Hlavní navigace

Tablet pro předškoláka? Ano, ale...

10. 12. 2013 14:58 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Předvánoční téma pro všechny, kteří uvažují o zakoupení tabletu svým dítkám. Povánoční téma pro ty, kdo tablet dostanou a budou přemýšlet, co vhodného tam pro děti nahrát.

Otázku, zda je tablet vůbec vhodný malým dětem do ruky dávat, jsem si zodpověděl poté, co mi mé předškolní děti začaly brát můj tablet. Řešil jsem pak už jen časový limit a vhodný obsah. Pokud tedy dětem tablet půjčujete řekněme max. na 1 hodinu denně (mají-li samy zájem) a nabídnete jim kvalitní hry s rozvojovým potenciálem, budete zřejmě tak jako já překvapeni výsledky takového počinu.

JAKÉ ŽELEZO?

Kupovat dětem speciální – dětský tablet nebo jim půjčovat rodinný nebo prostě ten váš? Dětské tablety mají obvykle dvě výhody a dvě velké nevýhody.

První výhodou je, že jsou lépe chráněné proti nárazu (obvykle pryžovým obalem od výrobce). Druhá výhoda je v tom, že na něm nemáte svůj účet – tedy své emaily, data atd, takže nebudou vaši kolegové a známí dostávat maily s fotkami vašich dětí z přední kamery, fotkami vašeho bytu a screenshoty nejrůznějších aplikací.

Nevýhodou je poměr cena / výkon – ty levné jsou hardwarově opravdu hodně slabé a to včetně kvality a rozlišení displeje (často 800×480) či pomalejšího procesoru (1 jádro na 1 GHz). To podle mě nevyváží ani pryžový obal a jakási dětská softwarová výbava. Příkladem může být letos hodně inzerovaný Lexibook  - není nad to vzít si ho v obchodě do ruky a pak vyzkoušet třeba vedle ležící ASUS MemoPad, Nexus atd. Zmiňovaný tablet prostě vypadá lépe vypnutý, absence Google Play také nepotěší. Naopak třeba Samsung Galaxy Tab 3 Kids je kvalitní, má obal, dětský obsah – ale není úplně levný. Aplikací pro děti je na Google Play hodně, často zdarma, jak si ukážeme dále.

Další nevýhodou je, že hračka, kterou dostane dítě, se mu hůř bere – je těžší se s malým dítětem domlouvat na hodině hraní s jeho vlastním tabletem.

Já bych tedy volil nákup tabletu pro rodinu – budou-li ho používat i malé děti, neměl by být příliš drahý, měl by mít odolné sklo vůči škrábancům, měl by být dostatečně rychlý (alespoň dvoujádro) s kvalitním displejem (alespoň IPS 1024×768), baterie by měla udržet přístroj v chodu alespoň 5 hodin a abych mohl instalovat aplikace dle vlastního uvážení z Google Play.

A JAKÝ SOFTWARE?

Už malé děti se dokáží zabavit u Angry Birds nebo samozřejmě pohádkami na YouTube. Existuje ale řada programů, které jsou fajn, děti se něco naučí a baví je to. Nabídnu zde pár aplikací, které mám otestované na vlastních dětech + reference od přátel – a prošly :-)

PRO KLUKY A PRO HOLKY

Virtuální pískoviště, pěkně vyvedená autíčka jako jeřáb, bagr, náklaďák – v opravdu hezkém provedení bude vaše děti bavit Cars in Sandbox. Přemisťování předmětů, zvuky, ovládání rypadla – hra pro mrňata a baví i holky.
Zábavné vaření pro holky – Cookie Bake je časem trochu stereotypní pečení sušenek, ale až mě překvapilo, jak dlouho si s tím děti dokáží hrát.  Milkshake Shop je přesně o tom, co říká název, taky se líbilo.

MANIPULAČNÍ HRY

Nemyslím hry, které děti učí s námi ještě více manipulovat, spíše si sami zábavnou formou cvičí senzomotorickou koordinaci a prostorový odhad.
Puzzle v pěkném kabátku pro nejmenší (zvládne a naučí se to dvouleté dítě) nabídne Kids Preschool Puzzle (jedna z mnoha povedených her pro předškoláky od IntellyJoy)nebo pro doplňování obrázků PegPuzzle  (více variant).

OMALOVÁNKY

No není to úplně kreativní, ale děti to zabaví a některé to přivede ke skutečnému kreslení – na Google Play je takových aplikací hodně, většina z nich ale nestojí za nic, doporučuji Omalovánky nebo třeba Party Coloring.

LOGIKA, FYZIKA, GEOMETRIE

Nevěděl jsem, jak sdružit hry, kde řešíme úkoly a musíme brát v potaz gravitaci, úhly odrazu a dopadu, posloupnost úkonů… Je pozoruhodné, že i předškoláci dokáží takové hry (nižší levely) hrát – asi to bude tím, že v jejich přirozeném světě platí stejná pravidla. Where's My Water jednou z povedených her od Disney Studio, pomáháme krokodýlovi (nebo co to je) dopravit vodu do jeho rozbité sprchy, aby se mohl umýt. Cut the Rope je už dnes také klasika, stříháním provázků a později praskáním balonků a dalšími aktivitami dopravujeme sušenku do tlamičky malého draka. Ve hře Wake the Cat posíláme klubíčko, odrážíme od statických i pohyblivých překážek, zapínáme větráky – a snažíme se jím vzbudit kočku.

HRA NA MAMINKU, NA TATÍNKA…

Následující dvě hry jsou zábavné pro předškoláky, ale i starší děti, jen pozor na mikroplatby – obecně je užitečné nezaškrtávat zapamatování hesla při nákupu na Google Play.

Pou je mimozemšťan – brambora, o kterého se staráte – nápadně to připomíná starodávné japonské Tamagotchi. Děti to kupodivu baví, ja tam řada různých her a aktivit.

Skvělá je hra Clouds & Sheep – stanete se pastýřem – trochu bohem a staráte se o ovečky, špatně se to popisuje, ale baví to děti a chvíli i dospělé. Je to vtipné, hezky namalované, s dobrými zvuky i hudbou.
Zajímavá je hra Kinectimals – je kupodivu od Microsoftu, grafika je moc pěkná, dětem se to hodně líbí. Staráte se o kočkovitou šelmu, hrajete si s ní, můžete se s ní i vyfotit (např. jak jí držíte v náručí) a fotky samozřejmě sdílet.

MLUVÍCÍ ZVÍŘATA

Při hraní s mluvícími zvířaty se děti sice nic nenaučí, ale na rozdíl od dospělých je to baví více než dvě minuty… Základem je pěkně graficky vyvedené interaktivní zvířátko, které můžete drbat, krmit, ale i fackovat. S každým zvířetem lze hrát specifické jednoduché hry. Existuje spousta variací na toto téma s různými zvířaty od různých výrobců, uvedy ty lepší: Talking Tom (kocour) byl asi první a rozhodně je nejznámějším zástupcem. Talking Ben (pes)  je takový pohodář, který vyrábí žertovnou pyrotechniku, Talking Lila the Fairy (víla) – není zvíře, ale princip je stejný a holky jí mají rády.Talking George (žirafa) má jako hru piáno a tancuje. Základní verze je zdarma, nakupujte opatrně.

VÝUKOVÉ HRY

HRY PRO DĚTI je soubor logických her, typu Pexeso, Puzzle, hádání obrázků podle předlohy, hry s čísly a další.

Smart Kids Games je také výukový program plný her pro děti předškoláky, kromě logických her je to poznávání zvířat a hudebních nástrojů, hry se zvuky a další, vše graficky pěkně provedené.

HRAVÁ VÝUKA JAZYKŮ

Je to trochu „škola hrou“, ale děti to kupodivu baví, zvláště mají-li ve svém okolí někoho, kdo mluví jinak než česky, chodí-li ve školce na angličtinu nebo se chystají na rodinnou dovolenou.

Funny Babel je vyloženě jednoduchý výukový program, který umí sedm jazyků včetně češtiny a slovenštiny a pokud nasdílíte informaci o programu svým přátelům, odemkne se plná verze zdarma. Kids Animals Game je opět jednou ze stáje IntelliJoy, v pěkném kabátku s pěknými zvuky zaměřeno na zvířátka.

Doufám, že vám tento ryze subjektivní výběr her pro malé děti (občas i větší – až dospělé) trochu pomohl udělat si představu, co v tomto směru Google Play nabízí. Seznam by mohl být jistě mnohem delší, navíc nové programy přibývají. Budete-li se chtít podělit v diskusi o vlastní zkušenost, budu rád.

Sdílet