Hlavní navigace

Potřebujeme doma 100Mbit linku?

19. 6. 2009 10:10 (aktualizováno) Petr Krčmář

S chutí jsem si přečetl dnešní článek na Lupě, který popisuje budoucí nabídku UPC na 100Mbit přípojky. Cena bude lákavých 1700 Kč, ale potřebujeme doma vlastně takto vysokou propustnost?

Patrick dnes na Lupě vydal článek s názvem Test UPC Fiber, 100 Mbit/s Internet a balada o rychlosti. Nedávno se v redakci zmiňoval, že mu instalují přípojku od UPC, ale teprve teď mi došlo, proč se nechává znovu připojit k internetu.

Když jsem ráno na článek narazil, příjemně mě nabídka UPC překvapila. Zatím sice stovku zkouší jen patnáct lidí, ale časem by ji mělo UPC nabídnout přibližně za 1700 Kč. To není zas tak moc, řekl jsem si, ale pak jsem začal přemýšlet, pro koho je taková nabídka vlastně určena.

Běžný Franta Uživatel

Pro BFU takový kabel není. Takový obvyklý domácí uživatel potřebuje web, ICQ a Skype. Na to mu stačí jakákoliv linka. Mojí tchyni například nedávno zvedl poskytovatel kapacitu z 512 na 1024 kbit a ona vůbec nepoznala rozdíl. Moji rodičové jedou trvale na megabitu a taky naprosto bez problémů.

Pokročilý uživatel

Sem bych zařadil s dovolením sebe. Občas potřebuji stáhnout nějakou tu větší linuxovou distribuci, jednou za čas nějaký ten film, občas nějakou hudbu. Rychlejší linka se hodí, ale v současné době mám 4 Mbit a bohatě to stačí. Kolega má od UPC 10 Mbit a je taky spokojený.

Jakou máte přípojku vy?

Sosači

Tohle je logická cílová skupina stovkového kabelu. Pár takových znám a tak jsem se zeptal, co oni na to: „Já to mít doma… já bych plakal štěstím! Koupil bych další dva disky, vypalovačku navíc a jenom bych tise štkal a pálil…“ Zdá se, že jsme narazili na společnou řeč. Zeptal jsem se ho, co by dělal zbytek týdne, až by za půl hodiny dosáhl týdenního limitu 25 GB, který Rapidshre nastavuje. „Potom tu ještě máme Ulož.to, MegaUpload, Rapidshare.de, iSkládka… ale máš pravdu, toto bych nevyužil.“ Soudný to člověk.

Marketingově je taková nabídka velmi zajímavá a lákavá. UPC bude jednoznačně na nabídkové špici, ale technicky je taková linka nevyužitelná. Rozdíly ve stažení jednoho dílu nějakého seriálku jsou už zanedbatelné a linka zůstane po většinu doby stejně nevyužitá. Toť můj osobní názor, můžete mít samozřejmě jiný.

Navíc, jak Patrick vtipně upozornil, přicházejí do hry technické překážky. Domácí síť nemusí mít dostatečnou propustnost, přes WiFi to nedostanete vůbec a na konci vás zabrzdí váš pomalý disk, který zapisuje přibližně poloviční rychlostí.

Na druhou stranu: možná bychom se mohli dostat k bodu, kdy už nebudeme potřebovat pevné disky, ale všechno budeme mít někde venku na úložišti. Stejně to pak bude rychlejší než aktuální disky. Takhle by pak 100 Mbit smysl měl. Co si o tom myslíte?

Využili byste 100 Mbit?

  • Ano, občas by se to hodilo
    30 %
  • Ano, zvládl bych to vytížit
    15 %
  • Ne, ale zrychlit bychom trochu mohli
    31 %
  • Ne, aktuální rychlost mi stačí
    24 %

Ještě jsem si vzpomněl na scénu z oblíbeného filmu Big Lebowski: „Ich bin Karl, ich bin specialista na kchabel.“

Sdílet