Hlavní navigace

Moje střípky z IT a jiné... - Témata označená nálepkou Byznys

  • iDNES rozjíždí hate proti pirátům eBooků

    Poslední dobou sleduji na iDNESu jakousi kampaň proti pirátům eBooků. Tento hate zřejmě souvisí s rozjezdem vlastního eShopu s elektronickými knihami, ale to není tak důležité. Zajímavé je, že obecně téměř všechny články zmiňují základní příčiny problémů vydavatelů, které si rozvedeme níže, ale i přesto je vždy jediným tématem, jak nám ti zlí piráti ubližují a škodí, že se ten byznys vůbec nevyplácí.
  • Tablet týdeník Dotyk - Recenze

    Dotyk je novým a určitě zajímavým projektem vydavatelství Michala Klímy Tablet Media. Jedná se o bezplatný (aspoň zatím) interaktivní týdeník, který je k dispozici výhradně pro tablety (ale dá se používat i na mobilu) s operačními systémy Apple iOS a Android (později zřejmě i pro zbytečné nedodělky od Microsoftu). V tomto zápisku se pokusím o recenzi prvního čísla.
  • ACTA nemá smysl

    Zastánci dohody ACTA v naší vládě tvrdí, že tato dohoda je nutná, aby pomohla ochránit takzvané duševní vlastnictví našich firem, proti zneužívaní v zahraničí. Tvrdí, že je významná pro naše vývojáře mobilních aplikací a tvrdí, že pro občany České republiky nepředstavuje žádná omezení. To tedy znamená, že zástupci naší vlády nám zcela nepokrytě lžou (ne, že by to bylo něco nového), protože nic z toho není pravda.
  • Zadarmo není zadarmo, aneb co nás stojí pirátění

    Lidé se často ptají, jak mohou producenti a prodejci hudby, videa, knih a programů konkurovat pirátům, když při pirátském stažení to máte přeci zadarmo. A já říkám mohou a finta je v tom, že zadarmo prostě v ekonomice neexistuje. Vždy a s každou činností vznikají náklady a spotřebitel se rozhoduje na základě užitku, který získá a bude svoje prostředky investovat tak, aby jej maximalizoval.
    29. 1. 2012 10:39 (aktualizováno)
  • ACTA – ohrožení svobody

    Poslední dobou se velmi řeší věci jako ACTA, SOPA, PIPA a kauza Megaupload, a to je správné, protože tato témata jsou velmi důležitá a dotýkají se nás všech, včetně těch, kteří o tomto tématu netuší, nezajímá je to, či jen prostě nechápou o čem je řeč. Velmi často se pak diskuze stáčí ke sdílení děl chráněných kopírovacím monopolem na Internetu a dopadu těchto aktivit na jednu, či druhou stranu sporu.
  • i-legalne.cz prodává hudbu bez DRM. Ale za kolik?

    Internetový obchod i-legalne.cz po (údajně) tříletém vyjednávání s distributory zahájil on-line prodej hudby bez DRM. Ačkoliv to vypadá jako dobrá zpráva, není to bohužel tak úplně pravda. Webshop i-legalne.cz má již poměrně solidní nabídku titulů, ale najdete jen málo důvodů, proč si je právě u nich zakoupit. Na obranu i-legalne.cz musím říci, že to není jejich vina, ale stejně jako všichni potencionální zákazníci v České republice i oni jsou oběťmi velkých distributorů a labelů, kteří „nařizuj
  • Kauza s názvem The Pirate Bay

    Možná jste také zaznamenali již několik dní probíhající soud s provozovateli torrent trackeru The Pirate Bay. Dovolím si zde také vyjádřit svůj názor na tuto situaci. Nejprve bych chtěl poděkovat redakci serveru CDR.cz za zprostředkování zpravodajství z tohoto jednání. Ať už proces dopadne jakkoliv, je jisté, že vzbudí celosvětovou diskuzi a snad se konečně něco pohne s neuspokojivou situací v oblasti autorského práva.
    21. 2. 2009 12:52 (aktualizováno)
  • Tak nám zabili LinuxEXPRES...

    Touto malou parafrázi na Švejka chci uvést článek k tématu, který jistě nepotěšil nikoho z nás. O tom proč bylo vydávání LinuxEXPRESU zastaveno už toho bylo napsáno dost, já bych se chtěl spíš zamyslet nad tím jestli u nás má Linuxový časopis šanci na úspěch. Asi mi dáte za pravdu, že s masovým rozšířením rychlého internetu, který nás zavaluje čerstvými zprávami se pro mnohé z nás potřeba tištěných periodik smrskla na minimum…
    17. 8. 2007 12:46