Hlavní navigace

Názor ke článku Proměnné v CSS. A není to chyba? od Miloslav Ponkrác - Shrnu to: Debata o zavedení proměnných/konstant do CSS je...

  • 12. 8. 2008 13:25

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Shrnu to:

    Debata o zavedení proměnných/konstant do CSS je asi stejně akademická a platná, asi jako jestli se ožením s Penelope Cruz.

    První by mělo CSS konečně začít fungovat a do té doby je vše ostatní bez významu.

    Zavedení konstant je ošemetné, protože okamžitě někoho napadne třeba "když si můžu zavést konstantu pro šířku divu na 50px, proč nemůžu napsat, že .xy { width:moje_kon­stanta-50; }? A začnou se do toho motat matematické operace, pak výrazy, funkce a vymýšlet zcela zbytečný pseudojazyk. A že to tak dopadne, to je na tuty. Protože půlka konstant nebude mít v CSS sebemenší smysl, pokud se při použití k nim nedá minimálně něco přičíst, nebo odečíst. U barev to sice není potřeba, ale u rozměrů zcela jistě.

    Výsledkem bude něco, co jsme určitě nechtěli. Jsem striktně pro to, že CSS je popisovací jazyk, a pokud chce někdo do toho mít konstanty, proměnné, atd.. ať si CSS postaví třeba nad PHP, Javu, .NET, nebo cokoli jiného.

    Podle mého HTML/XHTML/CSS jsou popisné jazyky, a pokud chcete, generujte si je dynamicky. Tak by to mělo být. Entity v XHTML/XML jsou tak slabá věc, že je vůbec nepočítám do tohoto ranku. A hlavně si vezměte, jak z tak velice principiálně jednoduché věci se udělala obrovská obluda s mnoha normami, s mnoha stránkami normativních textů a obrovský kolotoč kolem toho - a stále třeba XSLT nedosahuje možností zcela jednoduchého LISPu, který se jak koukám snaží nahradit.