Hlavní navigace

Jak stáhnout a vyzkoušet Chrome OS

22. 11. 2009 22:49 (aktualizováno) Petr Krčmář

Právě jsem si stáhl, jednoduše spustil a vyzkoušel operační systém Chrome OS od Google. Chcete ho zkusit i vy? Poradím vám, jak na to.

Před pár dny uvolnil Google svůj očekávaný operační systém Chrome OS. Tedy… uvolnil jen zdrojové kódy pro vývojáře. Předpokládá se totiž, že vývoj bude ještě trvat další rok a vychytají se chyby, vymyslí se spousta zlepšováků a pak teprve se výsledek objeví v nových počítačích.

Bylo ale jasné, že to nebude dlouho trvat a šikovní internetovníci připraví neoficiální funkční obrazy systému, které bude možno stáhnout a otestovat. A je to tu za pouhé dva dny. Já jsem jeden takový obraz stáhl a zkusil.

Já jsem Chrome OS tahal z gdgt.com, kde bylo potřeba se zaregistrovat a přihlásit. Stahovat pak budete 320 MB dat. Po stažení samozřejmě ZIP rozbalte a dostanete 780MB obraz virtuálního disku s příponou .vmdk. Dále si nainstalujte VirtualBox, ve kterém budete Chrome OS prohánět. Asi by bylo možné to celé nainstalovat na reálný disk, ale osobně bych to zatím nedělal.

Ve VirtualBoxu si založte nový systém, vyberte připojení existujícího disku a ukažte programu stažený soubor. Systému přidělte rozumné množství paměti – já jsem zkoušel nejdřív 512 a systém se choval výborně. Zkoušel jsem ještě 384 MB paměti, ale systém za chvíli vytuhl. Pak už zbývá jen virtuální stroj odstartovat.

Start trvá asi 12 sekund, což je velmi příjemná doba. Je jasné, že na reálném hardware by to startovalo o kousek rychleji, přeci jen tohle je virtualizace a určitě není tohle neoficiální sestavení plně vyladěné. Během startu se na vás nedívá žádné logo ani nic takového, prostě je start natolik rychlý že Google uznal, že je splash zbytečný.

Na začátku na vás vyskočí přihlašovací obrazovka, do které můžete rovnou zadat libovolný účet u Google a jste v systému.

Samotné přihlášení pak trvá asi tři sekundy a už jste tam.

Vzhled je jednoduchý a očekávaný. Otevře se před vámi nejnovější verze linuxového Chrome, která je malinko upravená. Navíc jsou k dispozici tři malé panely (zleva): menu aplikací, GMail a Google kalendář. Pokud ke svému účtu nemáte navázané tyto služby, můžete tak učinit dodatečně.

Jinak se jedná o klasický prohlížeč s instalovaným flashem verze 10. Java k dispozici očividně není. Kromě toho je v pravo nahoře vidět správa sítí a správa napájení, systém nabízí také ovládání Wi-Fi, takže síťování by neměl být problém. Vůbec jsem ale třeba nenašel odhlášení nebo vypnutí počítače. Stisk vypínacího tlačítka na počítači samozřejmě vedl k úspěšnému vypnutí.

Všechny aplikace v menu jsou samozřejmě webové (nebo flashové), zatím je tam jen naprostý základ a většina věcí je od Google. Samozřejmě můžeme předpokládat, že jakmile se systém dostane ven, přibude také nových aplikací pro něj. Už teď to ale vypadá poměrně zajímavě.

Sdílet