Hlavní navigace

Fotky v pohybu - jak v linuxu vytvořit slideshow

28. 3. 2010 22:12 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Při vytváření domácího videa, povídání z našeho cestování po světě pro přátele nebo profesionálních (a neotřelých) prezentací se nám může hodit, když budeme umět z fotografií vytvořit „slideshow“ – video s pěknými přechody mezi obrázky podbarvené hudbou či nahraným komentářem.

V linuxu si jako obvykle můžeme vybrat, programy se liší svou složitostí v ovládání, možnostmi nastavení i výběrem výstupního formátu. Popíšu tři programy s vlastním subjektivním hodnocením, máte-li sami jiné zkušenosti či další tipy, sem s nimi do diskuze.

Imagination

imagination

Jde o nativní program pro GNOME, který umí právě jen vytvořit slideshow, přidat hudbu (odmítal mp3, bral wav a ogg) a vyexportovat ho do formátu vob (DVD video), ogg (Theora/Vorbis)a flv (Flash). ovládání je primitivní, možností málo, ale pro základ stačí – výběr přechodu mezi snímky, doba trvání snímku, uložení projektu…

ManDVD

mandvd

mandvd2

Tento program (pro KDE) primárně slouží k vytáření -  kompletaci DVD, slideshow je pouze jedna z funkcí. Ovládání je intuitivní, prostředí programu je podle mě graficky povedené. Po spuštění programu nastavíme cestu pro uložení projektu, pak vpravo klikneme na tlačítko „Create a slideshow“ a můžeme importovat fotky či hudbu (i mp3), hrát si s přechody, nastavovat titulky. Po stisknutí tlačítka „Generate“ a donastavení parametrů výstupu se video automaticky uloží do formátu vob (mpeg2) a nabídne nám jeho zařazení jako součást DVD projektu. Můžeme takto snadno k videu z dovolené přidat i působivý klip z fotek a naší oblíbené písničky, která nás doprovázela na cestách… Osobně se mi slideshow tvořilo příjemně, chyběla mi možnost volby výstupního formátu videa, ale  vzhledem k zaměření ManDVD to chápu. Kdo rádi koukáte na video s návoem, mrkněte sem.

Kdenlive

kdenlive

kdenlive2

Program nativně pro KDE slouží stříhání videa, slideshow je podobně jako v ManDVD poze jedna z doplňkových funkcí. V poli „Struktura projektu“ klikneme pravým tlačítkem a z kontextového menu zvolíme „Vytvořit slideshow“. Výsledné video pak přetáhneme do časové osy projektu, můžeme přidat další videa či hudbu a výsledek vyrenderovat (Projekt/Renderovat) v jednom z řady formátů. Volba výstupu a dobrá schopnost slideshow doplnit o titulky, efekty, další videa děla z Kdenlive na tomto poli silného hráče, ovšem pro začátečníky zbytečně komplikovaného. Pro zájemce video how-to.

Všechny tři zmíněné programy v Ubuntu (a zřejmě i jinde) snadno nainstalujeme ze základních repozitářů. Pro pořádek zmíním ještě dva programy, které se v souvislosti s vytvářením slideshow objevují – digikam a Picasa. Digikam je v současné době pro tento úkol nepoužitelný, o video z fotek se staral Kipi – plugin, který pro verzi 1.0 zatím chybí. Picasa je můj oblíbený správce fotografií, slide show umí snadno vytvořit z označených fotek jedním tlačítkem. Možnosti nastavení parametrů slideshow jsou ale nulové, video ukládá v nekomprimovaném avi a bez hudby (mám samozřejmě na mysli linuxovou verzi Picasa). Takže zbývá ještě dost práce, na kterou musíme zvolit jiný program.

Rekapitulace

Pokud uvažujete o vytvoření vlastního slideshow, doporučuju vyzkoušet všechny tři programy a vybrat si ten, který vám bude sedět. Osobně preferuji nativní program pro prostředí, které používám, ale je to jen věcí vkusu a ušetřeného místa na disku. Pokud používáte GNOME a chcete jednoduchý program, je tím pravým Imagination, pro KDE  jen o něco málo složitější je ManDVD. Chcete-li komplexní řešení, pak je určitě dobrou volbou Kdenlive.

P.S.

Úplnou náhodou jsem dnes objevil program SMILE. Program nativně pro KDE vypadá podle prvních dojmů velmi dobře, je zde řada možností jak slideshow obohatit o přechody, efekty, otáčení obrázků, možnost dotvořit background, samozřejmostí je přidání zvuku, videa a vůbec nejsou špatné i možnosti exportu do formátu MPEG2,XVID,DV,FLV,MPEG4-HD.

Program v Ubuntu nenainstalujete z repozitáře (snad narozdíl od openSUSE), ale je třeba použít tento zdroj, nejprve se instaluje smile-data a pak až smile v poslední dostupné verzi (aktuálně je to 1.0.1).  Také můžete přídat PPA repozitář. Z repozitáře je vhodné doinstalovat knihovnu libsox-fmt-mp3 pro plnou funkčnost programu (práce s mp3 zvukem). S programem SMILE zatím nemám moc zkušeností, ale opravdu mě zaujal a je možné, že se nakonec pro tvorbu slideshow stane jedničkou.

Sdílet