Hlavní navigace

Názor ke článku IE8 a jeho zcela nový mód jako vypraný v Perwollu od svx - Nedá mi to nereagovat na [12]. Co se...

  • 24. 1. 2008 9:41

    svx (neregistrovaný)

    Nedá mi to nereagovat na [12]. Co se týká mrvení standardů, tak vlastně vývoj začal tím, že si pohlížeče definovaly svoje tagy, některé se ujaly, některé ne. Z toho, co se používalo se zpětně definovala množina doporučení na používané TAGy. Možnosti HTML se rozšiřovaly. Po té, co začal obrácený proces (nejdřív definovat standard a pak ho používat), pokud vím vznikly sice zajímavé věci, ale HTML ustrnulo. Snaha protlačit XHTML selhala, protože XHTML není dostatečně kompatibilní s HTML a navíc kvůli XHTML musela být upravena definice SGML.
    Já osobně nevidím problém v tom, že si do HTML přidá kdo chce co chce. Taková otázka .... kdy začal být oblíbený prohlížeč Mozilla? Pokud vím, tak v době, kdy začal podporovat i HTML neodpovídající standardu. Stejně ani Firefox nedodržuje standardy, protože používá režim Quirk a Standard, mezi kterými přepíná na základě definice DOCTYPE (podle standardu pohlížeč na DOCTYPE reagovat nesmí). Jako přidávat tag, který určuje, pro který pohlížeč je stránka určená je zajímavá možnost, ale podle mě byla situace lepší v době začátků HTML, kdy prohlížeč interpretoval to, co zná, a s tím, co nezná, se snažil si poradit podle svého.
    Co na tom, že na všech pohlížečích nevypadá stránka stejně? Podle mě je věc vývojářů stránek, aby se snažili, aby jejich stránky vypadaly rozumně na všech prohlížečích, přičemž není důvod aby vypadaly úplně stejně. Pokud by stránky měly vypada úplně stejně, tak je lepší použít PDF, to taky podoporuje odkazy.