Hlavní navigace

Právě jsem se vrátil... z Brna z LinuxAltu

11. 11. 2009 0:26 (aktualizováno) Petr Krčmář

Právě pro mě skončily čtyři dny cestování, poslouchání, mluvení, davů, příjemných lidí a hezkých slečen. Skončil LinuxAlt.

Ačkoliv byl brněnský LinuxAlt jako obvykle dvoudenní akce, já jsem na něm strávil vlastně čtyři dny. Nebo spíš ne přímo na něm, ale na cestách kolem něj. Vyjel jsem už v pátek v 7:30 z domu a před chvílí jsem se vrátil do Prahy. Oficiální dění jsem shrnul ve dvou článcích (první článek a druhý článek), ale rád bych přidal nějaké osobní postřehy. Sepíšu je jako seznam rozpracovaných myšlenek.

Organizace byla jako vždy skvělá, všechno šlapalo jako hodinky. Měl jsem možnost posedávat v prostoru pro organizátory a opravdu všichni věděli co mají dělat a taky to dělali. S tím souvisí také dodržování časových plánů, kdy jednak jako přednášející přesně víte kdy máte nastoupit na „plac“, ale hlavně víte, že už tam bude volno a vy můžete okamžitě začít. To není rozhodně samozřejmost na všech konferencích.

Do Brna jsme s Mirem Hončokem dorazili už v pátek a poté co jsme se ubytovali jsme zapadli do místní hospůdky U Průmyslovky. Twittovali jsme o tom, že tam sedíme, ozvalo se pár lidí, že bohužel nemůžou přijít a nakonec za námi dorazil jen šéf Altu – Jirka ‚Bery‘ Beránek. Pokecali jsme si skvěle a samozřejmě jsme u toho nezapomněli viset na internetu – ve zmíněné restauraci mají 5/1 Mbit linku.

Na Altu byl opět také Vojta Trefný, který s sebou přivezl i zbrusu nová instalační CD Ubuntu 9.10. Sám byl překvapen, že se mu je podařilo už 3. listopadu získat a měl je tedy na letošní Alt připravené. Tady je důkaz:

Médií byly dvě krabice a dohromady jich bylo 200 kusů. Největší část byla Ubuntu, ale k dispozici bylo i Kubuntu a Ubuntu Server. Vojta si na začátku stěžoval, že musí v sadě objednat i Server, který stejně obvykle nikdo nechce a určitě ho zase poveze domů. Nakonec překvapivě serverové verze zmizely jako první. Odpoledne prvního dne už nebyla k dispozici ani jedna placka Ubuntu.

V sále bylo letos překvapivě hodně slečen. Vzhledem k tomu, že obvykle jich na takových akcích bývá… tak maximálně jedna, tentokrát počet překvapil. Určitě jsem jich viděl něco mezi pěti a deseti. Navíc byly všechny mimořádně pohledné, takže se přednášelo velmi dobře :-).

Setkal jsem se opět se spoustou starých známých a seznámil se s haldou nových. Ať už z řad přednášejících, organizátorů, tak také z obecenstva. Zahlédl jsem hromadu známých tváří, se kterými jsem se ani nestihl pozdravit. Pokud jste majiteli těchto tváří, pak se vám omlouvám a příště se to už snad povede. Celkem bylo na Altu asi 400 lidí.

Obecenstvo bylo velmi přátelské, reagovalo přímo skvěle a bylo i hodně mých oblíbených dotazů. Možná za to mohly i hrnky z butiku, které jsem na přednáškách rozdával, ale asi ne. Prostě to byla dobrá a aktivní skupina lidí, která se o daná témata zajímala.

Čtvrtý ročník je za námi a já osobně se už těším na další. Samozřejmě ještě během podzimu a zimy pojedu na další konference, LinuxAlt je pro mě ale srdeční záležitostí, především kvůli lidem, kteří se na něm vyskytují. A konference dělají především lidé.

Nepřišli jste? Proč ne?

Sdílet