Hlavní navigace

Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu

7. 6. 2010 22:13 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Blog je asi lepší místo pro prezentaci vlastních myšlenek a nápadů než pro shromažďování různých návodů, ale mě to prostě nedá. Ve své práci si filozofování užiju dost a u počítače jsem asi spíše praktik nebo hračička. Pokud vás tedy zajímá informace o skvělé laserové multifunkční tiskárně, která pod linuxem šlape jako hodinky, čtěte dál.

Je to vlastně tip pro praktiky i hračičky. S podporou tiskáren pro linux tak velké problémy nejsou, ale u scannerů je situace mnohem horší. Většina scanovacích zařízení je v linuxu závislá na projektu SANE a na linuxovém jádru (má nedávná zkušenost – starší scanner HP LIDE 35 je v SANE dlouhodobě podporovaný, ale v Ubuntu 9.10 prostě nefungoval, prý nějaký bug). Čsto máme smůlu s podporou novinek, pak jsou značky, které mají podporu obecně horší.

Ještě malá odbočka a krátký příběh ze života: Kamarád – čerstvý linuxák – si vybavoval kancelář a zcela důvěřivě bez konzultace koupil multifunkční tiskárnu, kterou si vybral podle ceny a parametrů. Pod linuxem nescanovala, takže jí jel vyměnit za model, který jsme už vybrali spolu. Naštvaní jsme byli oba, jeho to stálo nějaké starosti navíc, ale nakonec to dobře dopadlo.

Podle mě velmi slušnou podporu nabízí Hewlet Packard, obecně jde o firmu linuxu přátelsky nakloněnou.  Na stránkách Open Source and Linux from HP jsou ke stažení ovladače s obslužným programem v rámci modelu HPLIP v poslední aktuální verzi.

Tak a teď ke konkrétnímu modelu. Můj tip, který mám vyzkoušený a nenašel jsem žádnou chybu, je HP LaserJet CM1312 MFP. Jak je z názvu patrné, jde o multifunkční laserovou barevnou tiskárnu, vhodnou pro domácnost i pro malé a střední firmy (zde bych volil dražší model s LAN). Běžně je dostupná za cenu kolem 6500 Kč s DPH, ušetřím vám hledání a na konec textu přidám parametry.

Po připojení k počítači mi Ubuntu 10.04 samo nabídlo doinstalování firmware od HP, ale určitě bych doporučil z výše uvedené stránky stáhnout aktuální HPLIP a to hlavně kvůli vestavěnému scanneru. Nejjednodušší je samozřejmě nejprve vyzkoušet, zda tisk i scanování funguje, pokud ne, pak pokračujte v instalaci.

Klikněte na odkaz HP Linux Imaging and Printing Project (co to ta zkratka HPLIP může znamenat?), zvolte linuxovou distribuci, typ a model tiskárny a stáhněte poslední verzi ovladače, jde o soubor s příponou „run“. Nainstalujete jej s právy běžného uživatele spuštěním příkazu v termináolu (toto je aktuální verze v době psaní textu):

sh hplip-3.10.2.run

Pro začátečníky – nezapomeňte příkaz spouštět v adresáři, kam jste stáhli ovladač. Instalace vás pak provede, zvolte automatický režim instalace, když je vše hotové, odhlašte se a znovu přihlašte nebo prostě restartujte. Pak pusťte v terminálu program pro nastavení zařízení:

hp-setup

Průvodce vám pomůže doinstalovat zařízení pomocí několika kliknutí.

Druhá odbočka: Dlouho jsem byl nepřítelem multifunkčních zařízení, kromě toho, že zabíraly méně místa na stole poskytovaly horší výkon za vyšší cenu. To ale dnes už neplatí, zejména když se na přijatelné ceny dostaly barevné lasery. Takže kromě místa ušetříte USB port pro samostatný scanner, získáte velmi slušné parametry pro scan i tisk a navíc jako bonus offline kopírku.

Co nefunguje: Bohužel je takový odstavec už skoro pravidlem. Takže nefungovala mi aplikace Simple Scan, zařízení sice vidí korektně, ale nescanuje. Je třeba použít klasický xsane, který důvěrně známi. podle mě je to ale drobnost, proč to tak je by mě docela zajímalo… Určité problémy nastaly i ve Windows XP (na jiném místě a jiném počítači), kde občas vypadl ovladač pro scanner. Nejprve jsem driver vždy přeinstaloval, ale po čase se problém zopakoval. Nakonec to vyřešilo prosté zapojení tiskárny do jiného USB. To jen abychom nezapoměli, že každý OS má své problémy.

Parametry a specifikace :

Tisk :

Typ : laserová multifunkční tiskárna
Procesor : Vestavěný Freescale Coldfire V5X
Rychlost procesoru : 450 MHz
Standartní paměť : 128 MB
Rychlost tisku černobíle : 12 str/min
Rychlost tisku barevně : 8 str/min
Výstup první stránky : za 25,5 sec (pohotovostní režim)
Provozní zátěž : 30 000 A4 / měsíc
Rozlišení tisku : 600 × 600 dpi

Skener :

Typ : plochý
Rozlišení optické : až 1 200 dpi
Rozlišení vylepšené : až 19 200 dpi
Bitová hloubka : 24 bit
Počet úrovní šedé : 256
Skenování do formátů : BMP, JPG, GIF, TIF, PDF
Minimální velikost skenování : 5,4 × 7 cm
Maximální velikost skenování : 21,6 × 29,7 cm

Kopírování :

Rozlišení : 600 × 600 dpi
Rychlost černobíle : 12 str/min
Rychlost barevně : 8 str/min
Maximální počet kopií : 99
Změna velikosti : 25 – 400 x

Ostatní :

Náplně : HP CB540A černý (black), HP CB541A modrá (cyan), HP CB542A žlutý (yellow), HP CB543A purpurový (magenta)
Doporučená velikost médií : 60 až 176 g/m2 (až 200 g/m2 s papíry HP Laser Cover, až 220 g/m2 s papíry HP Laser Glossy Photo)
USB 2.0
Spotřeba energie : Max. 295 W (tisk), max. 310 W (kopírování/skenování), max. 21 W (pohotovostní režim), max. 7,2 W (režim spánku), 0 W (vypnuto)
Dodávaný software : HP Toolbox, HP LaserJet Scan, ovladače skeneru TWAIN 1.9 nebo WIA, software pro rozpoznávání textu Readiris PRO (není nainstalován s ostatním softwarem, je nutná samostatná instalace), ovladače tiskárny (HP PCL 6, emulace HP Postscript Level 3), instalační/odinstalační program, HP Director (Macintosh)

Obsah balení :

CM1312mpf
zaváděcí tiskové kazety Laser Jet na cca 750 stran
dokumentace
CD software
napájecí kabel
kryt ovládacího panelu

Rozměry a hmotnost:

Rozměry : 437 × 455 × 405 mm
Hmotnost : 21,2 kg 

Poznámka:

Datový kabel není součástí balení, nutno zakoupit zvlášť. Pokud není uvedeno jinak, je součástí balení startovací sada tonerů/cartridgí. Nejčastěji obsahují kolem 60% náplně oproti standardním balením.

Zdroj informací o tiskárně: www.alza.cz

Sdílet