Hlavní navigace

Názor ke článku Jak evoluuje elektronický čtenář aneb pravdivá zpověď ročního uživatele od Já - Nejsem zbytečně sentimentální, takže pro mě "obracení listů"...

  • 23. 4. 2010 8:17

    (neregistrovaný)

    Nejsem zbytečně sentimentální, takže pro mě "obracení listů" a "vůně knihy" nemají nějaký zvláštní význam. Dříve jsem přečetl cca 20-30 knih na mobilním telefonu (aplikace ReadManiac konvertuje txt->jar). Kvůli (Díky) vadě zraku jsem si mohl při čtení bez brýlí umístit mobil do místa kam přirozeně zaostřím (cca 10 cm od oka), což mělo několik výhod (čtení v libovolné poloze, netřeba jakéhokoliv pohybu, možnost číst při zhoršených světelných podmínkách, minimální namáhání oka (ač s podivem mě ani po dlouhém čtení nebolely oči)) a pár nevýhod (např. kvůli vysoké paralaxe jsem mohl číst jen jedním okem - což mnohdy při čtení vleže na boku ani nevadilo, protože to má člověk stejně půlku hlavy zabořenou v polštáři).
    Nicméně tohle je takové exotické.

    Pak jsem si pořídil čtečku od Han Lin a jsem s ní spokojený, přečetl jsem už desítky knih. V počátečním nadšení jsem si jich do knihy stáhnul cca 4000 (výměnné sítě - kdo hledá najde) i když teď mi to přijde jako zbytečné (i když - když nevím co si přečíst, tak náhodným zadáním několika čísel něco vyberu a už jsem takhle narazil na pár nových a zajímavých autorů.

    Další výhodou je možnost čtení textů, které se ve fyzické podobě nevyskytují vůbec - například v současné době je to pro mě Stargate - Horizont.

    Kupodivu co bych v e-podobě nechtěl jsou různá skripta a technické texty - v těch je potřeba rychle listovat, psát si poznámky na okraje a tuto možnostmají zatím e-booky dost omezenou...