Hlavní navigace

Konzervou ve středním věku

24. 12. 2011 7:17 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Mám rád nové technologické vymoženosti v hardware i software, ale realita současnosti (resp. spolehlivosti moderních technologií) ve mně vychovala absolutní konzervu.

Udržuju při životě téměř technologicky historická zařízení a jsem s nimi nadmíru spokojen a nevyměním je, dokud navždy neumřou. Dokonce si sháním i historické komponenty, abych daným zařízením prodloužil život.

Nemyslete si však, že nějak strádám ohledně výkonu a uživatelského komfortu při používání těchto zařízení. Naopak. Neznám mezi dnešními novými technologickými skvosty nic, co bych rád používal. Mám dost často možnost mít na nějakou dobu „v ruce“ nejnovější technologie (včetně zkušenosti s životností) a jednoduše nemám zájem.

Zkušenosti s PC Hardware a co používám

Pro dceru na hry jsem poskládal z použitých komponent AMD Opteron 2GHz@2,4GHz/2GB RAM DDR1/500GB. Jediný HDD byl nový. A to je ten problém. Hned první kus jsem reklamoval a vyměnil za jiný. Nepomohlo to, chová se to stejně. Udržuju ho při životě pomocí Spinrite a pravděpodobně ho budu znovu reklamovat. Z tohoto důvodu je mi úplně jasné, proč oba duopolní výrobci snížili záruku dokonce až na 1 rok. Kdybych měl dnes kupovat HDD pro sebe, tak asi koupím nový jen ve velikosti max 80–120GB, aby to byla některá ze starších technologií výroby.

Jako svůj domácí pracovní PC, od kterého vyžaduju maximální spolehlivost, používám AMD Athlon XP 1700+, 1GB RAM, 80GB SAMSUNG. Komponenty jsou z března 2003, jediná Socket A základní deska je nová. HDD je tedy téměř 9 let v provozu a nevykazuje známky blížícího se konce životnosti, je v nejlepší kondici.

Reallocated sector count=0
Seek Error Rate=0
Uncorrectable Sector Count=0

Jenom jsem si k tomu Athlonu k vánocům pořídil S-IPS LCD panel, jak jsem psal v minulém příspěvku.

Použitelný software pro tyto skvosty?

Dřív jsem používal KDE ještě i čtyřkové řady, ale celé to bylo nějaké líné (distribuce OpenSUSE). Dnes používám Lubuntu 10.04.3 LTS a dokud nebude alespoň půl roku venku další LTS, tak měnit nebudu. Základem jsou rychlost a reakce systému při práci s ním. Jak je to rychlé při čemkoliv, je jasné z této časové osy:

0s POWER ON
12s POST – BEEP
19s Lubuntu Start Screen
33s Desktop Ready – HDD Idle

Start celého desktopu Lubuntu na 9 let starém PC 14s. Lubuntu používá Openbox a LXDE. Použitá RAM po spuštění systému pouhých 87MB. Nejnáročnější zátěž je zpracovávání grafického souboru s mapou v GIMPu rozbaleného v RAM na 700MB, stále mi 1GB RAM stačí.

Vypnutí až do kompletního POWER OFF = 5s
Restart kompletní až do Desktop Ready – HDD Idle = 36s

Docela by mě zajímalo, co kdo používáte za desktop (OS, software) a na jakém hardware a jaké jsou vaše časy spuštění systému a reakce systému při práci. Nepovažuji to sice za důležité, že bych často startoval systém (běží většinou celý den), ale je to dobrý ukazatel celkové svižnosti systému a kombinace HW a SW.

Vím, že SSD řeší hodně ohledně rychlosti, ale životnost 9 let to nemá.

Lubuntu bych neměnil, naprosto mi vyhovuje jednoduchý typ prostředí ala Win98.

Jak dlouho vám startují moderní desktopy (myslím KDE apod.)? Zdá se vám, že je normální, aby si OS vzal při startu 500MB? Vždyť důležité jsou aplikace a ne OS i kdyby to byly Windows, OS je jen na spouštění aplikací.

(A nepište mi, že RAM je levná, však jsem psal, že jsem konzervativní, taky nebudete jezdit autem se spotřebou 20l/100km. Počítače jsou furt levný i HDD po zdražení, podivejte se kolik dáte měsíčně za provoz domácnosti, vy co máte rodiny :-)

Mobily a „smartfouny“

Ještě jsem taky konzervou v mobilech. Měl jsem v ruce Android i jiné „dotykáče“, ale na telefonování a jednoduchost ovládání je pro mě stále nejlepší 11 let stará Nokia 3310 (tlačítka jsou tlačítka). Navigaci a internet v mobilu opravdu nepotřebuju (kdyžtak si půjčím dotykáč od dcery i s internetem). A ta výdrž na baterii (Li-pol 1650mAh), to je nedostižný. Životnost nekonečná i po pádu z metrové výšky (displej to přežije :-) a čitelnost černobílého displeje na slunci, to je paráda. A to ani nemluvím o tom, že na nejrozšířenější platformy existuje spousta malware včetně nedávné kauzy sledování aktivit operátorem. (Ne, opravdu ne, nebudu si instalovat vlastní Linux na mobil.)

Sdílet