájmu jsem však začal číst reakce uživatelů pod zprávami. Převládá názor, že je to krok správným směrem. Je docela dost lidí, kteří nebyli omezováni už dříve, stejně jako já. Pak je tady skupina lidí, která se podivuje nad tím, že limity sice padly, ale článek ve všeobecných podmínkách o FUP stále existuje.

A pak jsou zde rýpalové. Nejdříve křičí, že je pomalá rychlost. Když se rychlost zvýší, křičí, že jsou malé limity. Když se zvýší limity, je zase malá rychlost a limity nelze naplno využít. Když padnou limity a rychlost je dostatečná, objeví se na scéně nový prvek – je to drahé. Já vím, že se můj poskytovatel nikdy neprofiloval jako nejlevnější na trhu, vždy se mluvilo o stabilitě, málo výpadcích a kvalitě připojení. Pro mne je to prostě tak, že cena za službu, kterou odebírám, je úměrná tomu co dostávám a kolik jsem ochoten platit. Pro mne je to signál, že omezování už není na pořadu dne a že teď se budeme soustředit na jiné věci. Tam, kde bydlím, je možno získat mnoho způsobů připojení k internetu, já jsem si vybral kabel. A zatím tohoto rozhodnutí nelituji.

Sdílet