Hlavní navigace

Můj vztah s linuxem - kdy mi pomáhá a kdy mě ničí - Témata označená nálepkou scan

  • Zrakově postižení a Android

    Jsou dotykové telefony a tablety vhodné pro nevidomé uživatele nebo lidi se zrakovou vadou? Je Android připravený pro tyto zákazníky? Jaká je nabídka v oblasti hlasového výstupu, převodu digitálního dokumentu na text (OCR), navigace bez použití zraku? Lze telefon použít pro rozpoznávání barev? Text volně navazuje na povídání o Linuxu pro zrakově postižené, kde jsem prezentoval závěr, že Linux pro slabozraké ANO, pro nevidomé MOC NE. Hlasový výstup nebo OCR jsou užitečné i pro „bystrozraky“.
  • Zrakově postižení a linux

    Už je to více než čtyři roky, kdy jsem psal krátký článek o řečové syntéze pro zrakově postižené. Od té doby jsem se potkal s několika lidmi, kteří špatně vidí nebo nevidí vůbec a s různou mírou úspěchu a spokojenosti používali či používají Linux pro běžnou práci. Jaká je dnes realita? Nevidomý potřebuje úplnou kontrolu nad počítačem přes hlasový výstup, případně v kombinaci s brailským řádkem…
    19. 10. 2014 22:45 (aktualizováno)
  • OCR v linuxu II - co dnes opravdu můžeme používat

    Přemýšlel jsem, jestli nové zkušenosti, které jsem získal z podnětné diskuze pod textem OCR v linuxu nebude lepší přidat jako další odstavec do zmíněného textu. Ale pak jsem se rozhodl se trochu rozepsat i s návodem k instalaci. UPDATE: Novější informace o OCR najdete v tomto článku. Hledáme-li pohodlný program pro slušené skenování textu, můžeme si podle mě vybrat ze čtyř možností.
    19. 10. 2014 22:49 (aktualizováno)
  • OCR v linuxu

    Pod příspěvkem „Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu“ se v diskuzi objevilo téma OCR – rozpoznávání textu z naskenovaného dokumentu. Přiznám se, že jsem už dlouho neměl potřebu takové věci provádět, naposled asi před pěti lety s programem ABBYY FineReader, který jsem dostal ke skeneru. Tehdy jsem o linuxu neměl ani tušení, takže pod WinXP.
  • Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu

    Blog je asi lepší místo pro prezentaci vlastních myšlenek a nápadů než pro shromažďování různých návodů, ale mě to prostě nedá. Ve své práci si filozofování užiju dost a u počítače jsem asi spíše praktik nebo hračička. Pokud vás tedy zajímá informace o skvělé laserové multifunkční tiskárně, která pod linuxem šlape jako hodinky, čtěte dál.
    7. 6. 2010 22:13 (aktualizováno)