Hlavní navigace

Názor ke článku MacBook Pro očima Linuxáka - část 2 / 2 od Makovec - [36] Drivery pro své zařízení v Mac OS...

  • 19. 5. 2011 9:51

    Makovec (neregistrovaný)

    [36] Drivery pro své zařízení v Mac OS X si můžete také napsat sám, opravdu. V C a zkompilovat gcc. A volně šířit.

    Zkuste se na to prosím podívat bez ideologických brejlí (Steve to tak nalajnoval). Vždyť to co píšete se nebezpečně začíná podobat FUDu!

    Ad spor o "svobodný software" v AppStore. "Svobodný software" je v uvozovkách proto že se jedná o příliš široký pojem, ne proto že bych to hnutí nějak zpochybňoval, byť s jeho východisky a cíly nesouhlasím.

    Milníkem byl myslím známý případ VLC pro iOs (iPhone, iPad, iPod Touch). VLS byl nakonec odstraněn z AppStore na základě stížností vývojáře originálního VLC (nikoli klonu pro iOs) že jeho přítomnost tam porušuje GPL licenci. Apple odstranění sám neinicializoval, a aplikaci do AppStore při jejím nahrání bez problémů schválil.

    Konkrétně jde o to že pokud si VLC nainstalujete do iOs zařízení, nemůžete tento "binár" dál šířit (je digitálně podepsaný a sputitelný pouze na vašem zařízení).

    Co to celé znamená: v AppStore neomezuje ani otevřenos kódu (open source), ani cenu programů (free as beer). Programy mohou být zadarmo, a jejich zdrojový kód k dispozici. Jediné co je omezeno je distribuce individálně nainstalovaných programů. To ovšem odporuje GPL. Nakolik to obecně odporuje a omezuje na "svobodě", to si musí přebrat každý sám.

    AppStore pro Mac OS X (macbooky a spol) má podobná omezení. Nicméně aplikace na Mac OS X nemusí být šířena přes AppStore (na rozdíl od iOs kde jiný kanál neexistuje - vynechme jailbreaknutá zařízení).

    Je dost obtížné si představit že by mohlo k omezení na distribuci výhradně přes AppStore v dohlédnutelné budoucnosti dojít. Neříkám, že to je nemožné. Nicméně dnes je možné na Mac OSX GPL software používat bez omezení.