Hlavní navigace

Názor ke článku Proměnné v CSS. A není to chyba? od logik - 26: Todle by mělo smysl, pokud by mělo...

  • 13. 8. 2008 20:42

    logik (neregistrovaný)

    26: Todle by mělo smysl, pokud by mělo význam udržovat css jako jednoduchej popisnej jazyk. Pak jsem pro, aby se nad tím udělal standardizovanej metajazyk, kterej se do jednoduchýho css bude překládat. Já ten význam ale nevidim.

    Architektura drtivé většiny webů je natolik složitá, že prostě v ASM psát nelze. Pro začátečníky to taky neni (copak se v programování začíná s výukou v ASM?). Prostě nevidím důvod, proč udržovat uměle CSS "jednoduchej". Mám prostě dojem, že původci CSS se ten jazyk vymknul a začal se používat jinak, a ten navrhovatel to není ochotnej skousnout.

    Jak je vidět, tak nový virtuální stroje (JVM, C#...) poskytujou standardizovaný vysokoúrovňový jazyky. Tak proč by CSS mělo zůstat low?

    27: A kupodivu se navrhování SW živím (a poměrně zatím úspěšně). Jestli to je promyšlené nebo ne nechám hodnotit jiné, rozhodně ale ne člověka, který si udělá názor z jednoho postu do diskuse. A už vůbec ne od člověka, kterej pro to hodnocení neuvede jedinej relevantní argument a navíc evidentně není schopný (viz 29) porozumět tomu, co ostatní tvrdí.
    Nidko tady neříká, že CSS3 bude rychle přijato. Já (a IMHO i Matin. H) tvrdíme, že proměnné v CSS budou v browserech implementovány vcelku rychle. Koneckonců webkit už je má.
    Naopak právě to, že není implementováno ani CSS2 je argument pro proměnné. Protože dosud CSS navrhovali teoretici, a snažili se o 100% ideovou čistotu - výsledek byl, že je nikdo nebere vážně. Teď se do těch komisí konečně dostávají lidé z praxe.

    PS: Nemám nic proti ideové čistotě - naopak při návrhu softu se o ni 100% snažím. Zkušenost mě ale naučila, že to nemůže být modla. Pokud začnu se svojí původní ideou narážet, tak je více cest: první z nich je začít ji porušovat - to je cesta do pekla a zmatku. Druhá z nich je striktní dodržování - to sice nevede do zmatku, ale výsledek je často omezenej či nevyhovující. Pak je ovšem cesta třetí: nelpět na původní idei, ale zjistit proč to skřípe a vymyslet ideu novou a lepší (tak aby se do ní dalo zahrnout všechno dobré z té původní). A toho se obávám dost navrhovatelů stadardů (ať css3, xhtml 2.0...) nebyly schopni a výsledek byl dost dlouhá stagnace internetových technologií...