Hlavní navigace

Čtečka e-knih a Linux

26. 6. 2015 8:48 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Několik měsíců máme doma čtečku e-knih, dlouho jsem odkládal zakoupení tohoto přístroje, klasika mi prostě připadala lepší, také jsem velký přiznivce audioknih, které občas poslouchám ze svého smartfounu.

Nabídka e-knih je ale mnohem větší než knih načtených a k zakoupení čtečky mě vedlo několik přesvědčivých argumentů mé ženy :-) :

  • Čtení a transport e-knih je pohodlnější – čtečka je lehčí než běžná kniha a pokud si na dovolenou chcete vzít knih několik, je rozdíl markantní.
  • Elektronické knihy jsou při nákupu levnější, existuje i půjčovna knih, vše lze obstarat přes internet.
  • Zvětšení textu a podsvícený obraz zlepšuje čitelnost i při horším zraku.

Jsem tedy spokojeným majitelem čtečky PocketBook s podsvíceným diplejem, značku jsem vybral pro podporu velkého množství formátů a dobré hodnocení uživatelů. Knihy kupuju nejčastěji na Alze, často jsou tam různé slevy, tekže se dá knížka pořídit i kolem stovky. Nejlépe se mi osvědčil formát EPUB.

Jak z počítače s Linuxem dostat knihy jednoduše do čtečky? Prosě jí připojítee přes USB a ona se automaticky přihlásí jako externí disk. Existuje samozřejmě také možnost použít wifi čtečky a knihy kupovat a stahovat bezdrátově, ale tohle se ukázalo jako nejpohodlnější způsob.

Jak převádět knihy z jiného formátu do čitelné podoby pro čtečku? Existuje více způsobů, uživatelsky nejjednodušší a zároveň dost univerzální mi připadá program Calibre. Je to program pro správu a čtení elektornických knih s širokou možností konverze formátů a dalších úprav. Své knížka nejprve přidáte do Calibre knihovny (ukládají se pak do stejnojmenného adresáře v domovské složce) pomocí ikony Přidat knihy, konverzi provádíme volbou Převést knihy. Pokud máme zdroj ve formátu MS Office, je nutné soubor nejprve převést třeba na rtf pomocí LibreOffice (nebo jiného kancelářského balíku) a pak konverzi dokončit v Calibre. Tento program lze přímo propojit s připojenou čtečkou, pomůže k tomu „Uvítací průvodce“, k dispozici je podpora řady výrobců a modelů.

V Linuxu máme tedy dobré možnosti pro práci s e-knihami i pro komunikaci se čtečkou knih, v Ubuntu je Calibre přímo v repozitáři, žádné ovladače se neinstalují.

Pro čtení odpočinkové beletrie nebo odborných textů (s vyhledáváním v textu) mi čtečka připadá výborná, básničky bych raději četl „po staru“.

Sdílet