Hlavní navigace

Není blokování obsahu operátory jako Yetti?

18. 8. 2009 13:37 (aktualizováno) Petr Krčmář

Chceme připravit článek o problematice blokování obsahů u našich poskytovatelů připojení k internetu (hovoří se o O2 a Vodafone), ale není to vůbec jednoduché.

V posledních dnes se intenzivně hovoří o tom, že naši mobilní operátoři blokují na svém připojení (mobilním i pevném) konkrétní webové servery. Oznámení O2 vzbudilo patřičnou nelibost a spustilo lavinu kritiky na tyto postupy.

Postup je to velmi kontroverzní, protože je sice na první pohled chválihodné blokovat hnus v podobě dětské pornografie (znáte něco horšího než to?), ale zároveň to dává soukromým společnostem do rukou ohromnou zbraň a důsledky můžeme jen domýšlet. Pro více informací doporučuji přečíst článek Jiřího Peterky na Lupa.cz.

Proč jsem ale začal psát tento blogpost: chystáme se napsat vlastní technický článek na toto téma, ale ona ochrana je jako Yetti = všichni vědí že existuje, ale nikdo ho nikdy neviděl. Zajímá nás, jestli vůbec někdo zná stránku, která je tímto filtrem skutečně trvale blokována a zobrazuje následující (nebo podobnou) hlášku:

Tipů jsme dostali habaděj, ale všechny byly zatím jen dočasné výpadky, rozhodně jsme ještě neviděli výše uvedenou chybovou hlášku. Všechny možné i nemožné weby jsme vyzkoušeli a bez problémů jsme se na ně dostali. Máte někdo takovou adresu, která je skutečně blokována?

Vadí vám podobná filtrace nelegálního obsahu?

Sdílet