Hlavní navigace

Můj vztah s linuxem - kdy mi pomáhá a kdy mě ničí

  • Linux, sex, terminál

    Je začátek srpna a mě se po dovolené nedaří vrátit se zpět do pracovního procesu. zřejmě to tuší i kamarád, který mi poslal mailem odkaz na stránky, které spojují téma linuxu a sexu. Výborně, to by mě mohlo od práce ještě chvíli zdržet, vypadá to jako dobré prázdninové téma. Výsledek mě docela pobavil, pod titulkem The Open Source Kama Sutra najdeme 12 sexuálních „pozic“ tučňáka a tučňáčice (jak jinak) s příznačnými názvy a komentářem. Tak například…
    3. 8. 2010 9:55 (aktualizováno)
  • Přehrávání navazujících tracků na CD v linuxu

    Tentokrát to bude krátké – před několika dny jsem dostal od kamaráda CD s Čajkovským a znovu jsem narazil na mezery (krátké pauzy) mezi stopami, které by na sebe měly navazovat. Tohle nás nepotká určitě jen u „klasiky“, ale tady je to jako pěst na oko, takže mi to stálo za chvilku pátrání. V GNOME mi nepomohl ani Rhythmbox, ani Totem a už vůbec ne VLC. Poslední Amarok mi v Ubuntu nechtěl fungovat a KDE jsem kvůli tomu instalovat nechtěl.
    2. 7. 2010 9:58 (aktualizováno)
  • Hromadné přejmenování souborů

    Existuje řada situací, kdy potřebujeme přejmenovat spoustu souborů najednou. Můžeme si chtít udělat pořádek v muzice či fotkách, můžeme chtít, aby nám systém řadil správně soubory v adresáři – to byl mimochodem můj důvod pro hledání vhodného nástroje pro hromadné přejmenování.Můžeme být ale i náročnější a chtít použít v přejmenovaných souborech aktuální datum, položky z ID3 či Exif tagů.
  • OCR v linuxu II - co dnes opravdu můžeme používat

    Přemýšlel jsem, jestli nové zkušenosti, které jsem získal z podnětné diskuze pod textem OCR v linuxu nebude lepší přidat jako další odstavec do zmíněného textu. Ale pak jsem se rozhodl se trochu rozepsat i s návodem k instalaci. UPDATE: Novější informace o OCR najdete v tomto článku. Hledáme-li pohodlný program pro slušené skenování textu, můžeme si podle mě vybrat ze čtyř možností.
    19. 10. 2014 22:49 (aktualizováno)
  • OCR v linuxu

    Pod příspěvkem „Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu“ se v diskuzi objevilo téma OCR – rozpoznávání textu z naskenovaného dokumentu. Přiznám se, že jsem už dlouho neměl potřebu takové věci provádět, naposled asi před pěti lety s programem ABBYY FineReader, který jsem dostal ke skeneru. Tehdy jsem o linuxu neměl ani tušení, takže pod WinXP.
  • Tip na skvělou multifunkční barevnou tiskárnu

    Blog je asi lepší místo pro prezentaci vlastních myšlenek a nápadů než pro shromažďování různých návodů, ale mě to prostě nedá. Ve své práci si filozofování užiju dost a u počítače jsem asi spíše praktik nebo hračička. Pokud vás tedy zajímá informace o skvělé laserové multifunkční tiskárně, která pod linuxem šlape jako hodinky, čtěte dál.
    7. 6. 2010 22:13 (aktualizováno)
  • Jak nahrát zvuk z jakéhokoliv programu

    Po delší době jsem měl volný den a tak jsem se rozhodl vrátit se ke svému koníčku a složit si nějakou tu muziku. Vše šlo jako po másle (nápad jsem měl v rukávě, použil jsem Rosegarden a nějaké softwarové syntezátory) až do chvíle, kdy jsem potřeboval vygenerovat výsledný wav, případně mp3 soubor. Vzpoměl jsem si, že existuje utilitka arecord, spouští se z příkazového řádku a dělá přesně to, že zvukový výstup, který jde do reproduktorů, ukládá ve zvoleném formátu a kvalitě dosouboru…
    1. 6. 2010 12:57 (aktualizováno)
  • Kde všude najdeme otevřené zdroje?

    Stále je mi velmi příjemné, že v dnešním business světě existují a rozvíjejí se oblasti, které fungují na pravidlech vzájemnosti, otevřené dostupnosti a nabídce ke spolurpáci. Původně jsem si naivně myslel, že je to pouze svět software a linuxových distribucí, kde můžeme bezplatně používat výsledky práce druhých a podle chuti a svých možností se na této práci podílet.
  • Fotky v pohybu - jak v linuxu vytvořit slideshow

    Při vytváření domácího videa, povídání z našeho cestování po světě pro přátele nebo profesionálních (a neotřelých) prezentací se nám může hodit, když budeme umět z fotografií vytvořit „slideshow“ – video s pěknými přechody mezi obrázky podbarvené hudbou či nahraným komentářem. V linuxu si jako obvykle můžeme vybrat, programy se liší svou složitostí v ovládání, možnostmi nastavení i výběrem výstupního formátu…
  • Čtyři kvalitní programy pro konverzi videa v linuxu

    I když sami netočíme vlastní video, může se nám občas hodit celkem snadný způsob jak překonvertovat film nebo videoklip z jednoho formátu do druhého. Například si chceme udělat zálohu našeho DVD, chceme si video pustit na netbooku nebo v mobilu. V linuxu obecně máme pro tento případ řadu možností, zřejmě s masovým nárůstem nejrůznějších mobilních zařízení se nabídka software v poslední době stále rozšiřuje – vše samozřejmě zdarma…