Hlavní navigace

Přešel jsem na Firefox 3

10. 10. 2011 11:36 (aktualizováno) Petr Krčmář

Hlavní vývojový cyklus je téměř u konce a nastal pro mě čas přejít na Firefox 3. Přechod byl téměř bezbolestný a zkušenost je zatím velmi dobrá. Co se mi na nové verzi líbí a co mě naopak štve?

Někteří mí kolegové z vývojového oddělení už Firefox 3 používají delší dobu a pochvalují si ho. Chvíli jsem sice váhal, ale protože se beta kolečko blíží ke konci, rozhodl jsem se, že už je čas. Navíc všichni kolegové tvrdili, že vše funguje a nezaznamenali žádné pády.

Jak na to

Betaverze ani zde zmíněné postupy nejsou oficiálně podporovány, takže pokud je budete zkoušet, jste v tom sami. Nestěžujte si a už vůbec se neobracejte s problémy na oficiální místa. Já jsem vás varoval.

Nejprve jsem pro všechny případy zálohoval adresář .mozilla ve svém domovském adresáři. To pro případ, kdybych se chtěl vrátit zpět k Firefoxu 2 a novější verze by provedla nějaké nevratné dopředné změny v profilu.

K přechodu jsem zvolil poslední Firefox 3.0 Beta 4, který můžete (pokud víte, co děláte) FF3 a Acid2

Co se mi nelíbí

Narazil jsem zatím na jeden nepříjemný problém, na který si stěžovali i mí kolegové. Oni ale netušili, co jej způsobuje. Problém je v tom, že pokud jste zvyklí ovládat počítač více přes klávesnici, působí občas myš ve Firefoxu problémy.

Konkrétně: Stisknete CTRL+L, přepnete se tak do adresního řádu a začnete psát „roo“. Prohlížeč zobrazí všechny dříve navštívené adresy z Roota. To je v pořádku, vy stisknete třeba dvakrát šipku dolů a pak enter a jste tam, kde chcete být. Potíž ale je, pokud jste pod adresním řádkem nechali myšítko. Rozbalené adresy na něj zareagují a „adresní kurzor“ pak není nahoře, ale někde uprostřed. Pro navštívení druhé adresy v pořadí pak musíte stisknout třeba pětkrát šipku nahoru a enter. Navíc je to pokaždé jiné a matoucí. Jediným řešením je před psaním adresy posunout kurzor třeba úplně doleva.

Ono se to stávalo i dříve, ale adresní historie byla podstatně kompaktnější a tak byla šance, že narazí do kurzoru myši, podstatně menší a nestávalo se to tak často jako teď, když se adresy rozbalují přes půl obrazovky.

Výsledek

Kromě tohoto jednoho otravného problému jsem na nic vážného nenarazil a tak u Firefoxu 3 zůstávám. Teď už nás zřejmě čeká jen jedna betaverze, v květnu vyjde první RC a finále je plánováno na červen.

Přejdete na Firefox 3?

  • Už jsem to udělal.
    36 %
  • Počkám na RC.
    12 %
  • Až bude plná verze.
    38 %
  • Počkám ještě déle na opravy.
    13 %

Sdílet