Hlavní navigace

Názor ke článku Proměnné v CSS. A není to chyba? od Miloslav Ponkrác - Ač programátor, já s tím člověkem docela souhlasím....

  • 11. 8. 2008 11:27

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Ač programátor, já s tím člověkem docela souhlasím. Vše ohledně webu trpí přeplácaností a dávná jednoduchost a použitelnost už je tatam. CSS by skutečně měl zůstat jednoduchý kaskádový stylovací jazyk (a on jednoduchý je, byť jeho aplikace naráží na různé vychytávky).

    Zkusím jiný pohled - máte v HTML/XHTML proměnné? Můžete si v nich napsat?

    proměnná ppp = <!-- Toto je oddělovač kapitoly -->

    a pak použít?

    ...

    ...

    Nemůžete a nikomu nepřijde divné, že v HTML/XHTML proměnné nejsou. Nikdo po nich nevolá a je přirozené, že je to jazyk na popis stránky, ne programovací jazyk.

    Stejně tak CSS je jazyk na popis vzhledu a chování stránky - nikoli programovací jazyk. Pokud chci opakovat věci v CSS, udělám to stejně jako v HTML, nechám to vygenerovat nějaký skript, či programovací jazyk. Ostatně to sá udělat i offline, takže kdo chtěl, mohl to tak dělat třeba před deseti lety. A odpovím, ano mé CSS soubory jsou generované programem.

    Nechte věci jednoduché jak jsou - protože čím složitější se to udělá, tím hůře to bude použitelné v praxi. Stačí dnešní CSS, které ač staré jako dinosaurus stále zdaleka není bezproblémově použitelné a stále člověk musí prasit a hackovat, aby stránka přijatelně chodila v používaných prohlížečích. A jak dlouho, že ho tu máme?

    Podle mého by se mělo postupovat tak, že každá nová vlastnost by měla být velmi tvrdě a kriticky zvážena, raději třicekrát zamítnuta, než aby se do CSS dostala sebemenší zbytečnost. A zatímco řešení proměnných pomocí PHP/Javy/C++ a jiných programovacích jazyků pro CSS existuje, a funguje to na 100%, daleko více by se mělo zaměřit na to, aby CSS bylo 100% použitelné všude.