Hlavní navigace

Moje střípky z IT a jiné... - Témata označená nálepkou Kultura

  • Recenze: Mike Oldfield - Man on the Rocks

    Po dlouhých šesti letech vydal Mike Oldfield své 24. řadové album s názvem Man on the Rocks. Koupil jsem, poslechl (několikrát) a zde jsou mé dojmy. Mika Oldfielda jistě není potřeba příliš představovat, tento nesmělý skladatel a multiinstrumentalista se uvedl už v roce 1973 legendárním albem Tubular Bells, které ho učinilo navždy nesmrtelným. Je pravdou, že v druhé polovině devadesátých let jeho hvězda pohasla, ale i tak se čas od času dočkáme něčeho nového pro své přehrávače.
  • iDNES rozjíždí hate proti pirátům eBooků

    Poslední dobou sleduji na iDNESu jakousi kampaň proti pirátům eBooků. Tento hate zřejmě souvisí s rozjezdem vlastního eShopu s elektronickými knihami, ale to není tak důležité. Zajímavé je, že obecně téměř všechny články zmiňují základní příčiny problémů vydavatelů, které si rozvedeme níže, ale i přesto je vždy jediným tématem, jak nám ti zlí piráti ubližují a škodí, že se ten byznys vůbec nevyplácí.
  • Řádění copyrightové mafie

    Jsem Pirát celým tělem a duší – to velké „P“ je tam důležité, protože nepřepadávám lodě, nemám hák místo ruky a papouška na rameni, ani neprzním malé holčičky, jak si myslí paní Prchalová z ČPU (http://www.pirati.cz/rekli_o_pi­ratech). Chci aby lidé měli volnost ve sdílení informací, aby nebyly pošlapávány jejich svobody, aby kultura sloužila těm kdo ji tvoří a těm pro koho ji tvoří, aby zákony měly hlavu a patu, byly spravedlivé a rozumné.
  • Philip Glass v Ostravě

    Tento zápisek se sice nijak netýká IT, ale nebudu si kvůli němu přeci zakládat jiný blog a nakonec, i kulturou živ je ajťák. No a teď jak začít, jak popsat něco, co je nepopsatelné… Philip Glass je považován za jednoho z nejvýznamnějších skladatelů dvacátého století a je za ním poměrně hodně práce. Dokonce i ve svých 76 letech neodešel do důchodu, ale stále skládá a dokonce i koncertuje, což je vzhledem k povaze jeho děl opravdu výkon.
  • ACTA nemá smysl

    Zastánci dohody ACTA v naší vládě tvrdí, že tato dohoda je nutná, aby pomohla ochránit takzvané duševní vlastnictví našich firem, proti zneužívaní v zahraničí. Tvrdí, že je významná pro naše vývojáře mobilních aplikací a tvrdí, že pro občany České republiky nepředstavuje žádná omezení. To tedy znamená, že zástupci naší vlády nám zcela nepokrytě lžou (ne, že by to bylo něco nového), protože nic z toho není pravda.
  • Zadarmo není zadarmo, aneb co nás stojí pirátění

    Lidé se často ptají, jak mohou producenti a prodejci hudby, videa, knih a programů konkurovat pirátům, když při pirátském stažení to máte přeci zadarmo. A já říkám mohou a finta je v tom, že zadarmo prostě v ekonomice neexistuje. Vždy a s každou činností vznikají náklady a spotřebitel se rozhoduje na základě užitku, který získá a bude svoje prostředky investovat tak, aby jej maximalizoval.
    29. 1. 2012 10:39 (aktualizováno)
  • ACTA – ohrožení svobody

    Poslední dobou se velmi řeší věci jako ACTA, SOPA, PIPA a kauza Megaupload, a to je správné, protože tato témata jsou velmi důležitá a dotýkají se nás všech, včetně těch, kteří o tomto tématu netuší, nezajímá je to, či jen prostě nechápou o čem je řeč. Velmi často se pak diskuze stáčí ke sdílení děl chráněných kopírovacím monopolem na Internetu a dopadu těchto aktivit na jednu, či druhou stranu sporu.
  • i-legalne.cz prodává hudbu bez DRM. Ale za kolik?

    Internetový obchod i-legalne.cz po (údajně) tříletém vyjednávání s distributory zahájil on-line prodej hudby bez DRM. Ačkoliv to vypadá jako dobrá zpráva, není to bohužel tak úplně pravda. Webshop i-legalne.cz má již poměrně solidní nabídku titulů, ale najdete jen málo důvodů, proč si je právě u nich zakoupit. Na obranu i-legalne.cz musím říci, že to není jejich vina, ale stejně jako všichni potencionální zákazníci v České republice i oni jsou oběťmi velkých distributorů a labelů, kteří „nařizuj