Hlavní navigace

Názor ke článku Proměnné v CSS. A není to chyba? od David Majda - [3] S námitkou ohledně cizího kódu máš pravdu. Máš...

  • 10. 8. 2008 18:14

    David Majda (neregistrovaný)

    [3] S námitkou ohledně cizího kódu máš pravdu.

    Máš taky pravdu, že nám tady (asi všem) chybí pohled nováčka. Jak jsem ale už řekl, tohle je tak snadno pochopitelná funkce, že pochybuju o tom, že by její popchopení byl nějaký problém prakticky pro kohokoliv. To už bych se spíš pozastavil třeba nad generovaným obsahem, countery, margin collapsingem nebo některými aspekty chování floatů.

    Filozofii "začleňovat nové funkce s rozmyslem" chápu a podepsal bych se pod ni, ale tohle je IMO zorvna dost jednoznačný případ.

    [4] Ano, když člověk umí nějaký programovací jazyk nebo aspoň sed, napíše si nějaký jedoduchý replacer za chvíli. Jenže to musí buď umět programovat (značná část lidí, co znají HTML a CSS, to nenumí, nebo neumí dostatečně dobře) a mít čas/chuť si nástroj napsat nebo ho najít napsaný. Jeho použití pak komplikuje deployment a ladění webu - buď se nesmí zapomenout CSS vygenerovat po každé úpravě proměnných/CSS (a to se zapomene často, protože málo lidí dělá deployment skriptem, který by to zvládl automaticky), nebo musí být nástroj nasazen online přímo na stránce.

    Závěr: Mít tento nástroj integrovaný v prohlížeči zjednodušší život i tomu, kdo si ho je schopen nahradit sám.

    Se zpětnou kompatibilitou bude problém vždycky, to vyřeší jen čas. CSS má naštěstí rozumně (a přesně!) definovaný error-handling, takže potká-li prohlížeč neznámou konstrukci, jsou následky předvídatelné a obvykle minimální.