Hlavní navigace

Názor ke článku Proměnné v CSS. A není to chyba? od David Majda - Myslím že Bert Bos je svým názorem a...

  • 10. 8. 2008 15:43

    David Majda (neregistrovaný)

    Myslím že Bert Bos je svým názorem a argumentací úplně mimo mísu.

    Na CSS je dle mé osobní zkušenosti (přímé - když jsem se učil CSS já - i nepřímé - když jsem něco někomu vysvětloval) nejtěžší na pochopení samotná myšlenka kaskády. I po X letech používání jsem si jistý, že by nebylo vůbec těžké zkonstruovat příklady, kdy bych nevěděl, které pravidlo se použije a bude mít přednost. Oproti tomuhle je myšlenka konstant pochopitelná každému, kdo někdy nahrazoval jeden řetězec druhým v editoru a pochybuju, že by s ní měl někdo někdy problém při učení CSS.

    Navíc - kdo nechce, nemusí konstanty/makra vůbec používat (narozdíl třeba od samotné kaskády). Je to stejné, jako třeba v TeXu: tam mi teď při psaní diplomky vůbec nijak nepřekáželo, že TeX má poměrně pokročilý mechanismus maker. Prostě jsem ho nepoužíval (nepotřeboval jsem) a s TeXem jsem pracoval jako s trochu lepším HTML.

    Poslední argument: Konstanty/makra podporují princip DRY (Don't Repeat Yourself). Tuhle základní programátorskou zásadu CSS nyní nedovolují dodržovat. Pokud je někdo proti nástroji, který ji dodržovat umožňuje, je pro mě velmi silný signál o nesprávnosti jeho názoru. (Samozřejmě rozumím tomu, že každá podobná funkce má svou cenu v podobě zvýšení složitosti. Ale jak jsem napsal výše, myslím že tady je cena prakticky nulová. Podobná argumentace má smysl u plánovaných uzávěrů v Javě 7 či nových expression closures v JavaScriptu 1.8, ne u konstant v CSS.)