Hlavní navigace

Kde všude najdeme otevřené zdroje?

9. 4. 2010 12:54 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Stále je mi velmi příjemné, že v dnešním business světě existují a rozvíjejí se oblasti, které fungují na pravidlech vzájemnosti, otevřené dostupnosti a nabídce ke spolurpáci. Původně jsem si naivně myslel, že je to pouze svět software a linuxových distribucí, kde můžeme bezplatně používat výsledky práce druhých a podle chuti a svých možností se na této práci podílet.

Před dvěma roky jsem ale objevil svou Ameriku a narazil na projekty Blender Foundation a nemyslím tím samotný program Blender, ale vývoj „Otevřeného filmu“. Samotné animované filmečky dělali naštěstí profesionálové a náklady z větší části hradila zmíněná instituce, ale vše se tvořilo na opensource programech a zajímavá byla nabídka pro ty, co si zakoupí DVD s filmem. Všichni zákazníci jsou totiž uvedeni v titulcích následujícího projektu.

To mě podnítilo k dalšímu hledání otevřených zdrojů v jiných oblastech. Například jsem potřeboval nějaké cliparty a dokumentační fotografie při vytváření webových stránek, hudbu pro domácí video a nechtěl jsem porušovat licence (mimochodem ohledně hudby k videu si licence hlídá Youtube a ještě přísněji Facebook). Zároveň jsem koukal po místě, kam bych mohl případně sám něčím přispět.

Vybral jsem pár zajímavých odkazů a napadlo mě, že řada z vás bude mít spoustu svých ověřených odkazů, takže bychom z nich mohli udělat „otevřený zdroj“. Záměrně jsem vynechal notoricky známé odkazy na stránky velkých linuxových distribucí a českých portálech o linuxu. Pokud v diskuzi odkazy pošlete, zařadím je podle kategorií případně další vámi navrhované kategorie dodělám. Mohla by tak vnzniknout zajímavá opensource sbírka.

Odkazy na opensource projekty:

Obecně o opensource:

Česká wiki o opensource

Wiki o opensource v angličtině s přehledem nejznámějšího svobodného software

Knihy:

Překlad knihy Lawrence Lessiga Otevřená kultura

Kniha Otevřená kultura v angličtině

Free beer book

http://en.wikipedia.org/wi­ki/Free_Beer . Je free jako ve free speech a ne jako ve free beer :)

Kultura, umění:

Blog Open source museum of open source art

Open Source Art Exhibition?

Wikimedia commons

Grafika:

Open clipart library

Hudba:

Opensource Music
Open Source Song Projec

Hudba: http://www.musopen.com/

Zvuk: http://www.freesound.org/

Noty: http://www.imslp.org/

http://www.mutopiaproject.org/

Film:

Blender Movies

Software:

OSS Watch

Hardware:

Open source hardware na wikia další seznam otevřeného železa na wiki

OpenMoko – postavte si telefon

Ronja

Postavte si automobil

Poděkování: Do seznamu odkazů přispěl kromě mě xkomczax, bazyx, …

Sdílet