Hlavní navigace

Názor ke článku Google Chrome Frame - už nemusíte rušit IE, stačí přidat jeden plugin od onyx - [2] Otázkou je, co je lajdáctví. Ono na...

  • 23. 9. 2009 16:57

    onyx (neregistrovaný)

    [2] Otázkou je, co je lajdáctví. Ono na nekonzistenci webu má docela velký podíl samotné W3C, když přijímalo standardy, které byly přesně obráceně, než co se v době, kdy tyto standardy byly schváleny, používalo, typickým příkladem je onen proklínaný box-model. V době, kdy majoritní prohlížeče používaly stejný box-model a byly pro něj vyvíjeny i stránky, W3C prostě dalo do standardu box-model jiný, čímž začal letoucí průšvih okolo tohohle. Netscape pak zanikl, IE nikoliv, takže pořád ve vzduchu visela otázka, zda přejít na standardizovaný box-model a rozhodit tím 90% webu nebo zůstat i přesto, že to není standard. Těžko říct, jestli je to lajdáctví, či nikoliv. Pro Mozillu to nebyl problém, protože ta vznikla znova v podstatě z nuly. Pamatuju dobu, kdy se obrázky z JavaScriptu ovládali za pomoci jejich pojmenování pomocí atributu NAME v tagu IMG. Je podpora tohoto způsobu v dnešních prohlížečích, i když to není ve standardu lajdáctví?
    Další nekonzistence je třeba výraz expression v css u IE. Umí docela hodně věcí, ale nepovedlo se ho standardizovat. A teď se s velkou slávou W3C snaží do CSS dostat výraz calc, který by měl umožnit sčítání jednotek.

    Další věcí, která podle mě škodí webu, je absolutní pozicování v CSS. Snaha o absolutní pozicování vzhledem k relativně umístěnému prvku skončí neúspěchem. takže dneska jsme svědky stejně širokých stránek nezávisle na šírce okna, když je okno menší než šírka stránky, objeví se posuvník, když je větší, objeví se na okraji pruhy. Běžně to tak absurně nevypadá, dokud člověk takovou stránku neuvidí na 19" monitoru s velkým rozlišením - úzký sloupec, který má po stranách obludně široké pruhy, pomalu širší než vlastní stránka. Proč třeba v takových případech místo jedné jednosloupcové stránky nezobrazovat dva nebo tři sloupce vedle sebe. Jednoduše proto, že HTML ani CSS do neumí,zatímco tabulky to uměly, ale za použití tabulek člověk dneska akorát sklidí kritiku.

    Je podopora vlastností document.width a document.height lajdáctví nebo progresívní vývoj?
    Ten progresívní vývoj podle mě skončil právě s HTML 4.

    [1] Co je špatného na zobrazení ALTu, pokud není přítomný atribut TITLE. Dokonce tuším, že tohle vzniklo v době, kdy se atribut TITLE ještě nepoužíval, takže podle mě je to spíš vlasnost než chyba. Navíc IE, co jsem zkoušel, pokud je přítomný jak ALT tak TITLE, zobrazí právě ten TITLE. To, že weboví vývojáři nedodržují standardy protože jsou zvyklí na něco jiného, je jinej problém.
    Jinak co se týká toho ALTu, můj názor je, že tak jak to je ve standardu, čili povinný ALT, je blbost, stejně jako to dělají čtečky.
    Tuším, že situace je taková, že pokud je atribut ALT přítomný, tak se přečte jeho obsah, pokud ne, přečte se název souboru, tudíž u čistě dekorativních obrázků musí být uvedeno ALT="". Podle mě by bylo logičtější, že pokud by ALT nebyl přítomný, tak by čtečky nečetly nic. A pokud by někdo chtěl přečíst název souboru, tak by to prostě do toho ALTu napsal.

    [7] Jak víš, že zájmem Googlu není, aby lidé přešli na jeho prohlížeč? Proč by si teda dával práci s Chrome? Myslím, že pleteš. Googlu, stejně jako Sunu, nebo Microsoftu, jde v první řadě o prachy. A právě webové technologie jsou k tomu prostředkem. Osobně se bojím Chrome nainstalovat, už z principu, že tím, kdo za ním stojí, je firma na shromažďování informací. Jenom ten našeptávač, který tam je a který během toho, co píšeš, odesílá dotazy Googlu, toho o uživateli hodně napoví a o to jde především. Takže podle mě naopak má Google ten největší zájem na tom, aby se používal právě Chrome.

    V podstatě Google je to samé, co Microsoft, jediný rozdíl mezi těmito firmami je, že MS protlačuje svoje produkty, zatímco Google protlačuje produky založené na OpenSource.

    Docela doporučuju k přečtení knihu Planeta Google, a začíst se do kapitoly o Google Knol, což je projekt který se Googlu moc nepovedl. A třeba tě pak na hodného strýčka Googla změníš názor.

    [0] PS: Sorry za delší reakci, ale mě to prostě nedalo.